pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακή λύρα στη Ρωσία το έθιμο του τρύγου στο οινοποιείο ενός Ποντίου (φωτο)

17/09/2016 - 11:50πμ
Με ποντιακή λύρα στη Ρωσία το έθιμο του τρύγου στο οινοποιείο ενός Ποντίου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μαρία Ντεμίρτσεβα – Ανταπόκριση

Όλοι οι Έλληνες της περιφέρειας του Κράσνονταρ συγκεντρώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στο οινοποιείο του Πόντιου επιχειρηματία Ιβάν Καρακεζίδη στην Ανάπα της Ρωσίας, για να γιορτάσουν τον τρύγο. Η συγκομιδή των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ήταν η αφορμή να στήσουν οι Έλληνες της Ρωσίας μια συναρπαστική εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Το σταφύλι ανέκαθεν ήταν το αρχαίο σύμβολο της ζωής, του πλούτου και της γονιμότητας, και έχει μέχρι και σήμερα μεγάλη σημασία για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο ηλιόλουστος καιρός ήταν σύμμαχος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Όλοι μαζί, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα και φορώντας ειδικά προστατευτικά ρούχα, πατούσαν τα σταφύλια στο ρυθμό της ποντιακής λύρας για να βγει ο μούστος, και πέρασαν αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Από την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Έλληνες της Ρωσίας δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι ποντιακοί χοροί.


Τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν ποντιακούς χορούς που ξεσήκωσαν όλη την περιοχή

Τα χορευτικά συγκροτήματα «Φωτεινή» (Νοβοροσίσκ), «Γοργιππία» (Βίτιαζεβο) και «Πιρουέτ» παρουσίασαν ποντιακούς χορούς και ξεσήκωσαν ακόμα και τον κόσμο που είχε έρθει απλά για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Στη λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Άλμπερτ Ίλιν.

Ο Πόντιος οικοδεσπότης Ιβάν Καρακεζίδης είχε φροντίσει να υπάρχει αρκετό λευκό και κόκκινο κρασί από τους αμπελώνες του, αλλά και μπουφές με φαγητό· ελληνική φιλοξενία γαρ.


Ο Πόντιος Ιβάν Καρακεζίδης στο οινοποιείο του στην Ανάπα της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, συνεχάρη τους ελληνικούς συλλόγους για την έντονη και ενεργό δράση τους στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Για το έργο τους πρόσφερε τιμητικά παράσημα στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκο Κωστελλένο, στον γενικό πρόξενο της Κύπρου στο Κράσνονταρ Νίκο Βασιλείου, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Νοβοροσίσκ Ανατόλι Γκούροφ, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρο Μασιάδη, στον πρόεδρο των Ελλήνων της Ανάπας Έντισον Ιγιανίδη και στον πρόεδρο των Ελλήνων του Κράσνονταρ Βασίλη Αμανατίδη. Όλοι τους ήταν παρόντες στη μεγάλη γιορτή.


Οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων παρουσιάζονται για άλλη μια φορά ενωμένοι

Οι Έλληνες της Ρωσίας φροντίζουν συνεχώς να διατηρούν και να προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, όμως δεν ξεχνούν να γιορτάζουν και να γλεντούν όπως μόνον αυτοί ξέρουν!

  • Το οινοποιείο του Ιβάν Καρακεζίδη βρίσκεται στην περιοχή Κούτοκ της Ανάπας. Οι δουλειές του Πόντιου επιχειρηματία ξεκίνησαν στις αρχές του 2000. Η εμπειρία του στην παραγωγή του κρασιού αποκτήθηκε χάρη στις γνώσεις τού πατέρα του και του παππού του. Κάθε χρόνο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις αλλά και την καθιερωμένη γιορτή κρασιού, όπου δίνει σε όλους την ευκαιρία να γευτούν το κρασί του, να φάνε φαγητό φτιαγμένο από βιολογικά προϊόντα και να χορέψουν στους ρυθμούς της ποντιακής μουσικής.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό U16: Στην Α’ κατηγορία η Εθνική κορασίδων!

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign