pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τον 83χρονο λυράρη Νίκο Σοφιανίδη τίμησαν οι νέοι του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

17/07/2016 - 1:27μμ
Τον 83χρονο λυράρη Νίκο Σοφιανίδη τίμησαν οι νέοι του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έντονη συγκίνηση πλημμύρισε την (κατάμεστη από νέους) κατακόμβη του ναού του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, όταν ο 83χρονος λυράρης Νίκος Σοφιανίδης άρχισε να γρατζουνάει την κεμετζέ του. Ο γηραιός λυράρης από τις Σέρρες ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της τρίτης και προτελευταίας μέρας του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο Νίκος Σοφιανίδης υπηρέτησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του τη μουσική ποντιακή παράδοση, έπαιξε πλάι σε ιερά τέρατα της μουσικής του Πόντου και ακόμα και σήμερα αφιλοκερδώς προωθεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αυτό που αγάπησε περισσότερο από κάθε τι στη ζωή του, την ποντιακή μουσική. Τον βράβευσαν, διότι όπως είπαν οι ίδιοι οι νέοι, δε θέλουν να ξεχάσουν ποτέ το παρελθόν. Με τρεμάμενα χέρια από τη συγκίνηση, ο Ν. Σοφιανίδης πήρε στα χέρια του το χρυσό μετάλλιο της Παναγίας Σουμελά . 

Τα μάτια του βούρκωσαν και η φωνή του έσπασε, όταν επιχείρησε να ευχαριστήσει τους νέους για την τιμή που του έκαναν. «Αυτή η προσφορά αξίζει περισσότερο από όλα τα χρόνια που έδωσα στην ποντιακή παράδοση. Είναι το μετάλλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας. Αυτό αξίζει τα πάντα», είπε προς τους νέους του Συναπαντήματος. Στη συνέχεια έπαιξε και τραγούδησε τρία δικά του αλλά και άλλα ποντιακά τραγούδια, με τη συνοδεία τριών νεαρών λυράρηδων-μελών της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος.

Τα αρχεία του Βατικανού για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Για συστηματικές σφαγές των Ελλήνων της Πόντου κάνουν λόγο τα μυστικά αρχεία του Βατικανού, σύμφωνα με όσα παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης. Έκανε ο ίδιος την έρευνα στη Ρώμη και όπως είπε, τα αρχεία –περιλαμβάνουν μαρτυρίες καθολικών ιεραποστόλων στην Τουρκία εκείνης της εποχής– δεν αναφέρουν πολλά πράγματα για τους Έλληνες, αλλά κυρίως για τους Αρμενίους και τους ελάχιστους καθολικούς της περιοχής.

Ωστόσο, οι καθολικοί ιεραπόστολοι στις επιστολές τους έκαναν λόγο για πλάνο εξολόθρευσης όλων των Χριστιανών της Ανατολής και περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Τοπάλ Οσμάν στον Πόντο, τις μαζικές σφαγές και τις εξορίες.

Οι επιστολές των ιεραποστόλων ανάγκασαν ακόμα και τον πάπα Βενέδικτο ΙΕ’ να απευθυνθεί το Μάρτιο του 1921 στον Κεμάλ και να του ζητήσει να προστατεύσει με διαταγή του το συντομότερο δυνατό τις ζωές και τις περιουσίες των Χριστιανών στην επικράτεια της Τουρκίας. Η απάντηση που πήρε από τον Κεμάλ ήταν ότι «εμείς αμυνόμαστε στις δικές τους σφαγές».


O δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης

Οι ιεραπόστολοι κάνουν λόγο ακόμα για την τεράστια ηθική των γυναικών του Πόντου, τις οποίες ονομάζουν «ηρωίδες», αλλά και γενικά των Ελλήνων που για να διατηρήσουν την τιμή τους προτιμούν το θάνατο. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως «μάρτυρες».

Άλλες εισηγήσεις
Στη δική της εισήγηση, που είχε τίτλο «Με το βλέμμα της προσφυγιάς» η ζωγράφος-αγιογράφος Σοφία Αμπερίδου επιχείρησε μία εικαστική προσέγγιση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα έργα της. Άρχισε να ζωγραφίζει για τον Πόντο το 1997 και όπως είπε «τα έργα μου μιλούν για όσα αισθάνθηκα από τις μαρτυρίες των παππούδων μου. Έκλαψα, λυπήθηκα και εν μέρει λυτρώθηκα».


Η ζωγράφος-αγιογράφος Σοφία Αμπερίδου

Εισηγήσεις παρουσίασαν και δύο νεαροί επιστήμονες-μέλη του Συναπαντήματος. Ειδικότερα, η Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου μίλησε για την αρχιτεκτονική του Πόντου, η οποία παρουσιάζει μία διαχρονικότητα και διατυπώνει τον πολιτιστικό πλούτο των Ποντίων, ενώ ο Χριστόφορος Μαβίδης μίλησε για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στα βυζαντινά χρόνια.

Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων περιελάμβανε εκκλησιασμό νωρίς το πρωί, διανομή το μεσημέρι τανωμένου σουρβά, τον οποίο ετοίμασαν γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου «ο Φάρος» και το βράδυ τη θεατρική παράσταση «Έναν Σπυρίν Θυμίαμα» από τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας». 

Ρεπορτάζ, κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης – Φωτογραφίες: Μ. Παππούς, Κ. Ευαγγελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: facebook.com/brotherhoodpontiontoronto/photos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2 Οκτωβρίου

26/09/2026 - 6:06μμ
Εικόνα του 1ου Φεστιβάλ από ανάρτηση του Κώστα Περτσινίδη (φωτ.: facebook / Pertsinidis Konstan)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν εικόνα του παλμού

26/09/2026 - 4:22μμ
Το «Παλατάκι» φόρεσε τα καλά του για τη μεγάλη διοργάνωση της ΠΟΕ (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Το «Παλατάκι» …ζεσταίνεται για να υποδεχτεί το 20ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

26/09/2026 - 1:34μμ
(Φωτ.: facebook / Καΐστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος «Το Καΐστρι»: Σήμερα δεν ανταμώνουμε για βραβείο Γκίνες, αλλά για τους παππούδες μας!

26/09/2026 - 12:47μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Δήμου Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»: Μαθητές γνώρισαν την ιστορία των Ποντίων μέσα από ντοκιμαντέρ

26/09/2026 - 10:27πμ
Χορευτές και χορεύτριες στο 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στη Δράμα το 2006 (πηγή: αρχείο ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Παλαί του 2005 στο «Παλατάκι» του 2026: Οι 20 σταθμοί του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

26/09/2026 - 9:03πμ
Εικόνα από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή στο PAOK Sports Arena

25/09/2026 - 10:59μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του «Εύξεινου Πόντου» Κορινού. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: korinosnews.blogspot.com)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κορινός: Ένα κερί για όσους έφυγαν στα 50 χρόνια του «Εύξεινου Πόντου»

25/09/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ζεφύρεια 2026»: Οι μικροί χορευτές της «Τραπεζούντας» τίμησαν με κότσαρι και ομάλ’ την Παναγία Γρηγορούσα

25/09/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ανδριάντας και σχολείο για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη στη Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση στην εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Καπετανίδη

25/09/2026 - 3:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook.com/brotherhoodpontiontoronto/photos)

Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2 Οκτωβρίου

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Β. Λωλίδης)

19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης: Στο επίκεντρο η γλώσσα, τα ομογενειακά ΜΜΕ και η περιφερειακή ενημέρωση

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach Wrestling U20: Διπλή ελληνική επιτυχία

56 λεπτά πριν
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης και της κατάρρευσης της διπλοκατοικίας στην Πλάκα, που οδήγησε στον θάνατο έξι ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλη ακτίνα   (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Πλάκα: Τραγικός επίλογος με την ανάσυρση και των έξι θυμάτων από τα ερείπια του κτηρίου στη Λυσικράτους

1 ώρα πριν
Εικόνα του 1ου Φεστιβάλ από ανάρτηση του Κώστα Περτσινίδη (φωτ.: facebook / Pertsinidis Konstan)

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν εικόνα του παλμού

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αττικό μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 – Οι σταθμοί που θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή λόγω εργασιών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV