Τέσσερις νεκρούς, μία αγνοούμενη και ανυπολόγιστες ζημιές άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε περιοχές της χώρας, κυρίως Μεσσηνία, Λακωνία και Δήμο Θερμαϊκού, οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ένας 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία· νωρίτερα νεκρός είχε ανασυρθεί άνδρας που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.
Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν μετά τις πλημμύρες στο Δήμο Θερμαϊκού.
Στις έρευνες, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Ο σύζυγος της 53χρονης ήταν αυτός που επικοινώνησε χθες το πρωί με το Αστυνομικό Τμήμα Μηχανιώνας και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν το προηγούμενο βράδυ, οπότε η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο αυτοκίνητό της. Το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας γύρω στις 5 χθες τα ξημερώματα, όχι όμως και η άτυχη γυναίκα.
Το τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία. Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.
Σκάλα Λακωνίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Κούρος)
Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία στην πόλη της Καλαμάτας και στο σύνολο του δήμου. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν, δρόμοι διαλύθηκαν, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές σε οικοσκευές και εμπορεύματα. Από τη μανία της θεομηνίας δεν γλίτωσε το νοσοκομείο Καλαμάτας που πλημμύρισε αλλά και σχολεία· τουλάχιστον πέντε πλημμύρισαν. Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό. Ακόμη, χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν σπουδαστές από την Εστία του ΤΕΙ. Επίσης έκλεισε το αεροδρόμιο και 7.000 ελεύσεις επιβατών ακυρώθηκαν, αφού όλες οι πτήσεις από και προς την Καλαμάτα δεν έγιναν.
Βιντεορεπορτάζ από το eleftheriaonline.gr
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο αγροτικό οδικό δίκτυο, η εύρυθμη λειτουργία του οποίου είναι άκρως απαραίτητη ενόψει του μαζέματος της ελιάς.
Οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας διενεργούν καταγραφές ζημιών, στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας: στην Διεύθυνση Πρόνοιας, για κατεστραμμένες οικοσκευές, στην Διεύθυνση Προγραμματισμού για ζημιές σε επιχειρήσεις, στην Διεύθυνση Γεωτεχνικών για ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για ζημιές σε υποδομές.
Δρόμος κομμένος στα δύο στη Σκάλα Λακωνίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Κούρος)
Άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από την θεομηνία εξήγγειλε από την Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
Ο Ν. Τόσκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο. Είπε, αντίθετα, ότι οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι ανά την επικράτεια πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αγία Τριάδα Δήμου Θερμαϊκού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημ. Μπαρμπαρούσης)
Μεταξύ αυτών ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης είπε ότι ο Δήμος ζητά χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου».
«Είναι πραγματική τραγωδία. Έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε με δηλώσεις του χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που περιόδευσε σε γειτονιές της Καλαμάτας οι οποίες χτυπήθηκαν από την θεομηνία. Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε να γίνουν άμεσα αγωγοί για τα όμβρια ύδατα από τους δήμους και τους κατάλληλους φορείς, και να δοθούν άμεσα, γρήγορα, αποζημιώσεις. «Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να έρθουν και από τα ταμεία του κράτους κι αν δεν έχουν, υπάρχει η Ευρώπη. Έχω επικοινωνήσει με ευρωβουλευτές να κάνουν κι έκαναν παρέμβαση στην Ευρώπη, για να πάρουν οι άνθρωποι αποζημιώσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.