Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται η δικογραφία για τη χρηματοδότηση με 5,6 εκατ. ευρώ της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας, την περίοδο 2005-6. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι τέσσερις υπεύθυνοι θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες, για δράσεις που παρέμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου.
Στους τέσσερις αποδίδονται, κατά περίσταση, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
Κατηγορούμενοι είναι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου, και διαχειριστής της ΜΚΟ, Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη, και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδας, Γιάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η «Αλληλεγγύη» πήρε από το ΥΠΕΞ 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατ. για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε την διανομή 2,65 τόνων κατεψυγμένων κοτόπουλων, και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007.
Στους κατηγορούμενους καταλογίζεται ότι τελικώς από την ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά, κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».
Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ τον Ιούνιο του 2007 προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ.
Η ΜΚΟ φαίνεται να επέστρεψε μόνο 500 χιλ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό οι δικαστικές Αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του Δημήτρη Φουρλεμάδη, που είχε, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».
Στην δικογραφία περιέχονται και άλλα, πολύ μικρότερα, ποσά χρηματοδοτήσεων, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, όπως η κατασκευή μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας, και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.