Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Εκατοντάδες άνθρωποι χάθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όσο διήρκεσε ο φονικός σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία την Τετάρτη τα ξημερώματα και κυριολεκτικά εξαφάνισε χωριά από το χάρτη. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός ανεβάζει τους νεκρούς στους 247 και στους 400 τους τραυματίες, ωστόσο οι τοπικές Αρχές φοβούνται πως ο φόρος αίματος στον Εγκέλαδο θα είναι πολύ βαρύτερος καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι και παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων.
Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και ακόμα 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά.
Μικρότερο θύμα του φονικού σεισμού είναι μέχρι τώρα ένα κοριτσάκι 8 μηνών. Η Μαρισόλ σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν στο υπνοδωμάτιο των γονιών της.
Η μαμά της, Μαρτίνα Τούρκο είχε γλιτώσει από τον σεισμό της Λ’ Ακουΐλα το 2009. Σήμερα, βρίσκεται τραυματισμένη με τον σύζυγό της σε νοσοκομείο της περιοχής.
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,2 βαθμών Ρίχτερ
Στο μεταξύ, οι διασώστες δεν σταμάτησαν λεπτό όλη τη νύχτα να ψάχνουν για επιζώντες. Έσκαβαν με φακούς και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος. Το σκοτάδι δεν ήταν αρκετό για να τους σταματήσει. Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, όπου επικρατούν σκηνές αποκάλυψης.
Στις κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο της φονικής σεισμικής δόνησης ο χρόνος έχει σταματήσει στις 03:36, όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος.
Το Ακούμολι από ψηλά… (φωτ.: Twitter/ Giordano Gianneti)
Στο Αματρίτσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, έχουν εντοπιστεί εγκλωβισμένοι κάτω από κτήρια ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων.
Τραγική φιγούρα και ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι που μίλησε για «ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίστηκε, οι δίοδοι πρόσβασης προς αυτό είναι αποκλεισμένες».
Η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο είναι επικίνδυνη και δεν μπορούν να την περάσουν. Το νοσοκομείο της πόλης έχει γεμίσει τραυματίες, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στο Ριέτι ή όπου αλλού υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.
Ρεπόρτερ του CNN κατέγραψε πτώση κτηρίου την ώρα που μετέδιδε ζωντανά μέσω Facebook (CNN)
Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε. Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία 120 χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε το Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ανοίξει ξανά τις πύλες του.