Η οικονομία, το προσφυγικό και οι διεθνείς εξελίξεις θα βρεθούν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει εντός της εβδομάδας, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
Ο πρωθυπουργός, από τη μεριά του, ετοιμάζει νέο γύρο διεθνών επαφών. Πρώτος σταθμός η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής.
Παράλληλα, η Αθήνα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου για τη διάσκεψη που αναμένεται να γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, οι στόχοι για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και μείωση της ανεργίας, και, βεβαίως, να ανοίξει η συζήτηση για τη δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη.
Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει, και θα μιλήσει, στην Γενική Ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Μπαράκ Ομπάμα.