Η «διαΝΕΟσις», στη νέα της έρευνα, μελετά το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, κάνοντας μια σειρά από προβολές της εξέλιξης του πληθυσμού της μέχρι το 2050. Η έρευνα διεξήχθη από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη) και καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα που δίνουν απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως το πώς θα εξελιχθεί το πολυσήμαντο πρόβλημα του δημογραφικού τα επόμενα χρόνια, ποιες συνέπειες θα έχει μια μακρόχρονη και μεγάλη ελάττωση του πληθυσμού, τι ι σημαίνει αυτό για τη χώρα κ.ά.
Όπως αναφέρει, ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις», από το 2011 και για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και εξακολουθεί να γερνάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 10.800.000 του 2010, υπολογίζεται ότι θα πέσει στα 8,3 το 2050. Η μελέτη περιλαμβάνει μια σειρά από προβολές της εξέλιξης του πληθυσμού μέχρι το 2050 και καταλήγει σε ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα. Μερικά από αυτά είναι:
- Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια (σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια (στο πιο απαισιόδοξο).
- Η διάμεση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951, και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη.
- Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί μετά από μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων.
- Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 7 εκατ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκατ.
Μπορείτε να διαβάσετε την επιτελική σύνοψη της μελέτης εδώ.