pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τον 83χρονο λυράρη Νίκο Σοφιανίδη τίμησαν οι νέοι του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

17/07/2016 - 1:27μμ
Τον 83χρονο λυράρη Νίκο Σοφιανίδη τίμησαν οι νέοι του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έντονη συγκίνηση πλημμύρισε την (κατάμεστη από νέους) κατακόμβη του ναού του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, όταν ο 83χρονος λυράρης Νίκος Σοφιανίδης άρχισε να γρατζουνάει την κεμετζέ του. Ο γηραιός λυράρης από τις Σέρρες ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της τρίτης και προτελευταίας μέρας του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο Νίκος Σοφιανίδης υπηρέτησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του τη μουσική ποντιακή παράδοση, έπαιξε πλάι σε ιερά τέρατα της μουσικής του Πόντου και ακόμα και σήμερα αφιλοκερδώς προωθεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αυτό που αγάπησε περισσότερο από κάθε τι στη ζωή του, την ποντιακή μουσική. Τον βράβευσαν, διότι όπως είπαν οι ίδιοι οι νέοι, δε θέλουν να ξεχάσουν ποτέ το παρελθόν. Με τρεμάμενα χέρια από τη συγκίνηση, ο Ν. Σοφιανίδης πήρε στα χέρια του το χρυσό μετάλλιο της Παναγίας Σουμελά . 

Τα μάτια του βούρκωσαν και η φωνή του έσπασε, όταν επιχείρησε να ευχαριστήσει τους νέους για την τιμή που του έκαναν. «Αυτή η προσφορά αξίζει περισσότερο από όλα τα χρόνια που έδωσα στην ποντιακή παράδοση. Είναι το μετάλλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας. Αυτό αξίζει τα πάντα», είπε προς τους νέους του Συναπαντήματος. Στη συνέχεια έπαιξε και τραγούδησε τρία δικά του αλλά και άλλα ποντιακά τραγούδια, με τη συνοδεία τριών νεαρών λυράρηδων-μελών της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος.

Τα αρχεία του Βατικανού για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Για συστηματικές σφαγές των Ελλήνων της Πόντου κάνουν λόγο τα μυστικά αρχεία του Βατικανού, σύμφωνα με όσα παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης. Έκανε ο ίδιος την έρευνα στη Ρώμη και όπως είπε, τα αρχεία –περιλαμβάνουν μαρτυρίες καθολικών ιεραποστόλων στην Τουρκία εκείνης της εποχής– δεν αναφέρουν πολλά πράγματα για τους Έλληνες, αλλά κυρίως για τους Αρμενίους και τους ελάχιστους καθολικούς της περιοχής.

Ωστόσο, οι καθολικοί ιεραπόστολοι στις επιστολές τους έκαναν λόγο για πλάνο εξολόθρευσης όλων των Χριστιανών της Ανατολής και περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο Τοπάλ Οσμάν στον Πόντο, τις μαζικές σφαγές και τις εξορίες.

Οι επιστολές των ιεραποστόλων ανάγκασαν ακόμα και τον πάπα Βενέδικτο ΙΕ’ να απευθυνθεί το Μάρτιο του 1921 στον Κεμάλ και να του ζητήσει να προστατεύσει με διαταγή του το συντομότερο δυνατό τις ζωές και τις περιουσίες των Χριστιανών στην επικράτεια της Τουρκίας. Η απάντηση που πήρε από τον Κεμάλ ήταν ότι «εμείς αμυνόμαστε στις δικές τους σφαγές».


O δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης

Οι ιεραπόστολοι κάνουν λόγο ακόμα για την τεράστια ηθική των γυναικών του Πόντου, τις οποίες ονομάζουν «ηρωίδες», αλλά και γενικά των Ελλήνων που για να διατηρήσουν την τιμή τους προτιμούν το θάνατο. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως «μάρτυρες».

Άλλες εισηγήσεις
Στη δική της εισήγηση, που είχε τίτλο «Με το βλέμμα της προσφυγιάς» η ζωγράφος-αγιογράφος Σοφία Αμπερίδου επιχείρησε μία εικαστική προσέγγιση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα έργα της. Άρχισε να ζωγραφίζει για τον Πόντο το 1997 και όπως είπε «τα έργα μου μιλούν για όσα αισθάνθηκα από τις μαρτυρίες των παππούδων μου. Έκλαψα, λυπήθηκα και εν μέρει λυτρώθηκα».


Η ζωγράφος-αγιογράφος Σοφία Αμπερίδου

Εισηγήσεις παρουσίασαν και δύο νεαροί επιστήμονες-μέλη του Συναπαντήματος. Ειδικότερα, η Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου μίλησε για την αρχιτεκτονική του Πόντου, η οποία παρουσιάζει μία διαχρονικότητα και διατυπώνει τον πολιτιστικό πλούτο των Ποντίων, ενώ ο Χριστόφορος Μαβίδης μίλησε για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στα βυζαντινά χρόνια.

Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων περιελάμβανε εκκλησιασμό νωρίς το πρωί, διανομή το μεσημέρι τανωμένου σουρβά, τον οποίο ετοίμασαν γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου «ο Φάρος» και το βράδυ τη θεατρική παράσταση «Έναν Σπυρίν Θυμίαμα» από τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας». 

Ρεπορτάζ, κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης – Φωτογραφίες: Μ. Παππούς, Κ. Ευαγγελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΕΝ Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Όλα τα σημεία όπου μπορείτε να παραδώσετε αγαθά για το «Καλαθόπον»

11/12/2025 - 2:50μμ
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρμενική και η ποντιακή νεολαία ενώνουν τις φωνές τους για μια βραδιά μνήμης για τις Γενοκτονίες των λαών

11/12/2025 - 11:57πμ
Το κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας (φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Με αίσθημα βαθιάς απώλειας αποχαιρετούμε την κυρία Ρίτα μας

11/12/2025 - 11:00πμ
Εικόνα από το 17ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του κορυφαίου ποντιακού πολιτιστικού γεγονότος

11/12/2025 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Κολονίας/Simeon Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό αντάμωμα-σταθμός: «Αργοναύτες» και «Κομνηνοί» έγιναν μια μεγάλη οικογένεια

11/12/2025 - 8:38πμ
Διάσημος πίνακας στο ανάκτορο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz von Matsch (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Η λατρεία του Αχιλλέα στον Πόντο, η Ολβία Ποντική και το μικρό νησί Λευκή

10/12/2025 - 9:24μμ
Μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μελίσσια: Ξεχώρισαν οι άριστοι στα Βραβεία «Δημήτρη και Μιράντας Τομπουλίδη» – 33 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία

10/12/2025 - 5:09μμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» και ο Νίκος Καπετανίδης (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκδοση για τον Νίκο Καπετανίδη: Συνεργασία του Σωματείου «Δράσης Νίκος Καπετανίδης» με το Ίδρυμα της Βουλής

10/12/2025 - 3:20μμ
Μια μυσταγωγική συνάντηση στη Γλυφάδα (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και συγκίνηση στη Γλυφάδα

10/12/2025 - 1:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας συμπαραστέκεται στους αγρότες

10/12/2025 - 11:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βέλγου ομολόγου, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.: 
EPA/OLIVIER HOSLET)

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

15 λεπτά πριν
Η φαντασμαγορική γιορτή του My Radio 104.6 powered by Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο (φωτ.: opap.gr)

Πυροτεχνήματα, 120.000 λαμπιόνια και Λένα Ζευγαρά live στον Πειραιά

23 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/enosipontionpolichnis)

Χριστουγεννιάτικο Bazaar για καλό σκοπό από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης

41 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/olga.maranouhartman)

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων ο Σύνδεσμος Κεντρικιάδων Κωνσταντινούπολης

1 ώρα πριν
Ο Αθανάσιος Καββαδάς, σήμερα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αίτηση άρσης ασυλίας του αλλά και της συναδέλφου του Ζέττας Μακρή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Boυλή: Άρση ασυλίας για τον βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιο Καββαδά – Ο ίδιος αρνείται όλα όσα τον κατηγορούν

2 ώρες πριν
Ο δράστης της γυναικοκτονίας κατά τη μεταφορά του στον ανακριτή Νάξου, τον Ιούλιο του 2021
(φωτ.: EUROKINISSI / cyclades24.gr / Αλέξανδρος Γεωργαντάς)

Δολοφονία Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου: Ισόβια στον δράστη – Κανένα ελαφρυντικό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign