pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομάλ’ για Γκίνες: Όλα όσα έγιναν στη μεγάλη ποντιακή βραδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο-βίντεο)

14/09/2016 - 8:55μμ
Ομάλ’ για Γκίνες: Όλα όσα έγιναν στη μεγάλη ποντιακή βραδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο-βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πέρα από όλα τα άλλα ήταν μια βραδιά με αστείρευτο κέφι. Οι ηλικιωμένοι ξαναγίνονταν παιδιά, οι… επώνυμοι ένα με τον απλό κόσμο, αμέτρητες οι όμορφες παρουσίες που μοίραζαν απλόχερα τα πλατιά χαμόγελά τους. Διάχυτη υπήρχε η αίσθηση ότι η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού, η Θεσσαλονίκη, τη βραδιά της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 «βάφτηκε» με τα κιτρινόμαυρα χρώματα της σημαίας του Πόντου.

Το κεντρικό γεγονός ήταν ο μεγαλύτερος ομάλ’ που χορεύτηκε ποτέ. Κάποια μικρά παραλειπόμενα, ωστόσο, σκιαγραφούν το κλίμα που επικρατούσε στο χώρο της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Νέοι και μεσήλικες με ποντιακές φορεσιές και μπλουζάκια ποντιακών συλλόγων από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, έφταναν κατά κύματα στο συναυλιακό χώρο της ΔΕΘ, κυρίως από τη στιγμή που άρχισε να πέφτει ο ήλιος και μετά. Τα γρασίδια γέμισαν, κάποιοι έκαναν… ζέσταμα για να είναι έτοιμοι με το έναυσμα για την καταγραφή του ρεκόρ Γκίνες, άλλοι έδειχναν σε λιγότερο δεινούς χορευτές τα κατάλληλα βήματα.

Περισσότερο τυχεροί της βραδιάς ήταν οι άντρες, αφού η παρουσία του ασθενούς φύλου, σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν άκρως εντυπωσιακή. Οι κοπέλες, για παράδειγμα, «οδηγοί» της ομάδας των Τσαχουριδαίων για να καταγραφεί το ρεκόρ, μαγνήτιζαν τα βλέμματα και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ξεφαντώματος με τις όλο χάρη ρυθμικές τους κινήσεις.

Την τιμητική του είχε και ο χώρος που στεγάζεται το pontos-news.gr στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αρκετοί, βλέποντας την ταμπέλα, έκαναν στάση, ζητώντας διάφορες πληροφορίες για το event, όπως αν πρέπει κάπου να καταγραφούν, τι ώρα θα ξεκινήσει ο χορός, πώς θα καθοδηγηθούν κτλ.

Είναι αυτονόητο ότι τα λουκάνικα, τα σουβλάκια και η μπύρα έφευγαν εν ριπή οφθαλμού στα καφέ γύρω από τη σκηνή της ΔΕΘ. Όσο περισσότερο πάθος έβγαζαν στη σκηνή οι Τσαχουριδαίοι τόσο αυξάνονταν η αδρεναλίνη των ακροατών. Οι χοροί κάτω από τη σκηνή ήταν μόνιμο φαινόμενο και μάλιστα συχνά ποντιακοί εναλλάσσονταν με νεοελληνικούς. Σε αυτό συνέβαλε και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των αδελφών Τσαχουρίδη που κρατούσε στα ύψη το κέφι.

Ήταν τέτοια η αδημονία του κόσμου για την καταγραφή του ρεκόρ Γκίνες, που άρχισαν να βγαίνουν όλοι μαζικά έξω από τον εκθεσιακό χώρο, πριν καλά–καλά ολοκληρώσει τη φράση του ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης ότι έφτασε η ώρα για το εγχείρημα.

Τρέχοντας και κρατώντας, βέβαια, ο ένας το χέρι του άλλου κινούνταν οι αλυσίδες χορευτών στους κεντρικούς δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ. Στόχος ήταν να κυκλώσουν ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κι αν αυτό φάνταζε ενδεχομένως και δύσκολο στην αρχή, αποδείχθηκε παιχνιδάκι στη συνέχεια, αφού δημιουργήθηκαν τέσσερις και πέντε κύκλοι χορευτών γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.


Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου

Το χορό έσερνε σε κάποια στιγμή στη νότια πύλη της ΔΕΘ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Ολυμπιονίκης στο στίβο Βούλα Πατουλίδου. Λίγο πιο πέρα, σαν μικρό παιδί, χαμογελούσε και χόρευε ο «γίγαντας» και Ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης, ενώ δίπλα του η σαφώς μικρότερη στο δέμας, αλλά όχι μικρότερη σε ποντιακή ψυχή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.


Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σ. Αναστασιάδης (δεξιά) μαζί με τον παλαίμαχο αθλητή και Ολυμπιονίκη Γ. Ποζίδη

Τι κι αν φέρει τον τίτλο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α’ Θεσσαλονίκης ο Σάββας Αναστασιάδης; Με το έναυσμα του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη μπήκε αμέσως στο χορό. Σε κάποιο άλλο σημείο χόρευε ομάλ’ και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, με την έκπληξη να ακούει στο όνομα του προέδρου Τάσου Τζήκα, αφού φαίνεται ότι η καταγωγή του δεν είναι ποντιακή.

Σε κάποια στιγμή οι αδελφοί Τσαχουρίδη «πέταξαν» τα κοστούμια τους και έβαλαν τις ποντιακές τους φορεσιές. Μ’ αυτές έδειχναν να αισθάνονται πιο άνετα.

Είχε ολοκληρωθεί η προσπάθεια για το ρεκόρ Γκίνες και χιλιάδες κόσμου δεν έλεγαν να σταματήσουν να χορεύουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μέσα στους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης μικρότεροι χορευτικοί κύκλοι. Στην οδό Αγγελική, μια παρέα νεαρών αποχωρούσε από το σημείο, τραγουδώντας και χορεύοντας με πάθος το «Αητέντς επαραπέτανεν», που ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Δίπλα τους ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που περπατούσε αγκαλιά, τους κοιτούσε χαμογελαστό, έχοντας τα πόδια τους κουρασμένα από το χορό, αλλά τις ψυχές τους γεμάτες περηφάνια!

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φιλίππος Φασούλας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Rhododendron ponticum που κρύβει ένα από τα μυστικά του ζαντόμελου, συναντάται γύρω από τη λεκάνη του νότιου Εύξεινου Πόντου (ανατολική Βουλγαρία, βόρεια Τουρκία, Γεωργία, Βόρειος Καύκασος) και στον κεντρικό Λίβανο (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Το παλαλόν μέλ’ του Πόντου – Ένα μυστήριο της Ιστορίας και της Βοτανολογίας

21/07/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

20/07/2026 - 10:48μμ
Την Τρίτη 21 Ιουλίου συγγενείς και φίλοι θα ποχαιρετήσουν τον Χάρη Κυριακίδη στην Παλαιοκώμη Σερρών
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Την Τρίτη 21 Ιουλίου η Παλαιοκώμη Σερρών και όλοι οι λυράρηδες αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους οργανοποιό…

20/07/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

40 χρόνια κρατώντας ζωντανό τον Πόντο: Μεγάλη γιορτή για την επέτειο του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης

20/07/2026 - 7:26μμ
Τραπεζούντιοι εκδρομείς στην εξοχή. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλινά
ΠΟΝΤΟΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας πριν από τον ξεριζωμό: Ευρωπαϊκά ρούχα, εκδρομές και μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο

20/07/2026 - 2:14μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στο αλσύλλιο στη Νέα Κρώμνη Δράμας (φωτ.: Πύλη της Δράμας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Κρώμνη Δράμας: Ένα άγνωστο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εκεί όπου ενώθηκαν γηγενείς και πρόσφυγες

19/07/2026 - 8:48μμ
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

19/07/2026 - 6:12μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
Καρτ ποστάλ όπου εικονίζεται ναυπηγείο της Ινέπολης του Πόντου
ΠΟΝΤΟΣ

Το πλοίο της Ινέπολης: Ένα ζωντανό απολίθωμα της αρχαίας ναυπηγικής στον Εύξεινο Πόντο

19/07/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Οδηγός επιβίωσης για τα νέα ΕΣΠΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε επιδότηση για την επιχείρησή σας

2 λεπτά πριν
Εξωτερική εικόνα από τον χώρο όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας /EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Μπλόκο της υποστήριξης της κατηγορίας στα αιτήματα αναβολής

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: state.gov)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση των Αμερικανών πολιτών παγκοσμίως

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/

100 χρόνια Ροδόπολης: Eπετειακή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Πρόοδος»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δακτύλιος Αθήνας: Έως πότε ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – Τι αλλάζει από τις 25 Ιουλίου

2 ώρες πριν
Εικόνα από το δέλτα του Αξιού Ποταμού (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

Αξιός: 84χρονος τσιμέντωσε τμήμα της κοίτης του ποταμού – Κατηγορείται για περιβαλλοντική υποβάθμιση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign