pontosnews.gr
Τρίτη, 23/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακή λύρα στη Ρωσία το έθιμο του τρύγου στο οινοποιείο ενός Ποντίου (φωτο)

17/09/2016 - 11:50πμ
Με ποντιακή λύρα στη Ρωσία το έθιμο του τρύγου στο οινοποιείο ενός Ποντίου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μαρία Ντεμίρτσεβα – Ανταπόκριση

Όλοι οι Έλληνες της περιφέρειας του Κράσνονταρ συγκεντρώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στο οινοποιείο του Πόντιου επιχειρηματία Ιβάν Καρακεζίδη στην Ανάπα της Ρωσίας, για να γιορτάσουν τον τρύγο. Η συγκομιδή των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ήταν η αφορμή να στήσουν οι Έλληνες της Ρωσίας μια συναρπαστική εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Το σταφύλι ανέκαθεν ήταν το αρχαίο σύμβολο της ζωής, του πλούτου και της γονιμότητας, και έχει μέχρι και σήμερα μεγάλη σημασία για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο ηλιόλουστος καιρός ήταν σύμμαχος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Όλοι μαζί, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα και φορώντας ειδικά προστατευτικά ρούχα, πατούσαν τα σταφύλια στο ρυθμό της ποντιακής λύρας για να βγει ο μούστος, και πέρασαν αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Από την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Έλληνες της Ρωσίας δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι ποντιακοί χοροί.


Τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν ποντιακούς χορούς που ξεσήκωσαν όλη την περιοχή

Τα χορευτικά συγκροτήματα «Φωτεινή» (Νοβοροσίσκ), «Γοργιππία» (Βίτιαζεβο) και «Πιρουέτ» παρουσίασαν ποντιακούς χορούς και ξεσήκωσαν ακόμα και τον κόσμο που είχε έρθει απλά για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Στη λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Άλμπερτ Ίλιν.

Ο Πόντιος οικοδεσπότης Ιβάν Καρακεζίδης είχε φροντίσει να υπάρχει αρκετό λευκό και κόκκινο κρασί από τους αμπελώνες του, αλλά και μπουφές με φαγητό· ελληνική φιλοξενία γαρ.


Ο Πόντιος Ιβάν Καρακεζίδης στο οινοποιείο του στην Ανάπα της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, συνεχάρη τους ελληνικούς συλλόγους για την έντονη και ενεργό δράση τους στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Για το έργο τους πρόσφερε τιμητικά παράσημα στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκο Κωστελλένο, στον γενικό πρόξενο της Κύπρου στο Κράσνονταρ Νίκο Βασιλείου, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Νοβοροσίσκ Ανατόλι Γκούροφ, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρο Μασιάδη, στον πρόεδρο των Ελλήνων της Ανάπας Έντισον Ιγιανίδη και στον πρόεδρο των Ελλήνων του Κράσνονταρ Βασίλη Αμανατίδη. Όλοι τους ήταν παρόντες στη μεγάλη γιορτή.


Οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων παρουσιάζονται για άλλη μια φορά ενωμένοι

Οι Έλληνες της Ρωσίας φροντίζουν συνεχώς να διατηρούν και να προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, όμως δεν ξεχνούν να γιορτάζουν και να γλεντούν όπως μόνον αυτοί ξέρουν!

  • Το οινοποιείο του Ιβάν Καρακεζίδη βρίσκεται στην περιοχή Κούτοκ της Ανάπας. Οι δουλειές του Πόντιου επιχειρηματία ξεκίνησαν στις αρχές του 2000. Η εμπειρία του στην παραγωγή του κρασιού αποκτήθηκε χάρη στις γνώσεις τού πατέρα του και του παππού του. Κάθε χρόνο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις αλλά και την καθιερωμένη γιορτή κρασιού, όπου δίνει σε όλους την ευκαιρία να γευτούν το κρασί του, να φάνε φαγητό φτιαγμένο από βιολογικά προϊόντα και να χορέψουν στους ρυθμούς της ποντιακής μουσικής.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας» γέμισε τα σπίτια των μελών της με το φως των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 9:13μμ
Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

21/12/2025 - 12:51μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

21/12/2025 - 11:00πμ
Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά)
και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημήτρης Μπίστη: Ένας σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος της Ρωσίας άγνωστος στο ελληνικό κοινό

20/12/2025 - 7:30μμ
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

17/12/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

16/12/2025 - 10:26μμ
Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα για τον ελληνισμό της Αφρικής – Υπεγράφη μνημόνιο για το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα

16/12/2025 - 3:05μμ
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

15/12/2025 - 9:41μμ
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο λογότυπος της ΕΛΒ, σχεδιασμένος από την Ηλέκτρα Γεωργιάδου

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση, κοπή βασιλόπιτας και βράβευση επιτυχόντων στα ΑΕΙ

27 λεπτά πριν
To σουπερμάρκετ όπου σημειώθηκε το ατύχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ζωγράφου: Ένας σοβαρά τραυματίας από πτώση ασανσέρ σε σουπερμάρκετ

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Καλαντίσματα, χοροί, ωτία και τσιριχτά από την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας

1 ώρα πριν

Το ΣΚΡΑΤΣ στο ρυθμό των Χριστουγέννων – Νέοι εορταστικοί λαχνοί με πολλές ευκαιρίες για κέρδη και ειδική περιοχή για ευχές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ulrike Görgl / pixabey.com)

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 124 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκ. δικαιούχους

2 ώρες πριν
Από το μπλόκο των αγροτών στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Τελωνεία-Μπλόκα: Αναστολή κινητοποιήσεων σε Ευζώνους και Νίκη – Αποφασίζουν σήμερα στην Εξοχή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign