Χορός εκατομμυρίων της Τουρκίας για να επηρεάσει τα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων στα ζητήματα πολιτικής που την ενδιαφέρουν. Προτεραιότητα, το τελευταίο διάστημα, έχει ο Φετουλάχ Γκιουλέν και η διάρρηξη της συνεργασίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία με τις κουρδικές «Δυνάμεις Προστασίας του λαού» (YPG). Όπως γράφει το πόρταλ Al-Monitor, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον προσέλαβε τον δικηγόρο Ρόμπερτ Άμστερνταμ, τον Οκτώβριο του 2015, με ποσό 50.000 δολάρια το μήνα, για να κλείσει ένα δίκτυο σχολείων τσάρτερ (ιδιωτικά σχολεία με συμβόλαιο στις ΗΠΑ) συνδεδεμένων με τον Γκιουλέν, που οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι του αποφέρει μισό δισ. δολάρια το χρόνο.
Η σύμβαση αυτή είναι πέραν του 1,7 εκατ. δολ. που η Τουρκία ξόδεψε το 2015 για λόμπι με τον Όμιλο Gephardt ο οποίος ανήκει στον πρώην ηγέτη της πλειοψηφίας στη Βουλή Dick Gephardt και έξι υπεργολάβους.
«Η θέση της Τουρκίας είναι ότι ο Γκιουλέν έχει μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Άμστερνταμ στο Al-Monitor. «Και ένα από τα πράγματα που κάνετε με μια τρομοκρατική οργάνωση είναι να κοπεί η χρηματοδότησή της».
Η εταιρεία του Άμστερνταμ υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν ένα δικαστήριο στην Πενσιλβάνια απέρριψε τον ισχυρισμό τριών Τούρκων που υποστήριξαν ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους από τους θρησκευτικούς οπαδούς του Γκιουλέν. Η εταιρεία έχει επίσης καταθέσει νομικές καταγγελίες κατά των σχολείων τσάρτερ στην Καλιφόρνια και το Τέξας, ισχυριζόμενη ότι έχουν παραβιάσει τους μεταναστευτικούς νόμους και έβλαψαν οικονομικά τους πελάτες τους. Ο Άμστερνταμ έχει προσλάβει έναν μικρό στρατό από λομπίστες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να βοηθήσουν την υπόθεση στο δικαστήριο και στον Τύπο.
Ο ίδιος έχει συναντηθεί με βοηθούς νομοθετών, μέλη του Σώματος Δικαστικών Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων οι Jason Chaffetz, και οι γερουσιαστές John Cornyn, Dianne Feinstein και Ted Cruz. Ο Άμστερνταμ είπε ότι έπρεπε να προσλάβει εταιρείες και σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επιρροής των γκιουλενιστών σε όλη τη χώρα.
Εκτίμησε επίσης πως το lobbying του Γκιουλέν σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται από 7 έως 12 εκατ. δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένων των δωρεών σε πολιτικούς υποψηφίους – αλλά δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απόδειξη.
Είπε μόνο πως δεν μπορούν να το συναγωνιστούν.
Σύμφωνα με τη σύμβασή της, η εταιρεία του Άμστερνταμ έχει επίσης την υποχρέωση να «παρέχει νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση που σχετίζεται με την έκδοση προσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία, “όπως απαιτείται από τη Συνθήκη”». Ο Άμστερνταμ δήλωσε ότι η ίδια η τουρκική κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα έκδοσης ως τώρα, αλλά ότι η εταιρεία του θα καλύψει «κάθε ενδεχόμενο».
Ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν είναι πρώην ισλαμιστές σύμμαχοι στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά ήρθαν σε ρήξη το 2015. Στον Γκιουλέν αποδίδεται η φράση προς τους οπαδούς του σε μια εκπομπή το 1999 ότι «θα πρέπει να προχωρήσετε μέσα στις αρτηρίες του συστήματος, χωρίς κανείς να σας αντιληφθεί μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας». Οι υποστηρικτές του πιστεύεται ότι είναι πίσω από τουρκοαμερικανικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως η Τουρκοαμερικανική Συμμαχία, το φόρουμ Rumi και το Ινστιτούτο Rethink, καθώς και μια σειρά από επιτροπές πολιτικής δράσης που κυρίως δραστηριοποιούνται σε κράτη όπου οι γκιουλενιστές λειτουργούν τα σχολεία τσάρτερ.
Υπολογίζεται πως οι γκιουλενιστές έχουν χρηματοδοτήσει περίπου 200 ταξίδια μελών του Κογκρέσου στην Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μια έρευνα της «USΑ Today».
Καθώς η τουρκική κυβέρνηση είχε εντείνει, ακόμη και πριν το πραξικόπημα, τα κατασταλτικά μέτρα κατά των οπαδών του Γκιουλέν, η ομάδα-ομπρέλα «Συμμαχία για τις κοινές αξίες» που υποστηρίζει τον ιεροκήρυκα, προσέλαβε τον Μάιο την Ομάδα Podesta για να κάνει λόμπι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Άγκυρα από την πλευρά της μπορεί να υπολογίζει σε βοήθεια από ενώσεις όπως ο «Τουρκικός Συνασπισμός της Αμερικής», ο «Οργανισμός τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς» και το «Τουρκικό ινστιτούτο για την πρόοδο». Το τελευταίο έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,1 εκατ. δολ. για να χρηματοδοτήσει επισκέψεις 178 μελών του Κογκρέσου και συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους από το 2000, σύμφωνα με το LegiStorm, ενώ τα δύο τελευταία έχουν προσλάβει συνολικά τρεις επιχειρήσεις κατά τους τελευταίους 10 μήνες για να κάνουν λόμπι για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Ενώ στο επίκεντρο για το εγγύς μέλλον θα παραμείνει το αποτυχημένο πραξικόπημα και τα επακόλουθά του, η Άγκυρα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει το lobbying στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι διαμορφώνουν ένα de facto κράτος στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Ο στρατός των ΗΠΑ βασίζεται στις λεγόμενες «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους (ISIS), λόγω της έλλειψης Αράβων σουνιτών συμμάχων στη Συρία, αλλά η Τουρκία λέει ότι είναι μια τρομοκρατική ομάδα ευθυγραμμισμένη με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα Τουρκίας .
Ως ηγέτης μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει αρκετούς τρόπους για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον να επανεξετάσει τις συμμαχίες της στη Συρία.
Η Άγκυρα απενεργοποίησε τη λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων της αεροπορικής βάσης στο Ιντζιρλίκ που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις για μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα, αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να βασίζεται σε μια εφεδρική γεννήτρια για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS.
Ο Ερντογάν έχει επίσης εκκαθαρίσει εκατοντάδες κορυφαίους αξιωματικού του στρατού που εργάζονταν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ, ανατρέποντας τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις. Το μόνο για το οποίο παρατηρητές των ΗΠΑ ανησυχούν, είναι μήπως οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ισραήλ την οδηγήσουν μακριά από τις ΗΠΑ, μέχρι ο Ερντογάν να πάρει το δρόμο του…