pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διακόπηκε το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ (φωτο)

6/08/2016 - 6:47μμ
Διακόπηκε το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη διακοπή του έκτακτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΔΙΣΥΠΕ αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το σώμα, εξουσιοδοτώντας τη διοίκηση του οργάνου να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 με τις ομοσπονδίες, μέλη της και μη, που δε συμμετείχαν ώστε να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του καταστατικού, με βάση τις προτάσεις για αλλαγές στα άρθρα, που ήδη αναγνώσθηκαν στο Συνέδριο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το συνέδριο να επαναληφθεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 –ή νωρίτερα, αν υπάρξει συμφωνία–, είτε με τη συμμετοχή και των τριών ομοσπονδιών του αποδήμου ποντιακού ελληνισμού, σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις ευοδωθούν, είτε με τη συμμετοχή μόνο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αν αυτές ναυαγήσουν. Αν δεν επέλθει συμφωνία, θα υπάρξει από το νέο έτος απόλυτη νομική και ηθική κατοχύρωση στα παρόντα στο νέο συνέδριο μέλη της ΔΙΣΥΠΕ να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις στο καταστατικό, που έχουν ήδη προταθεί.

Προηγήθηκε η ανάγνωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕ Χρήστο Τοπαλίδη των αλλαγών που προτείνονται στο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ, οι οποίες προήρθαν μετά το συγκερασμό των προτάσεων της διοίκησης του οργάνου και αυτών των ομοσπονδιών. Ειδικότερα, αλλαγές προτείνονται στα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12 και 14.

Για ηθική αλλά και ουσιαστική νομιμοποίηση του παγκόσμιου συνεδρίου της ΔΙΣΥΠΕ παρά την απουσία των τριών ομοσπονδιών του αποδήμου ποντιακού ελληνισμού, αφού συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αυστραλία και τη Γερμανία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης.

Τόνισε ότι η ΠΟΕ αποδέχθηκε τις προτάσεις των άλλων ομοσπονδιών για αλλαγές στο καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ, αν και φθάσανε να συζητάνε διαφορετικά πράγματα από τα αρχικά, για να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξει ενότητα. Αναφερόμενος στη συνάντηση των προέδρων της 31ης Ιουλίου ο Χρήστος Τοπαλίδης τη χαρακτήρισε ως «καλοστημένο φιάσκο, για να υποπέσουμε σε επικοινωνιακό ατόπημα, να αποχωρήσουμε και μετά να μας κατηγορούν».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενότητας στον ποντιακό χώρο, ο Χρήστος Τοπαλίδης αναρωτήθηκε «πόσο σοβαρός θα είναι ο χώρος, αν κάθε δέκα χρόνια διαλύουμε τα όργανα, για να κάνουμε καινούργια και μάλιστα επειδή δε μας βγαίνουν τα κουκιά;».

Επίθεση στις τρεις ομοσπονδίες του απόδημου ποντιακού ελληνισμού–μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΗΠΑ–Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης) για τη στάση τους το τελευταίο διάστημα αλλά και για την απουσία τους από το έκτακτο Συνέδριο του οργάνου με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παρχαρίδης από το βήμα του συνεδρίου.

Ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό από την πλευρά των τριών ομοσπονδιών, για μη δίκαιες και μη δημοκρατικές επιδιώξεις, για τακτικισμούς που αποβλέπουν σε προσβολή της ΔΙΣΥΠΕ και για κρυφές επιδιώξεις. «Είναι απαράδεκτη η απουσία τους από το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο. Θα έπρεπε να έρθουν στο όργανο και να πολεμήσουν για τις θέσεις τους, κοιτώντας όλους τους συμμετέχοντες κατάματα. Δεν ξέρω πού το πάνε. Ή θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο παγκόσμιο όργανο αφήνοντας από αυτό έξω την ΠΟΕ ή έχουν ως στόχο τις εκλογές.

»Οι τρεις ομοσπονδίες με τη στάση τους δείχνουν ότι μάλλον δε θέλουν την ΠΟΕ μαζί τους στο παγκόσμιο όργανο που θέλουν να δημιουργήσουν και θέλουν να διαλυθεί η ΔΙΣΥΠΕ. Δε θέλουν την ΠΟΕ και τη νεολαία της, διότι ανθίστανται στη χειραγώγηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Επί δύο χρόνια ασχολήθηκα με το θέμα της ενότητας. Βλέπω ανθρώπους που με στήριζαν, τώρα να με αδειάζουν. Συνεχίζουμε, όμως, να κρατάμε την πόρτα της ΔΙΣΥΠΕ ανοιχτή», υποστήριξε.

Βέλη και στην ΠΟΠΣ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), για την οποία σημείωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει την οικογενειοκρατία και ότι με τη βοήθεια οικονομικών κύκλων απεργάζεται στο όνομα της ενότητας ανθενωτικές κινήσεις για τη διάλυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

«Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ ομολόγησε ότι βασική διαφορά μας είναι το κατεστημένο στην Παναγία Σουμελά, το οποίο εκείνοι θέλουν να διατηρήσουν. Πώς θα γίνει η ενότητα με μια τέτοια διαφορά; Στη συνάντηση των προέδρων ήρθε η μισή ΠΟΠΣ, διότι η άλλη μισή βρίσκεται στο νεκραναστημένο ΠΑΣΠΕ. Θα πρέπει να ξέρει η ΠΟΠΣ, ολόκληρη ή διχασμένη, ότι το καταστατικό της ΔΙΣΥΠΕ δεν επιτρέπει σε καμία ομοσπονδία να συμμετέχει σε δύο τριτοβάθμια όργανα», σημείωσε.

Στην αρχή της εισήγησής του ο Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στα όσα μεσολάβησαν μεταξύ της διοίκησης της ΔΙΣΥΠΕ και των τριών ομοσπονδιών που απέχουν από το συνέδριο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2013, όταν ανέλαβε πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, έβαλε θέμα τροποποίησης του καταστατικού, διότι είχε αρκετές ατέλειες, αλλά και για να επιστρέψουν στο όργανο οι ομοσπονδίες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, «οι οποίες αποχώρησαν, χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους της αποχώρησης. Για την τροποποίηση του καταστατικού καμία ομοσπονδία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν απάντησε, εκτός από αυτήν της Ουκρανίας που έστειλε επιστολή με υβριστικό περιεχόμενο. Οι ομοσπονδίες αυτές είναι ελληνικές και όχι αμιγώς ποντιακές, αλλά τις δεχόμαστε καθαρά για εθνικούς λόγους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνδιάσκεψη στη Φρανκφούρτη, στην οποία δε συμμετείχε η ΠΟΕ, όπου δημιουργήθηκε μία επιτροπή για τη δημιουργία νέου παγκόσμιου οργάνου στον ποντιακό ελληνισμό. Επίσης, τόνισε ότι από το 2015 εστάλη σειρά επιστολών προς τις ομοσπονδίες, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποίηση του καταστατικού. «Καμία δεν απάντησε πλην της ΠΟΕ. Αυτό δείχνει ποιοι θέλουν την ενότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε ακόμη και για τη συνάντηση των προέδρων των ομοσπονδιών, την Κυριακή 31 Ιουλίου, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη παρωδία που έχει δει ποτέ. «Τους είπα τέσσερις φορές να αφήσουν τους τακτικισμούς που αποβλέπουν στην προσβολή της ΔΙΣΥΠΕ και να προχωρήσουμε στις προτάσεις, στις οποίες κατά 80% συμφωνούμε. Σηκώθηκαν κι έφυγαν».

Γ. Αντωνιάδης: Η ΠΟΕ και η ΔΙΣΥΠΕ δεν επιτρέπουν χειραγώγηση των στελεχών τους
Για παραγοντίσκους, οι οποίοι «με ανταμοιβή κάποια εισιτήρια ή γεύματα άγονται και φέρονται», έκανε λόγο από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ και βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω πώς θα πάρουν αύριο μία απόφαση μακριά από τους πάτρωνές τους. Η ΠΟΕ και η ΔΙΣΥΠΕ δεν επιτρέπουν τη χειραγώγηση των στελεχών τους, δεν επιτρέπουν την καθυπόταξη της ελεύθερης σκέψης και βούλησης. Δε θυσιάζουμε αρχές και αξίες για χάρη της ενοποίησης. Η ΠΟΕ έγινε για την εξυγίανση. Το θέμα της ενοποίησης στην Ελλάδα λύθηκε με τη δημιουργία της ΠΟΕ. Για την ενοποίηση εκτός Ελλάδος πρέπει να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, αλλά να πίνουμε κρασί με νερό και όχι νερό με κρασί».

Από το βήμα του συνεδρίου ο Γιάννης Αντωνιάδης ζήτησε από τον Γιώργο Παρχαρίδη να αναθεωρήσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη ΔΙΣΥΠΕ, σημειώνοντας ότι «σε αυτήν τη στιγμή που κάποιοι εργάζονται για τη διάλυση της ΔΙΣΥΠΕ, το πολιτικό εκτόπισμα του Γιώργου Παρχαρίδη είναι απαραίτητο. Πρέπει να δηλώσει σήμερα παρών, ότι θα είναι άλλη μία θητεία πρόεδρος».

Πρόταση για αναβολή
Το έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ ξεκίνησε με το χαιρετισμό του οικοδεσπότη, Πόντιου στην καταγωγή, δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και με την εκλογή του προεδρείου. Μετά από πρόταση του Γιώργου Παρχαρίδη, πρόεδρος ορίστηκε ο Κώστας Γαβρίδης και γενικός γραμματέας ο Στάθης Κατσίδης.

Ο Κώστας Γαβρίδης βλέποντας την απουσία των τριών ομοσπονδιών–μελών της ΔΙΣΥΠΕ, αλλά και το μικρό αριθμό συμμετεχόντων (περίπου 50 άτομα) πρότεινε να αναβληθεί η τροποποίηση του καταστατικού, στην αρχή του συνεδρίου, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για συνεννόηση και συνδιαλλαγή.

Πρόταση η οποία πέρασε στη συνέχεια μετά από προτροπή και σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ Γιάννης Αντωνιάδης είπε ότι θα πρέπει να εγκριθεί η τροποποίηση του καταστατικού και στη συνέχεια να γίνει διάλογος με τις άλλες ομοσπονδίες.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καβάλα: Ποντιακοί χοροί και τραγούδια προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά στον Δημοτικό Κήπο

27/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: prlogos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι Μαθητάδες παίζ΄νε – ο Δέσκαλον τρα(γ)ωδεί»: Η 4η μαθητική ποντιακή συναυλία στην Κοζάνη συγκίνησε το κοινό

27/04/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Πόντος ανταμώνει»: Μια καλοκαιρινή βραδιά αφιερωμένη στη λύρα, το τραγούδι, το χορό και τη συλλογική μνήμη του ποντιακού ελληνισμού, με τα μεγαλύτερα ονόματα

27/04/2026 - 9:32πμ
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

26/04/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

26/04/2026 - 9:42μμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Αρμενία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στη δική της ιστορία

26/04/2026 - 5:41μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρμένιοι και Πόντιοι μαζί στη Νάουσα: Εκδήλωση για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

26/04/2026 - 3:03μμ
Στιγμιότυπο από το έργο «Η Κουτούνα, ο υπουργός εμούν», που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατάμεστη αίθουσα και θερμό χειροκρότημα στη 2η ημέρα του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

26/04/2026 - 1:10μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

26/04/2026 - 9:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μπάντα έξω από το ναό του Αγίου Νικολάου (φωτ.: facebook / Φιλαρμονική Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας»)

Μανχάταν: Για ποιον λόγο δεν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και ΗΠΑ έξω από τον Άγιο Νικόλαο

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Θέατρο Διάνα (Επίσημη Σελίδα) - Ελένη Ράντου / Γιάννης Μαργετουσάκης)

Ελένη Ράντου: Η κυρία «sold out» ζει το «πάρτι της ζωής της»

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παγκράτι: Μοτοσικλετιστής τραυμάτισε 22χρονη για ασήμαντη αφορμή

54 λεπτά πριν
(Στιγμιότυπο από την εκπομπή της ΕΡΤ)

Σέρρες: 15χρονος αυτοδίδακτος ψάλτης μαγεύει ιερείς και πιστούς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Chema Moya)

Στους «16» του Masters της Μαδρίτης ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος παραγωγής – Προθεσμία έλαβε ο διευθυντής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign