pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετά από 94 χρόνια ενθρονίστηκε στην Σμύρνη νέος μητροπολίτης (φωτο-βίντεο)

24/09/2016 - 11:55μμ
Μετά από 94 χρόνια ενθρονίστηκε στην Σμύρνη νέος μητροπολίτης (φωτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λαμπρή μέρα η 24η Σεπτεμβρίου για την Σμύρνη, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου, στο μόνο σωσμένο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 ορθόδοξο ναό, έγινε η ενθρόνιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου. Του πρώτου μητροπολίτη της ιστορικής πόλης μετά τον Χρυσόστομο που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 στη διάρκεια των τραγικών γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Παρόντες στο ιστορικό γεγονός ήταν εκατοντάδες Έλληνες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, που ταξίδεψαν στην Σμύρνη από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη.

Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ, κληρικοί και ορθόδοξοι από όλη την Τουρκία. Παρούσα και η κοινότητα των ορθοδόξων της Σμύρνης, στην οποία εκτός από Έλληνες συμμετέχουν και ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης άλλων εθνικοτήτων. Ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης έγινε δεκτός με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «Άξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Βαρθολομαίος σημείωσε: «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έρθω εδώ στην Σμύρνη και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στην Σμύρνη. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού. Προσεύχομαι ο Άγιος Θεός με τις πρεσβείες των πολιούχων της Σμύρνης του Αγίου Βουκόλου, του Αγίου Πολυκάρπου, της Αγίας Φωτεινής να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό».


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ. «Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον νέο ιεράρχη, ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του που είναι “αγάπη και μόνο αγάπη”, στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα» είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ δήλωσε: «Είναι μεγάλη ευλογία να βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου στην ενθρόνισή του, στην ενθρόνιση του πρώτου μητροπολίτη Σμύρνης μετά από 94 χρόνια. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η Παναγιά να τον προστατεύει για να οδηγεί το ποίμνιο των Χριστιανών της Σμύρνης με τον τρόπο που εκείνος έχει μάθει, θητεύοντας δίπλα σε σπουδαίους ιεράρχες».


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίνα Κασιμάτη σημείωσε πως «η πρώτη ενθρόνιση μητροπολίτη στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια σηματοδοτεί πως η κοιτίδα του Ελληνισμού είναι πάντα ζωντανή και άσβεστη. Οι χαμένες πατρίδες ζούνε μέσα από την ιστορική μνήμη, την ιστορική συνείδηση και τη βούληση όλων να διατηρήσουν αυτή τη μνήμη άσβεστη».

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία. «Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό γεγονός που δείχνει ότι και η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού στις άλλες θρησκείες. Για τον Ελληνισμό το γεγονός αυτό έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό. Δείχνει ότι υπάρχει και ζει στην Μικρά Ασία, και βεβαίως δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει και αφορμή παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας», τόνισε.

Παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. «Νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την ορθοδοξία. Μετά από τόσα χρόνια ξανά εδώ, ξυπνάνε οι μνήμες. Η σύνδεσή τους με τη θρησκεία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Και εμείς ήρθαμε εδώ για να προσκυνήσουμε και να υποδηλώσουμε ότι είναι ενιαίος ο Ελληνισμός και ενιαία πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Στη Σμύρνη βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος. «Ήρθαμε για να τιμήσουμε την ενθρόνιση μητροπολίτη στην Σμύρνη, σε μια θέση που χήρευε επί έναν αιώνα. Θεωρούμε μεγάλη υπόθεση το να ζωντανέψει η Ορθοδοξία εδώ που είναι και ο ιστορικός για αυτήν χώρος», είπε μεταξύ άλλων. Στην ενθρόνιση παρέστη επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με τους γενικούς προξένους της Ελλάδας στην Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΑΕΚ έδωσε το «παρών» με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ευάγγελο Ασλανίδη, ο οποίος παρέδωσε έναν ασημένιο δικέφαλο στον μητροπολίτη Βαρθολομαίο. «Η ματωμένη προκυμαία της Σμύρνης αποτελεί το ξεκίνημα της ιστορικής διαδρομής του συλλόγου μας», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Πατριάρχη πρόσθεσε: «όπως εσείς έχετε πει, οι ιδέες δεν αποθνήσκουν». Ο Βαρθολομαίος τον αγκάλιασε και του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του σε ολόκληρη τη διοίκηση του συλλόγου

Την Κυριακή το πρωί, στο ναό του Αγίου Βουκόλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χειροτονήσει το νέο επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο. Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος είναι ο ιερατικός προϊστάμενός της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριάρχη τοποθετείται βοηθός επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Διήμερο διεθνές συνέδριο για τα 70 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά και τα 60 χρόνια από τις Απελάσεις – Υπό την αιγίδα της ΟΙΟΜΚΩ

12/09/2025 - 9:09πμ
Στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου (φωτ.: Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμη Μικρασίας στο Ελευθέριο-Κορδελιό – Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας

10/09/2025 - 9:59μμ
(Πηγή φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως/Μαρία Χαραλαμπίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Την ερχόμενη Κυριακή οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

9/09/2025 - 7:45μμ
Από τη φετινή αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων στην Καλαμαριά (φωτ.: Facebook / Ολυμπία Αντωνούδη-Ιωαννίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ματωμένο Φεγγάρι» στον ουρανό, κόκκινο στη θάλασσα της Καλαμαριάς – Η άφιξη των προσφύγων, 103 χρόνια μετά

8/09/2025 - 10:14μμ
Το Ηρώο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Δήμος Θηβαίων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θήβα: Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Μικρασιάτες της Γενοκτονίας

8/09/2025 - 3:03μμ
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κρήτη: Το Ηράκλειο τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

7/09/2025 - 9:35μμ
Στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ιωνία τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτ.: Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ημέρα Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής στην προσφυγική Νέα Ιωνία

7/09/2025 - 6:00μμ
Έλληνες στο Τσανάκκαλε (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Β', εφ. «Καθημερινή»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922 – Μαρτυρία Κυριάκου Κουκουλήθρα: Οι άλλοι που ήταν εξορία γύρισαν αποδεκατισμένοι· πέθαναν πολλοί εκεί

5/09/2025 - 10:22μμ
Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Σε εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

5/09/2025 - 9:13μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες σε πλοίο που τους έφερε στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Κατίνας Γεωργιάδου: Λίγο ψωμί μάς έδιναν μόνο. Νερό δεν υπήρχε. Μας δίνανε θάλασσα και πίναμε

2/09/2025 - 9:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

2 ώρες πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

3 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

4 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign