pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ελληνικά νησιά και η Συνθήκη της Λοζάνης πυροδοτούν ένταση σε Ελλάδα και Τουρκία

3/10/2016 - 1:09μμ
Γιατί ο Καμμένος θα πάει στο Αγαθονήσι το Πάσχα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Θόρυβο και προβληματισμό εξακολουθούν να προκαλούν στην Ελλάδα οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης και η θρασύτητα με την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει θέμα κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, με τον δήμαρχο της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, μάλιστα, να τολμά να δημοσιεύει μέχρι και χάρτη της Ελλάδας στην οποία όλα τα νησιά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη μέχρι την Εύβοια και από τη Θάσο μέχρι την Κρήτη είναι χρωματισμένα μπλε γιατί «ανήκουν στην Τουρκία»!

Σχολιάζοντας τον καταιγισμό των απαράδεκτων αξιώσεων της γείτονος, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα».

Η εξήγηση που εξακολουθεί να δίνει η Αθήνα είναι ότι πρόκειται για εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται στο πεδίο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν». Το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών (Ελλάδας-Τουρκίας) «ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».


Στιγμιότυπο από την στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2016»

Σε εξέλιξη η άσκηση «Παρμενίων» στο Αιγαίο
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως ενδεικτική του κλίματος που θα υπάρχει τις επόμενες μέρες θα είναι η στάση της Άγκυρας ενώ θα εξελίσσεται η άσκηση «Παρμενίων» που ξεκινά σήμερα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ζήτησε πριν από τρεις μέρες να μην συμπεριλάβει η Ελλάδα στις ασκήσεις νησιά τα οποία η ίδια θεωρεί πως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν εκδώσει δύο NOTAM, με τις οποίες υποστήριζαν πως η αναγγελία της στρατιωτικής άσκησης παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ανησυχούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «το γεγονός ότι το θέμα του Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα». Για «απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν και του τουρκικού υπουργείου ΥΠΕΞ» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Οι αντιλήψεις αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας και μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Το Ποτάμι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες στα διεθνή fora. Παράλληλα στηλίτευσε παλιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. «Δυστυχώς δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.


Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ.: internethaber.com)

Τι γίνεται στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία με αφορμή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους. Το σαββατοκύριακο, μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά της πολιτικής αμφισβήτησης που «εγκαινίασε» ο Τούρκος πρόεδρος για το θέμα της Συνθήκης.

Μάλιστα, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς.

Ο αρχηγός του MHP επισήμανε ότι η αναζήτηση της πόλωσης δεν τελειώνει ποτέ και πως συγκρούσεις αυτού του τύπου είναι μη παραγωγικές. «Για να είμαι ειλικρινής, έχω εκπλαγεί. Το νέο θέμα για να ασχολούμαστε είναι η (Συνθήκη) Λοζάνη. Πάντα υπάρχουν μη παραγωγικές συγκρούσεις και η αναζήτηση της πόλωσης ποτέ δεν τελειώνει» είπε ο Μπαχτσελί, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν αναιρεί παλιότερες δηλώσεις του όπου έλεγε πως η Συνθήκη της Λοζάνης ήταν καλή για την Τουρκική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν, σπεύδοντας να τον καλέσει «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και σε αυτά υψώθηκε η ελληνική σημαία». Ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρεται στον ισχυρισμό τουρκικών εθνικιστικών κύκλων που διατυπώνεται από το 2010. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που έκανε λόγο για αναληθείς καταγγελίες του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο σε αυτή την ανακοίνωση σημειώνεται πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σχέση με αυτό, το ό,τι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με εν ισχύ διεθνή συμφωνία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Βαλλιστικό πύραυλο και drone κατέρριψαν οι Patriot της Ελληνικής Δύναμης

24/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Εθνική άμυνα: Στη Βουλή δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και Σερβία

19/09/2026 - 4:13μμ
To 60ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση Viper. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: EAB - Lockheed Martin)
ΑΜΥΝΑ

Στην Πολεμική Αεροπορία το 60ό F-16 Viper – Πού βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης

16/09/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από ορκομωσία 
νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του
Κοινού Νομικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

15/09/2026 - 4:37μμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους του Phantom – Αύριο οι κηδείες σε Πύργο και Ιωάννινα

9/09/2026 - 7:10μμ
Η ιταλική φρεγάτα Carlo Bergamini (F-590), μία από τις δύο FREMM που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό (φωτ.: Marina Militare)
ΑΜΥΝΑ

FREMM: Στη Ρώμη οι υπογραφές για τις δύο φρεγάτες – Πότε περνούν στο Πολεμικό Ναυτικό

8/09/2026 - 9:05πμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Πτώση F-4E Phantom II στο Athens Flying Week 2026 – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

6/09/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΑΜΥΝΑ

Συντριβή Phantom: Τριήμερο πένθος στην Ένοπλες Δυνάμεις – Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες

5/09/2026 - 8:23μμ
Αεροσκάφος Phantom F-4 (φωτ.: EUROKINISSI / Πέτρος Ανδρικόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί ανασύρθηκαν οι πιλότοι του Phantom F-4

5/09/2026 - 5:37μμ
Φωτιά από την πτώση του Phantom F4 στην Τανάγρα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΑΜΥΝΑ

Πτώση Phantom στην Τανάγρα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Μήνυμα από το 112 και διακοπή κυκλοφορίας

5/09/2026 - 4:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/president.gov.ua)

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μαζική επίθεση – Έκκληση στη Δύση για ενίσχυση της αεράμυνας

5 ώρες πριν
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα κατά της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μάρκο Ρούμπιο: Μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για την επίσκεψή του στην Αθήνα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Απέδρασε με το «διπλό» από το Σεράγεβο ο ΠΑΟΚ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Basketball Champions League: Πρεμιέρα με νίκη το Περιστέρι

6 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών Αττικής, όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις προτεραιότητες της παράταξης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Σπουδαία νίκη ο Ηρακλής στα Σκόπια

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV