pontosnews.gr
Κυριακή, 23/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνηση για την ενότητα στον ποντιακό χώρο δημιουργείται από γνωστούς Ποντίους

21/09/2016 - 2:31μμ
Κίνηση για την ενότητα στον ποντιακό χώρο δημιουργείται από γνωστούς Ποντίους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η επίτευξη της ενότητας στον ποντιακό χώρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν, με τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα τον εκπροσωπεί και θα πρωτοστατεί στους αγώνες για τη δικαίωση των αιτημάτων του, είναι ο στόχος της νέας κίνησης που δημιουργήθηκε από επιφανείς Ποντίους και φέρει την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού».

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο αμφιθέατρο 2 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κίνηση θα προχωρήσει στην πρώτη επίσημη συνάντηση κοινοποίησης και συζήτησης του επιδιωκόμενου σκοπού της.

Για τη δημιουργία της κίνησης πρωτοστάτησαν ο Ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης, ο Πλούταρχος Κανετίδης, οι επιχειρηματίες Γιάννης Βελονάς και Μιχάλης (Μίσα) Σαββίδης, το μέλος του Μορφωτικού Ομίλου Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» Δέσποινα Στεφανίδου, ο ακαδημαϊκός Σάββας Μαυρίδης, ο Μιχάλης Κυριακίδης κ.ά., ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν, μεταξύ άλλων, στην κίνηση ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο ακαδημαϊκός Θωμάς Σαββίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, και αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Ηρακλής Τσακαλίδης.

«Η κίνησή μας δεν είναι πολιτική, δεν είναι ψηφοθηρική ενόψει των εκλογών των ομοσπονδιών, δεν έχουμε κανέναν από πίσω μας και δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Είμαστε άτομα μη οργανωμένα στον ποντιακό χώρο και κινούμαστε από άδολη αγάπη για τον ποντιακό ελληνισμό», λέει στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ποζίδης (φωτ. αριστερά).

«Στόχος μας είναι η ενότητα, που τη ζητά το 99,9% του ποντιακού ελληνισμού, και στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να καθήσουν όλοι στο τραπέζι. Να υπάρχει μία ομοσπονδία που να εκπροσωπεί τον ποντιακό ελληνισμό παντού για το θέμα της Γενοκτονίας, το θέμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, τα ζητήματα της διαλέκτου μας και για οποιοδήποτε άλλο αίτημα.

»Θέλουμε η 19η Μαΐου να ξεπεράσει τα όρια του ελληνικού χώρου, να σταλούν μηνύματα παγκοσμίως. Δεν θέλουμε την ημέρα εκείνη να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας προβλήματα.

»Να απαιτήσουμε μια συγνώμη από την Τουρκία για τη δικαίωση των προγόνων μας που άφησαν τα κόκαλά τους στον Πόντο· να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα τη Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Τούρκους, όπως έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τη Γενοκτονία των Αρμενίων», λέει ο γνωστός Πόντιος Ολυμπιονίκης και επιχειρηματίας.


Από συγκέντρωση της ΠΟΠΣ στη Θεσσαλονίκη για τη 19η Μαΐου

Μας αποκαλύπτει επίσης ότι στην εκδήλωση της Κυριακής έχουν κληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους η ΠΟΕ, η ΠΟΠΣ, η Ομοσπονδία Παλιννοστούντων, το ΔΙΣΥΠΕ και το ΠΑΣΠΕ.

«Θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι γι’ αυτήν την ενότητα και να στείλουμε το μήνυμα “η ισχύς εν τη ενώσει”», τόνισε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ποζίδης.

«Έχουμε το ρόλο του ειρηνοποιού»
Στο ρόλο του ειρηνοποιού που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Πρωτοβουλία για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού (σχετική αναφορά γίνεται και στο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε) αναφέρθηκε μιλώντας στο pontos-news.gr και ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. 


Επαμεινώνδας Φαχαντίδης

Είπε ότι αναγνωρίζονται οι θετικές πρωτοβουλίες των υπαρχουσών ομοσπονδιών για τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού, ωστόσο δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί το μεγάλο μειονέκτημά τους, η έλλειψη ενότητας, γεγονός που εκθέτει τον ποντιακό χώρο.

«Εμείς θα παίξουμε το ρόλο του ειρηνοποιού. Όπως λέει και η ευαγγελική ρήση, “ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι”. Οι υπάρχουσες ομοσπονδίες έχουν προσφέρει πολλά θετικά στον ποντιακό χώρο και επαινούμε αυτές τις θετικές προσπάθειες. Υπάρχει όμως κι ένα μειονέκτημα που εκθέτει τον ποντιακό χώρο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, οι μισοί να την τιμούν από εδώ και οι άλλοι από εκεί. Αυτό μας εκθέτει.


Από συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη για τη 19η Μαΐου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

»Επίσης, στις διεκδικήσεις μας σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να είμαστε χωρισμένοι.  Ξεκάθαρος στόχος μας είναι η ενότητα. Αν δεν θέλουν να ενωθούν ας μην ενωθούν, αλλά τουλάχιστον ας μην μας εκθέτουν. Ας πετύχουμε τουλάχιστον το μίνιμουμ, να υπάρχει δηλαδή ενότητα στα σημαντικά θέματα. Προσωπικά, έχω εδώ και δύο χρόνια καταθέσει σχέδιο για την ενότητα στον ποντιακό χώρο, το οποίο ονόμασα “Υψηλάντης”. Ας κάνουνε δύο επιτροπές, ένθεν και ένθεν, για να συζητήσουν τις διαφορές και το τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Φαχαντίδης: Απαιτείται ολοκλήρωση της ενότητας. Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος.

Κατά την άποψή του υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιτευχθεί η ενότητα, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. «Υπάρχει γνωστή μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεθνής επιστήμη, αλλά υπάρχει και ο δημοκρατικός τρόπος, δηλαδή να αλλάξουν τα υπάρχοντα Διοικητικά Συμβούλια. Επίσης, μπορεί να γίνει μια ευρεία οργανωτική συνδιάσκεψη. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές, αρκεί να υπάρξει βούληση και καλή θέληση.

»Δυστυχώς, ο διχασμός συντηρείται από άτομα λιγότερα των δαχτύλων της μίας χειρός. Αν θελήσουν αυτοί, το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα 24ωρο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν αυτό. Προσωπικά μιλάω για την ολοκλήρωση της ενότητας. Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε πρώτο πλάνο το μνημείο ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού στην Ανατολή και πίσω το παλιό δημοτικό σχολείο (φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου αναζητά ιστορικό και φωτογραφικό υλικό για την Ανατολή Ιωαννίνων

23/11/2025 - 4:36μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την 1η πρόβα του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ.: Facebook / ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

23/11/2025 - 3:37μμ
Δρόμος στην αγορά των Σουρμένων (πηγή: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά / ΕΠΜ / searchculture.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα, Σουσάρμενα ή Σύρμενα: Η ετυμολογία του ονόματος της όμορφης πόλης του Εύξεινου Πόντου – Και ένα τραγούδι

23/11/2025 - 2:34μμ
Μπάμπης Ιωακειμίδης και Χριστόφορος Κοσμίδης σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
TheChrisKosmidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιωακειμίδης-Κοσμίδης: Νέα εποχή για έναν κλασικό ποντιακό ήχο

23/11/2025 - 12:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης, Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δεν σταματούν λεπτό: Οι Πόντιοι που κινούν την Ελλάδα – 4+1 σύλλογοι

23/11/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Γιορτινός Δεκέμβρης με χορούς, παρακάθ’, μωμόγερους και εκπλήξεις

22/11/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg Παναγία Σουμελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Μπιμπιλίτσον ταξιδεύει στη Γερμανία: Το ποντιακό παραδοσιακό παραμύθι σε τρεις πόλεις

22/11/2025 - 4:55μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου: Ένα όνομα ταυτισμένο με τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, εντός και εκτός συνόρων

22/11/2025 - 3:33μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο διήγημα (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το ντος, ντος των Σανταίων»: Ένα μεσελόπον για τα «ασλάνια» της Σάντας

22/11/2025 - 3:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια παλιότερου ευρωπαϊκού συμβουλίου (φωτ.: Pool Photo/Ευρωπαϊκή Ένωση)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία για την Ουκρανία – Τραμπ: Η Ουκρανία δεν επέδειξε «καμία ευγνωμοσύνη» προς τις ΗΠΑ

7 λεπτά πριν
Σε πρώτο πλάνο το μνημείο ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού στην Ανατολή και πίσω το παλιό δημοτικό σχολείο (φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου αναζητά ιστορικό και φωτογραφικό υλικό για την Ανατολή Ιωαννίνων

44 λεπτά πριν
Τιμώντας την Παναγία Μεσοσπορίτισσα, στον  Μικρασιατικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Μαίρη Κεσκιλίδου)

Την Παναγία Μεσοσπορίτισσα τίμησε η Πτολεμαΐδα – Ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο των «μπορμπολιών»

1 ώρα πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την 1η πρόβα του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ.: Facebook / ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων)

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

2 ώρες πριν
Απόδειξη μετά την ανάληψη μετρητών (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Δευτέρα και Παρασκευή οι πληρωμές: Ενισχύσεις έως 800 ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες

2 ώρες πριν
Ο πάπας Λέων ΙΔ’ προεξάρχει στη Θεία Λειτουργία για το Ιωβηλαίο των Χορωδιών και των Χορωδιακών Συνόλων, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, 23 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Angelo Carconi)

Η Νίκαια εμπνέει ξανά – Ο πάπας Λέων ΙΔ’ σε ταξίδι μνήμης και ενότητας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign