pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σφοδρές αντιδράσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την «Αντιγόνη» στα Κατεχόμενα

29/09/2016 - 11:28πμ
Σφοδρές αντιδράσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την «Αντιγόνη» στα Κατεχόμενα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν και πλήθος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επέλεξαν να παρακολουθήσουν χθες την παράσταση Αντιγόνη στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, οι αντιδράσεις Κύπριων πολιτικών και καλλιτεχνών ήταν σφοδρές και ευθαρσώς έκαναν λόγο για «αναγνώριση των Αρχών του ψευδοκράτους» από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα την ώρα της παράστασης περίπου 80 πολίτες έκαναν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία. Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στην πρεσβεία το οποίο είναι διατυπωμένο με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε «ξεπούλημα» της Κύπρου και «τραγωδία» του ελληνισμού.


(Φωτ.: philenews / Αντώνης Γ. Αντωνίου)

Τι λένε πολιτικά κόμματα
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί, όπως είπε, «Η Ελλάδα –ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού– απόψε για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις Αρχές του ψευδοκράτους».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «η αποψινή νύχτα είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα», για να προσθέσει ότι «είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε προηγουμένως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλαδιτών Κύπρου, πατήρ Παναγιώτης Μπουρούτης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανάξιους» τους σημερινούς ηγέτες της Ελλάδας.


Ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Ραφαέλα Κονίδη (φωτ.: Εθνικό Θέατρο)

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι απαράδεκτο τα κρατικά θέατρα της Ελλάδος να έρχονται στα κατεχόμενα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και επέκρινε δριμύτατα την ελληνική κυβέρνηση για την στάση της. Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο, το Κυπριακό ΥΠΕΞ, ή τον ΘΟΚ, είπε ότι ίσως έπρεπε να γινόταν και εκεί παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αγνοήθηκαν, είπε, εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μην γίνει παράσταση στο αρχαίο θέατρο στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.

Αντιδρούν και γνωστοί Κύπριοι καλλιτέχνες
Ο σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης δήλωσε ότι η παράσταση του Σοφόκλειου έργου στη Σαλαμίνα «είναι ύβρις στο πνεύμα και στο νόημα της Αντιγόνης», όπου η ηρωίδα θέλει να τιμήσει τον νεκρό Πολυνείκη σύμφωνα με τους νόμους του Δία και όχι με τον νόμο του Κρέοντα. Μιλώντας στην Καθημερινή Κύπρου έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, όταν, όπως είπε, «δεν ζητάς την άδεια από την επίσημη δημόσια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά από το κατοχικό καθεστώς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιάννης Τουμαζής υποστήριξε ότι «δεν πάρθηκε καμία άδεια από τις κατοχικές αρχές, και όλα όσα ακούγονται περί άδειας και αναβάθμισης των κατοχικών Αρχών είναι ψευδή». Η παράσταση, είπε, ανέβηκε μέσω του MASDER.


(Φωτ.: Εθνικό Θέατρο)

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην μεικτή επιτροπή για την συντήρηση μνημείων, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε «ήταν εξ αρχής παρακινδυνευμένη, και για ακόμη μία φορά τίθεται το ερώτημα, νομιμοποιείται ή όχι ο εισβολέας με μια τέτοια ενέργεια; Πέρυσι στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος από τον ΘΟΚ, μία παράσταση η οποία ειδώθηκε μέσα από διαφορετικά πρίσματα και αναγνώστηκε κατά το δοκούν». Από πέρυσι έως σήμερα, είπε, δεν άλλαξε κάτι στο Κυπριακό, και εξέφρασε την γνώμη ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο. «Η τέχνη δεν είναι καρτοκινητή τηλεφωνία, και δεν πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε ως τέτοια, την τέχνη πρέπει να την αφουγκραζόμαστε, αν θέλουμε να διδασκόμαστε», κατέληξε ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

Πλήθος κόσμου στο αρχαίο θέατρο
Πάντως, την παράσταση την οποία ανέβασαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER), παρακολούθησαν με άδεια των κατοχικών Αρχών, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η είσοδος, σε αντίθεση με τις παραστάσεις στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν δωρεάν, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και τα αγγλικά.

Την παράσταση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, πλην των Ελλήνων, και προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο των δύο κοινοτήτων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χειραψία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: . EPA/Dimitar Dilkoff/Pool)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας η Στρατηγική Κοινή Δήλωση

15/12/2025 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη – Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις

11/12/2025 - 4:28μμ
Σκάφος και ελικόπτερο του Κυπριακού Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (φωτ.: Facebook / JRCC Larnaca - ΚΣΕΔ Λάρνακας)
ΚΥΠΡΟΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση γιοτ από το Ισραήλ: «Χάθηκε» ανοιχτά της Κύπρου

10/12/2025 - 5:30μμ
Κολάζ από κυπριακά ψηφιδωτά (φωτ.: mosaic.tuc.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Ημερίδα για τα ψηφιδωτά της Κύπρου στο Πολυτεχνείο Κρήτης – Η συμβολή του έργου MOSAIC

8/12/2025 - 4:42μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

5/12/2025 - 10:54μμ
(Πηγή: youtube.com/@clarahaskilpianocompetitio1971)
ΚΥΠΡΟΣ

Άννα Αβραμίδου: Η 17χρονη πιανίστρια επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025

30/11/2025 - 11:38πμ
Τουφάν Ερχιουρμάν και Νίκος Χριστοδουλίδης, και στη μέση ο Χασίμ Ντιάν, 20 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / UN Cyprus / Peter Šulgan)
ΚΥΠΡΟΣ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό – Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν

20/11/2025 - 3:32μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερχιουρμάν μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα   

17/11/2025 - 11:24πμ
Η προκλητική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείο Άμυνας (φωτ.: x.com / tcsavunma)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: F-16 πέταξαν πάνω από την «Πράσινη Γραμμή»

16/11/2025 - 8:18μμ
Το οδόφραγμα Λεύκας- Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, το οποίο λειτουργεί ως είσοδος και έξοδος για τα κατεχόμενα στην Κύπρο (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 42 χρόνια σήμερα από τη γέννηση του ψευδοκράτους

15/11/2025 - 11:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι κι αν είναι Δεκέμβριος, τι κι αν κάνει ψύχρα, τίποτα δεν μας σταματά ούτε στο Αννόβερο της Γερμανίας! (πηγή: instagram.com/syllogospontion.hannover)

Χριστούγεννα σε ποντιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου

18 λεπτά πριν

Δανία: Θέλει να απαγορεύσει μπούρκα και νικάμπ στα σχολεία

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος «Οι Κομνηνοί»)

Χριστουγεννιάτικο παρακάθ’ από τους «Κομνηνούς» στο Πλατύ Ημαθίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθερες υπό όρους σύζυγος και αδελφή του βασικού κατηγορούμενου στην Κρήτη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την  ημερίδα Υπεύθυνου Παιχνιδιού του ΟΠΑΠ (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής στην καθημερινότητα όλων

2 ώρες πριν
Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών με αφορμή την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Η Δημοκρατία απαντά»: Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή και των 42 στη δίκη της Χρυσής Αυγής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign