pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διακόπηκε το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ (φωτο)

6/08/2016 - 6:47μμ
Διακόπηκε το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη διακοπή του έκτακτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΔΙΣΥΠΕ αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το σώμα, εξουσιοδοτώντας τη διοίκηση του οργάνου να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 με τις ομοσπονδίες, μέλη της και μη, που δε συμμετείχαν ώστε να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του καταστατικού, με βάση τις προτάσεις για αλλαγές στα άρθρα, που ήδη αναγνώσθηκαν στο Συνέδριο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το συνέδριο να επαναληφθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 –ή νωρίτερα, αν υπάρξει συμφωνία–, είτε με τη συμμετοχή και των τριών ομοσπονδιών του αποδήμου ποντιακού ελληνισμού, σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις ευοδωθούν, είτε με τη συμμετοχή μόνο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αν αυτές ναυαγήσουν. Αν δεν επέλθει συμφωνία, θα υπάρξει από το νέο έτος απόλυτη νομική και ηθική κατοχύρωση στα παρόντα στο νέο συνέδριο μέλη της ΔΙΣΥΠΕ να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις στο καταστατικό, που έχουν ήδη προταθεί.

Προηγήθηκε η ανάγνωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕ Χρήστο Τοπαλίδη των αλλαγών που προτείνονται στο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ, οι οποίες προήρθαν μετά το συγκερασμό των προτάσεων της διοίκησης του οργάνου και αυτών των ομοσπονδιών. Ειδικότερα, αλλαγές προτείνονται στα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12 και 14.

Για ηθική αλλά και ουσιαστική νομιμοποίηση του παγκόσμιου συνεδρίου της ΔΙΣΥΠΕ παρά την απουσία των τριών ομοσπονδιών του αποδήμου ποντιακού ελληνισμού, αφού συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αυστραλία και τη Γερμανία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης.

Τόνισε ότι η ΠΟΕ αποδέχθηκε τις προτάσεις των άλλων ομοσπονδιών για αλλαγές στο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ, αν και φθάσανε να συζητάνε διαφορετικά πράγματα από τα αρχικά, για να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξει ενότητα. Αναφερόμενος στη συνάντηση των προέδρων της 31ης Ιουλίου ο Χρήστος Τοπαλίδης τη χαρακτήρισε ως «καλοστημένο φιάσκο, για να υποπέσουμε σε επικοινωνιακό ατόπημα, να αποχωρήσουμε και μετά να μας κατηγορούν».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενότητας στον ποντιακό χώρο, ο Χρήστος Τοπαλίδης αναρωτήθηκε «πόσο σοβαρός θα είναι ο χώρος, αν κάθε δέκα χρόνια διαλύουμε τα όργανα, για να κάνουμε καινούργια και μάλιστα επειδή δε μας βγαίνουν τα κουκιά;».

Επίθεση στις τρεις ομοσπονδίες του απόδημου ποντιακού ελληνισμού–μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΗΠΑ–Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης) για τη στάση τους το τελευταίο διάστημα αλλά και για την απουσία τους από το έκτακτο Συνέδριο του οργάνου με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παρχαρίδης από το βήμα του συνεδρίου.

Ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό από την πλευρά των τριών ομοσπονδιών, για μη δίκαιες και μη δημοκρατικές επιδιώξεις, για τακτικισμούς που αποβλέπουν σε προσβολή της ΔΙΣΥΠΕ και για κρυφές επιδιώξεις. «Είναι απαράδεκτη η απουσία τους από το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο. Θα έπρεπε να έρθουν στο όργανο και να πολεμήσουν για τις θέσεις τους, κοιτώντας όλους τους συμμετέχοντες κατάματα. Δεν ξέρω πού το πάνε. Ή θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο παγκόσμιο όργανο αφήνοντας από αυτό έξω την ΠΟΕ ή έχουν ως στόχο τις εκλογές.

»Οι τρεις ομοσπονδίες με τη στάση τους δείχνουν ότι μάλλον δε θέλουν την ΠΟΕ μαζί τους στο παγκόσμιο όργανο που θέλουν να δημιουργήσουν και θέλουν να διαλυθεί η ΔΙΣΥΠΕ. Δε θέλουν την ΠΟΕ και τη νεολαία της, διότι ανθίστανται στη χειραγώγηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Επί δύο χρόνια ασχολήθηκα με το θέμα της ενότητας. Βλέπω ανθρώπους που με στήριζαν, τώρα να με αδειάζουν. Συνεχίζουμε, όμως, να κρατάμε την πόρτα της ΔΙΣΥΠΕ ανοιχτή», υποστήριξε.

Βέλη και στην ΠΟΠΣ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), για την οποία σημείωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει την οικογενειοκρατία και ότι με τη βοήθεια οικονομικών κύκλων απεργάζεται στο όνομα της ενότητας ανθενωτικές κινήσεις για τη διάλυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

«Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ ομολόγησε ότι βασική διαφορά μας είναι το κατεστημένο στην Παναγία Σουμελά, το οποίο εκείνοι θέλουν να διατηρήσουν. Πώς θα γίνει η ενότητα με μια τέτοια διαφορά; Στη συνάντηση των προέδρων ήρθε η μισή ΠΟΠΣ, διότι η άλλη μισή βρίσκεται στο νεκραναστημένο ΠΑΣΠΕ. Θα πρέπει να ξέρει η ΠΟΠΣ, ολόκληρη ή διχασμένη, ότι το καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ δεν επιτρέπει σε καμία ομοσπονδία να συμμετέχει σε δύο τριτοβάθμια όργανα», σημείωσε.

Στην αρχή της εισήγησής του ο Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στα όσα μεσολάβησαν μεταξύ της διοίκησης της ΔΙΣΥΠΕ και των τριών ομοσπονδιών που απέχουν από το συνέδριο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2013, όταν ανέλαβε πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, έβαλε θέμα τροποποίησης του καταστατικού, διότι είχε αρκετές ατέλειες, αλλά και για να επιστρέψουν στο όργανο οι ομοσπονδίες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, «οι οποίες αποχώρησαν, χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους της αποχώρησης. Για την τροποποίηση του καταστατικού καμία ομοσπονδία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν απάντησε, εκτός από αυτήν της Ουκρανίας που έστειλε επιστολή με υβριστικό περιεχόμενο. Οι ομοσπονδίες αυτές είναι ελληνικές και όχι αμιγώς ποντιακές, αλλά τις δεχόμαστε καθαρά για εθνικούς λόγους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνδιάσκεψη στη Φρανκφούρτη, στην οποία δε συμμετείχε η ΠΟΕ, όπου δημιουργήθηκε μία επιτροπή για τη δημιουργία νέου παγκόσμιου οργάνου στον ποντιακό ελληνισμό. Επίσης, τόνισε ότι από το 2015 εστάλη σειρά επιστολών προς τις ομοσπονδίες, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποίηση του καταστατικού. «Καμία δεν απάντησε πλην της ΠΟΕ. Αυτό δείχνει ποιοι θέλουν την ενότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε ακόμη και για τη συνάντηση των προέδρων των ομοσπονδιών, την Κυριακή 31 Ιουλίου, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη παρωδία που έχει δει ποτέ. «Τους είπα τέσσερις φορές να αφήσουν τους τακτικισμούς που αποβλέπουν στην προσβολή της ΔΙΣΥΠΕ και να προχωρήσουμε στις προτάσεις, στις οποίες κατά 80% συμφωνούμε. Σηκώθηκαν κι έφυγαν».

Γ. Αντωνιάδης: Η ΠΟΕ και η ΔΙΣΥΠΕ δεν επιτρέπουν χειραγώγηση των στελεχών τους
Για παραγοντίσκους, οι οποίοι «με ανταμοιβή κάποια εισιτήρια ή γεύματα άγονται και φέρονται», έκανε λόγο από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ και βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω πώς θα πάρουν αύριο μία απόφαση μακριά από τους πάτρωνές τους. Η ΠΟΕ και η ΔΙΣΥΠΕ δεν επιτρέπουν τη χειραγώγηση των στελεχών τους, δεν επιτρέπουν την καθυπόταξη της ελεύθερης σκέψης και βούλησης. Δε θυσιάζουμε αρχές και αξίες για χάρη της ενοποίησης. Η ΠΟΕ έγινε για την εξυγίανση. Το θέμα της ενοποίησης στην Ελλάδα λύθηκε με τη δημιουργία της ΠΟΕ. Για την ενοποίηση εκτός Ελλάδος πρέπει να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, αλλά να πίνουμε κρασί με νερό και όχι νερό με κρασί».

Από το βήμα του συνεδρίου ο Γιάννης Αντωνιάδης ζήτησε από τον Γιώργο Παρχαρίδη να αναθεωρήσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη ΔΙΣΥΠΕ, σημειώνοντας ότι «σε αυτήν τη στιγμή που κάποιοι εργάζονται για τη διάλυση της ΔΙΣΥΠΕ, το πολιτικό εκτόπισμα του Γιώργου Παρχαρίδη είναι απαραίτητο. Πρέπει να δηλώσει σήμερα παρών, ότι θα είναι άλλη μία θητεία πρόεδρος».

Πρόταση για αναβολή
Το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ ξεκίνησε με το χαιρετισμό του οικοδεσπότη, Πόντιου στην καταγωγή, δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και με την εκλογή του προεδρείου. Μετά από πρόταση του Γιώργου Παρχαρίδη, πρόεδρος ορίστηκε ο Κώστας Γαβρίδης και γενικός γραμματέας ο Στάθης Κατσίδης.

Ο Κώστας Γαβρίδης βλέποντας την απουσία των τριών ομοσπονδιών–μελών της ΔΙΣΥΠΕ, αλλά και το μικρό αριθμό συμμετεχόντων (περίπου 50 άτομα) πρότεινε να αναβληθεί η τροποποίηση του καταστατικού, στην αρχή του συνεδρίου, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για συνεννόηση και συνδιαλλαγή.

Πρόταση η οποία πέρασε στη συνέχεια μετά από προτροπή και σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ Γιάννης Αντωνιάδης είπε ότι θα πρέπει να εγκριθεί η τροποποίηση του καταστατικού και στη συνέχεια να γίνει διάλογος με τις άλλες ομοσπονδίες.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο του επιμορφωτικού ταξιδιού των εκπαιδευτικών στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ.: Αρχείο Μωυσή Τσιρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα: Το δίκτυο που φέρνει τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στις τάξεις

1/12/2025 - 9:11μμ
Ό,τι απέμεινε μετά τη δεύτερη κατάρρευση, 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Μπάμπης Γιαννακίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: «Σβήνει» η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων – Η ελληνική γραφειοκρατία «τρώει» ένα μνημείο

1/12/2025 - 3:34μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» πριν από την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (φωτ.: Facebook / Τάσος Χ. Μουρτίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι Πεύκων τίμησαν τη Ζωή Δαλακλίδου – Με χορό και ανθρωπιά

1/12/2025 - 1:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Ελληνική Αστυνομία)

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι αυστηρότερες διατάξεις για οπλοκατοχή και οπλοχρησία

3 ώρες πριν
Η Εισαγγελία Χανίων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επίσκοπος Δορυλαίου για την εκχώρηση μοναστηριακής περιουσίας

3 ώρες πριν
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

4 ώρες πριν
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

5 ώρες πριν
Συγκεντρωμένα τρακτέρ στα Μάλγαρα, στο ύψος των διοδίων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστό το τελωνείο Ευζώνων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Εξάρα» του Βόλου κόντρα στο Αιγάλεω

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign