Η 23χρονη Ιρακινή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ Μπασή Τάχα, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, διορίστηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Η Νάντια Μουράντ που είναι γνωστή και στην Ελλάδα, αφού έχει επισκεφθεί τρεις φορές τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας και έχει συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη, έζησε τη φρίκη της αιχμαλωσίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Μετά την απελευθέρωσή της έχει αναλάβει ενεργή δράση ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των Γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.
Η Νάντια Μουράντ απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σκλάβα.
«Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», δήλωσε από τα έδρανα του ΟΗΕ. «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε.
Εκπροσωπείται από τη διεθνούς φήμης δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 Γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ΙΚ, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από πλύση εγκεφάλου και στη συνέχεια στέλνονται στη μάχη.
Θυμίζουμε, ότι η Νάντια Μουράντ ήταν η κύρια ομιλήτρια σε εκδήλωση στις 22 Αυγούστου 2016 του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών, στο Σίδνεϊ.