pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομάλ’ για Γκίνες: Όλα όσα έγιναν στη μεγάλη ποντιακή βραδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο-βίντεο)

14/09/2016 - 8:55μμ
Ομάλ’ για Γκίνες: Όλα όσα έγιναν στη μεγάλη ποντιακή βραδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πέρα από όλα τα άλλα ήταν μια βραδιά με αστείρευτο κέφι. Οι ηλικιωμένοι ξαναγίνονταν παιδιά, οι… επώνυμοι ένα με τον απλό κόσμο, αμέτρητες οι όμορφες παρουσίες που μοίραζαν απλόχερα τα πλατιά χαμόγελά τους. Διάχυτη υπήρχε η αίσθηση ότι η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού, η Θεσσαλονίκη, τη βραδιά της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 «βάφτηκε» με τα κιτρινόμαυρα χρώματα της σημαίας του Πόντου.

Το κεντρικό γεγονός ήταν ο μεγαλύτερος ομάλ’ που χορεύτηκε ποτέ. Κάποια μικρά παραλειπόμενα, ωστόσο, σκιαγραφούν το κλίμα που επικρατούσε στο χώρο της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Νέοι και μεσήλικες με ποντιακές φορεσιές και μπλουζάκια ποντιακών συλλόγων από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έφταναν κατά κύματα στο συναυλιακό χώρο της ΔΕΘ, κυρίως από τη στιγμή που άρχισε να πέφτει ο ήλιος και μετά. Τα γρασίδια γέμισαν, κάποιοι έκαναν… ζέσταμα για να είναι έτοιμοι με το έναυσμα για την καταγραφή του ρεκόρ Γκίνες, άλλοι έδειχναν σε λιγότερο δεινούς χορευτές τα κατάλληλα βήματα.

Περισσότερο τυχεροί της βραδιάς ήταν οι άντρες, αφού η παρουσία του ασθενούς φύλου, σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν άκρως εντυπωσιακή. Οι κοπέλες, για παράδειγμα, «οδηγοί» της ομάδας των Τσαχουριδαίων για να καταγραφεί το ρεκόρ, μαγνήτιζαν τα βλέμματα και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ξεφαντώματος με τις όλο χάρη ρυθμικές τους κινήσεις.

Την τιμητική του είχε και ο χώρος που στεγάζεται το pontos-news.gr στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αρκετοί, βλέποντας την ταμπέλα, έκαναν στάση, ζητώντας διάφορες πληροφορίες για το event, όπως αν πρέπει κάπου να καταγραφούν, τι ώρα θα ξεκινήσει ο χορός, πώς θα καθοδηγηθούν κτλ.

Είναι αυτονόητο ότι τα λουκάνικα, τα σουβλάκια και η μπύρα έφευγαν εν ριπή οφθαλμού στα καφέ γύρω από τη σκηνή της ΔΕΘ. Όσο περισσότερο πάθος έβγαζαν στη σκηνή οι Τσαχουριδαίοι τόσο αυξάνονταν η αδρεναλίνη των ακροατών. Οι χοροί κάτω από τη σκηνή ήταν μόνιμο φαινόμενο και μάλιστα συχνά ποντιακοί εναλλάσσονταν με νεοελληνικούς. Σε αυτό συνέβαλε και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των αδελφών Τσαχουρίδη που κρατούσε στα ύψη το κέφι.

Ήταν τέτοια η αδημονία του κόσμου για την καταγραφή του ρεκόρ Γκίνες, που άρχισαν να βγαίνουν όλοι μαζικά έξω από τον εκθεσιακό χώρο, πριν καλά–καλά ολοκληρώσει τη φράση του ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης ότι έφτασε η ώρα για το εγχείρημα.

Τρέχοντας και κρατώντας, βέβαια, ο ένας το χέρι του άλλου κινούνταν οι αλυσίδες χορευτών στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ. Στόχος ήταν να κυκλώσουν ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κι αν αυτό φάνταζε ενδεχομένως και δύσκολο στην αρχή, αποδείχθηκε παιχνιδάκι στη συνέχεια, αφού δημιουργήθηκαν τέσσερις και πέντε κύκλοι χορευτών γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.


Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου

Το χορό έσερνε σε κάποια στιγμή στη νότια πύλη της ΔΕΘ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Ολυμπιονίκης στο στίβο Βούλα Πατουλίδου. Λίγο πιο πέρα, σαν μικρό παιδί, χαμογελούσε και χόρευε ο «γίγαντας» και Ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης, ενώ δίπλα του η σαφώς μικρότερη στο δέμας, αλλά όχι μικρότερη σε ποντιακή ψυχή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.


Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σ. Αναστασιάδης (δεξιά) μαζί με τον παλαίμαχο αθλητή και Ολυμπιονίκη Γ. Ποζίδη

Τι κι αν φέρει τον τίτλο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α’ Θεσσαλονίκης ο Σάββας Αναστασιάδης; Με το έναυσμα του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη μπήκε αμέσως στο χορό. Σε κάποιο άλλο σημείο χόρευε ομάλ’ και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, με την έκπληξη να ακούει στο όνομα του προέδρου Τάσου Τζήκα, αφού φαίνεται ότι η καταγωγή του δεν είναι ποντιακή.

Σε κάποια στιγμή οι αδελφοί Τσαχουρίδη «πέταξαν» τα κοστούμια τους και έβαλαν τις ποντιακές τους φορεσιές. Μ’ αυτές έδειχναν να αισθάνονται πιο άνετα.

Είχε ολοκληρωθεί η προσπάθεια για το ρεκόρ Γκίνες και χιλιάδες κόσμου δεν έλεγαν να σταματήσουν να χορεύουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μέσα στους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης μικρότεροι χορευτικοί κύκλοι. Στην οδό Αγγελική, μια παρέα νεαρών αποχωρούσε από το σημείο, τραγουδώντας και χορεύοντας με πάθος το «Αητέντς επαραπέτανεν», που ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Δίπλα τους ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που περπατούσε αγκαλιά, τους κοιτούσε χαμογελαστό, έχοντας τα πόδια τους κουρασμένα από το χορό, αλλά τις ψυχές τους γεμάτες περηφάνια!

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φιλίππος Φασούλας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους)

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για χρέη από 5.000 ευρώ – Tι πρέπει να προσέξουμε

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CHS Greece)

Το Harvard συναντά την Ελλάδα στα καλοκαιρινά προγράμματα που ενώνουν μαθητές και φοιτητές

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Παγγαίου/Facebook)

Έρχονται τα Μετενλίδικα στην Παλαιοκώμη με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη – Μια μεγάλη ποντιακή βραδιά γεμάτη μουσική και παράδοση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα λόγω θερινών εκπτώσεων – Το ωράριο λειτουργίας και η πανελλαδική απεργία στο εμπόριο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Καυτή» Κυριακή με θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς – Πού θα σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Αγγλία νίκησε στον μικρό τελικό του… αιώνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign