Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας που οδήγησαν σε «καραντίνα», σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία τους κατοίκους, τους εργαζόμενους αλλά και τους επισκέπτες περιοχών σε 12 δήμους της χώρας. Στη λίστα περιλαμβάνεται η Θήβα και η Χαλκίδα.
«Η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ικανών διαβιβαστών-κουνουπιών με αυξημένους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες», σημειώνουν.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν στη χώρα μας 65 κρούσματα ελονοσίας, τα 61 εκ των οποίων σε πολίτες που εισήλθαν από χώρες του εξωτερικού τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, 8 από τα κρούσματα καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται –στη μεγάλη τους πλειονότητα– με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος και των εφαρμοζόμενων μέτρων πρόληψης, θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελονοσίας σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Για το λόγο αυτό δεν συνιστά λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής έναντι της ελονοσίας, σε άτομα που σκοπεύουν να επισκεφθούν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας στην οποία έχει εμφανισθεί κρούσμα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης της νόσου.
Τονίζει όμως την ανάγκη λήψης όλων των προτεινόμενων μέτρων για την ατομική προστασία από τα κουνούπια, κατά την περίοδο κυκλοφορίας τους.
Η αντίδραση του ΙΣΑ
Παραλείψεις του υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρόληψης καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του και ζητά την παραίτηση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου. «Η αποκάλυψη ότι περιοχές σε 12 Δήμους της χώρας έχουν τεθεί σε “καραντίνα” στην αιμοδοσία επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας ότι οι παραλείψεις του υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
»Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το ΚΕΛΠΝΟ είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.