Διθυραμβικά σχόλια στον διεθνή Τύπο για τον Μάικλ Φελπς, τον αθλητή για χάρη του οποίου έγινε ένα μικρό… διάλειμμα σε αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου προκειμένου οι θεατές να τον δουν στη γιγαντοοθόνη να κερδίζει το 22ο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς.
Ο Αμερικανός κολυμβητής, αναφέρει το BBC, έσπασε ένα ρεκόρ 2.000 ετών, τους 12 μεμονωμένους τίτλους που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας ο Ρόδιος.
Και μπορεί τα ρεκόρ του Φελπς να προκαλούν… ζάλη, ωστόσο, μιας και εννέα από τα μετάλλια του είναι σε ομαδικό άθλημα, μόλις χθες κατόρθωσε να ξεπεράσει τον μεγαλύτερο αθλητή του αρχαίου κόσμου. Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος συμμετείχε σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες (164 π.Χ., 160 π.Χ., 156 π.Χ. και 152 π.Χ.), και σε κάθε μία από αυτές κέρδισε τρεις διαφορετικούς αγώνες δρόμου. Υπήρχαν μόνο επτά αθλητές που κέρδισαν σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα σε μία διοργάνωση – ο Λεωνίδας, όμως, είχε το τέσσερα στα τέσσερα.
Ο Φιλόστρατος ο Αθηναίος εξηγεί ότι τα τρία αθλήματα στα οποία πρώτευσε απαιτούσαν εντελώς διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά.
Αντίθετα με τα περισσότερα αγωνίσματα στα οποία οι αθλητές ήταν σχεδόν γυμνοί, σε κάποια έφεραν βαρύ εξοπλισμό μάχης, πιθανώς ένα κράνος, θώρακα, πανοπλίες κνήμης, και μια ασπίδα από μπρούτζο και ξύλο. «Το να αγωνιστεί σε όλα αυτά τα αθλήματα, το ένα μετά το άλλο, ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα», τονίζει η Τζάντιθ Σόουντλινγκ, ανώτερη επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο. Επισημαίνει, δε, ότι οι αθλητές έτρεχαν με πανοπλία σε θερμοκρασίες που μπορεί να έφταναν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Αν και υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για τον Λεωνίδα, ο Πολ Γκάντλετζ, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Κέμπριτζ, εικάζει ότι ήταν αριστοκράτης, μάλλον πλούσιος, πιθανότατα από μια αθλητική οικογένεια, και σίγουρα από ένα νησί με ισχυρή αθλητική παράδοση. Ο Παυσανίας τον περιγράφει ως «τον πιο διάσημο δρομέα», μετά το θάνατό του λατρεύτηκε ως τοπική θεότητα στη Ρόδο, ενώ ένα άγαλμά του φέρει την επιγραφή «είχε την ταχύτητα ενός θεού».