Ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές περιγράφει την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση σε απόρρητο έγγραφό της και επισημαίνει ότι η Άγκυρα στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), η οποία έχει διαβαθμιστεί ως απόρρητη.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Άγκυρα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με ισλαμιστές. «Ως αποτέλεσμα της ειδικά από το 2011 βήμα-βήμα ισλαμοποιημένης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία εξελίχθηκε σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Οι πολυάριθμες εκφράσεις αλληλεγγύης και δράσεις υποστήριξης από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την αιγυπτιακή “Μουσουλμανική Αδελφότητα”, τη Χαμάς και ομάδες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στην Συρία υπογραμμίζουν την ιδεολογική συγγένειά τους με τους αδελφούς μουσουλμάνους», αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν, «για το καλό του κράτους», να συμπεριληφθούν στο ανοιχτό, για δημόσια χρήση, μέρος της απάντησης.
Η γερμανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το έγγραφο, συνδέει, σύμφωνα με το ARD, για πρώτη φορά επισήμως τον Ερντογάν με μια τρομοκρατική οργάνωση –διότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Χαμάς, πρόκειται για οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2003, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία.
Αυτή η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης βασίζεται σε εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τήρησαν επιφυλακτική στάση όσον αφορά την κριτική απέναντι στην τουρκική πολιτική. Κατά την επεξεργασία της απάντησης της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε συντονιστεί με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κανονικά είναι αρμόδιο για τέτοιες ερωτήσεις», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το γερμανικό κανάλι και πρόσθεσε ότι το κείμενο απάντησης το οποίο εστάλη στην Αριστερά δεν βρισκόταν ως τώρα σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το ARD ωστόσο επισήμανε από την πλευρά του ότι τυπικά η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Ομοσπονδιακή Βουλή ισχύει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων. Ο αρμόδιος του SPD για την εξωτερική πολιτική Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων της δημοσιοποίησης του εγγράφου στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Αριστερά θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική που εκφράζει για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε προς την εφημερίδα Die Welt ότι «το αργότερο τώρα είναι πλέον σαφές ότι η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτύχει οριστικά».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (FDP) δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Το γεγονός ότι το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα έχει τις ίδιες πολιτικοφιλοσοφικές ρίζες με την Χαμάς και τους Αιγύπτιους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” ήταν γνωστό από καιρό. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε θέση να βασίζεται στο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».