pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνηση για την ενότητα στον ποντιακό χώρο δημιουργείται από γνωστούς Ποντίους

21/09/2016 - 2:31μμ
Κίνηση για την ενότητα στον ποντιακό χώρο δημιουργείται από γνωστούς Ποντίους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η επίτευξη της ενότητας στον ποντιακό χώρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν, με τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα τον εκπροσωπεί και θα πρωτοστατεί στους αγώνες για τη δικαίωση των αιτημάτων του, είναι ο στόχος της νέας κίνησης που δημιουργήθηκε από επιφανείς Ποντίους και φέρει την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού».

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο αμφιθέατρο 2 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κίνηση θα προχωρήσει στην πρώτη επίσημη συνάντηση κοινοποίησης και συζήτησης του επιδιωκόμενου σκοπού της.

Για τη δημιουργία της κίνησης πρωτοστάτησαν ο Ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης, ο Πλούταρχος Κανετίδης, οι επιχειρηματίες Γιάννης Βελονάς και Μιχάλης (Μίσα) Σαββίδης, το μέλος του Μορφωτικού Ομίλου Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» Δέσποινα Στεφανίδου, ο ακαδημαϊκός Σάββας Μαυρίδης, ο Μιχάλης Κυριακίδης κ.ά., ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν, μεταξύ άλλων, στην κίνηση ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο ακαδημαϊκός Θωμάς Σαββίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, και αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Ηρακλής Τσακαλίδης.

«Η κίνησή μας δεν είναι πολιτική, δεν είναι ψηφοθηρική ενόψει των εκλογών των ομοσπονδιών, δεν έχουμε κανέναν από πίσω μας και δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Είμαστε άτομα μη οργανωμένα στον ποντιακό χώρο και κινούμαστε από άδολη αγάπη για τον ποντιακό ελληνισμό», λέει στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ποζίδης (φωτ. αριστερά).

«Στόχος μας είναι η ενότητα, που τη ζητά το 99,9% του ποντιακού ελληνισμού, και στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να καθήσουν όλοι στο τραπέζι. Να υπάρχει μία ομοσπονδία που να εκπροσωπεί τον ποντιακό ελληνισμό παντού για το θέμα της Γενοκτονίας, το θέμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, τα ζητήματα της διαλέκτου μας και για οποιοδήποτε άλλο αίτημα.

»Θέλουμε η 19η Μαΐου να ξεπεράσει τα όρια του ελληνικού χώρου, να σταλούν μηνύματα παγκοσμίως. Δεν θέλουμε την ημέρα εκείνη να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας προβλήματα.

»Να απαιτήσουμε μια συγνώμη από την Τουρκία για τη δικαίωση των προγόνων μας που άφησαν τα κόκαλά τους στον Πόντο· να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα τη Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Τούρκους, όπως έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τη Γενοκτονία των Αρμενίων», λέει ο γνωστός Πόντιος Ολυμπιονίκης και επιχειρηματίας.


Από συγκέντρωση της ΠΟΠΣ στη Θεσσαλονίκη για τη 19η Μαΐου

Μας αποκαλύπτει επίσης ότι στην εκδήλωση της Κυριακής έχουν κληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους η ΠΟΕ, η ΠΟΠΣ, η Ομοσπονδία Παλιννοστούντων, το ΔΙΣΥΠΕ και το ΠΑΣΠΕ.

«Θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι γι’ αυτήν την ενότητα και να στείλουμε το μήνυμα “η ισχύς εν τη ενώσει”», τόνισε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ποζίδης.

«Έχουμε το ρόλο του ειρηνοποιού»
Στο ρόλο του ειρηνοποιού που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Πρωτοβουλία για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού (σχετική αναφορά γίνεται και στο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε) αναφέρθηκε μιλώντας στο pontos-news.gr και ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. 


Επαμεινώνδας Φαχαντίδης

Είπε ότι αναγνωρίζονται οι θετικές πρωτοβουλίες των υπαρχουσών ομοσπονδιών για τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού, ωστόσο δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί το μεγάλο μειονέκτημά τους, η έλλειψη ενότητας, γεγονός που εκθέτει τον ποντιακό χώρο.

«Εμείς θα παίξουμε το ρόλο του ειρηνοποιού. Όπως λέει και η ευαγγελική ρήση, “ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι”. Οι υπάρχουσες ομοσπονδίες έχουν προσφέρει πολλά θετικά στον ποντιακό χώρο και επαινούμε αυτές τις θετικές προσπάθειες. Υπάρχει όμως κι ένα μειονέκτημα που εκθέτει τον ποντιακό χώρο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, οι μισοί να την τιμούν από εδώ και οι άλλοι από εκεί. Αυτό μας εκθέτει.


Από συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη για τη 19η Μαΐου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

»Επίσης, στις διεκδικήσεις μας σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να είμαστε χωρισμένοι.  Ξεκάθαρος στόχος μας είναι η ενότητα. Αν δεν θέλουν να ενωθούν ας μην ενωθούν, αλλά τουλάχιστον ας μην μας εκθέτουν. Ας πετύχουμε τουλάχιστον το μίνιμουμ, να υπάρχει δηλαδή ενότητα στα σημαντικά θέματα. Προσωπικά, έχω εδώ και δύο χρόνια καταθέσει σχέδιο για την ενότητα στον ποντιακό χώρο, το οποίο ονόμασα “Υψηλάντης”. Ας κάνουνε δύο επιτροπές, ένθεν και ένθεν, για να συζητήσουν τις διαφορές και το τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Φαχαντίδης: Απαιτείται ολοκλήρωση της ενότητας. Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος.

Κατά την άποψή του υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιτευχθεί η ενότητα, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. «Υπάρχει γνωστή μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεθνής επιστήμη, αλλά υπάρχει και ο δημοκρατικός τρόπος, δηλαδή να αλλάξουν τα υπάρχοντα Διοικητικά Συμβούλια. Επίσης, μπορεί να γίνει μια ευρεία οργανωτική συνδιάσκεψη. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές, αρκεί να υπάρξει βούληση και καλή θέληση.

»Δυστυχώς, ο διχασμός συντηρείται από άτομα λιγότερα των δαχτύλων της μίας χειρός. Αν θελήσουν αυτοί, το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα 24ωρο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν αυτό. Προσωπικά μιλάω για την ολοκλήρωση της ενότητας. Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρτίτσι: Το 1.074 ετών δέντρο στο Μπέλλες που θύμιζε στους Πόντιους πρόσφυγες την πατρίδα που έχασαν

21/01/2026 - 7:06μμ
Η Μιμή Ντενίση στην εκπομπή «Στην Αγκαλιά του Φάνη», του Φάνη Λαμπρόπουλου (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιμή Ντενίση: Με πονάει που η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι παγκοσμίως γνωστή

21/01/2026 - 5:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς στέγη ο Σύλλογος Καππαδοκών Ροδόπης – Πίτα έκοψαν, σπίτι δεν βρήκαν

21/01/2026 - 3:44μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποια είναι η σουσπασίνα;

21/01/2026 - 12:54μμ
Το μαρτύριο του αγ. Ευγενίου και των συναθλητών του στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β'
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Ευγένιος: Ο πολιούχος της Τραπεζούντας που συνδέθηκε με τους Μεγαλοκομνηνούς – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

21/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας – Κοπή βασιλόπιτας 2026 με μουσική, χορό και ευχές

20/01/2026 - 10:18μμ
Ένας από τους τόμους που περιλαμβάνονται στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών για το νέο Μουσείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

20/01/2026 - 5:12μμ
Ο Νικόλαος Λιθοξόος φωτογραφημένος το 1905 στην Τραπεζούντα. Στο φόντο οι τελευταίοι απόφοιτοι του κλασικού τμήματος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, τη σχολική χρονιά 1921-1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Λιθοξόος: Ο δάσκαλος που αναγέννησε την ελληνική παιδεία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

20/01/2026 - 10:00πμ
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κυριακή Μάλαμα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ασλανίδης: Στην Ολομέλεια της Βουλής η περιπέτειά του στην Τουρκία

19/01/2026 - 7:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Αήττητη στα ημιτελικά η Ελλάδα

7 ώρες πριν
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Χάρης Θεοχάρης και Mehmet Kemal Bozay (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Ελλάδα-Τουρκία: Στην Αθήνα έγινε ο 9ος γύρος συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Διασύρθηκε από την Τουρκ Τέλεκομ ο Πανιώνιος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα από τα ορμητικά νερά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πρόκρισης στη Σλοβακία για τον ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους δασμούς μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης για τη Γροιλανδία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign