Στρατιωτικά ελικόπτερα που άνοιξαν πυρ στα τυφλά εναντίον πεζών, F-16 που σηκώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν από αέρος τους πραξικοπηματίες, τανκς που βγήκαν στους δρόμους, και μια Τουρκία στο χάος. Η απόπειρα πραξικοπήματος, με επίκεντρο την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, κράτησε αρκετές ώρες, ένα θρίλερ για πραγματικά γερά νεύρα.
Όλος ο πλανήτης άκουσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από την κρατική τηλεόραση ότι ο στρατός αναλαμβάνει την εξουσία, και κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.
Η ανακοίνωση έγινε εκ μέρους του Συμβουλίου Ειρήνη στη Χώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έμαθε τα… νέα από ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα· σε δηλώσεις που έσπευσε να κάνει μέσω FaceTime κάλεσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. Και πράγματι εκατοντάδες ήταν αυτοί που βγήκαν από τα σπίτια τους υπέρ κυρίως του Τούρκου προέδρου, αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης.
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα παιχνίδι διαρροών σχετικά με το πού μπορεί να κατευθύνεται ο πρόεδρος της Τουρκίας. Πληροφορίες τον ήθελαν να ζητά να προσγειωθεί στη Γερμανία ή στην Ιταλία. Τελικά, λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.
Η κατάσταση παρέμεινε για ώρες χαώδης, με συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ερντογάν και στρατιώτες, με λιντσαρίσματα στρατιωτών, με τριπλό βομβαρδισμό του κοινοβουλίου (στα υπόγεια καταφύγια του οποίου κρύβονταν βουλευτές), με προσπάθεια εισβολής στο ανάκτορο του Ερντογάν, με πολίτες να δέχονται σφαίρες στο ψαχνό, με βόμβες να σκάνε και F-16 να κάνουν χαμηλές πτήσεις, με συλλήψεις αξιωματικών και στρατιωτών, με επιβολή «μαύρου» από τους στρατιώτες του πραξικοπήματος στο CNN Türk, ενώ «μαύρο» έπεσε για αρκετές ώρες και στο κρατικό TRT.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κανείς δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό νεκρών, τραυματιών ή συλληφθέντων. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media (στα οποία αυτή τη φορά δεν έγινε καθολικό μπλακ άουτ) έδειχναν νεκρούς στρατιώτες αλλά και βαριά τραυματισμένους πολίτες, οπαδούς του Ερντογάν. Λίγο μετά τις 5:30 το πρωί πηγές από την εισαγγελία της Άγκυρας έδιναν 42 νεκρούς σε «επιθέσεις» στην πρωτεύουσα, και άλλες πηγές ανέβαζαν τον συνολικό αριθμό στους 60.
Κανείς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ούτε το ποιος είναι η «κινητήρια δύναμη» πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα, ούτε το αν συμμετέχει όλο το στράτευμα ή μέρος του. Ωστόσο δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην καρδιά των γεγονότων φρόντιζαν να τονίζουν ότι οι συγκρούσεις ήταν ανάμεσα σε στρατιώτες και αστυνομικούς. Δημοσιεύματα, κυρίως του πρακτορείου Anadolu, έφεραν ως επικεφαλής του πραξικοπήματος τον νομικό σύμβουλο του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχη Μουχαρέμ Κιοσέ, ο οποίος είχε αποπεμφθεί πριν από λίγο καιρό.
Παρά την συγκεχυμένη εικόνα και τις αντικρουόμενες πληροφορίες, σε όλες τις παρεμβάσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στις δικές του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, φρόντισαν να δείξουν ως ηθικό αυτουργό τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο ίδιος, βέβαια, μιλώντας στους Financial Times έσπευσε να στηρίξει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Όλο το βράδυ, και μέχρι το πρωί, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν σε όλη την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Η Αθήνα παρακολούθησε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε αυξημένη ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων, και παράλληλα σήμανε συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Νίκος Κοτζιάς επέστρεψε από ταξίδι στη Μογγολία, ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας προανήγγειλαν τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.
(Φωτ.: EPA / STR)
Με μεγάλη προσοχή παρακολούθησαν την εξέλιξη του πραξικοπήματος ηγέτες από όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ πρώτες και καλύτερες να σπεύδουν, δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα, να ζητήσουν να στηριχθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
«Ήταν μια κίνηση προδοσίας από μερίδα στρατιωτικών, που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά, και μάλιστα από το λαό», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν τα ξημερώματα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, και ενώ το πολεμικό σκηνικό έμοιαζε να είναι σε ύφεση και οι πραξικοπηματίες να μην έχουν το πάνω χέρι.
«Χτυπάνε το λαό μας με τα όπλα του ίδιου του κράτους», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγη ώρα προτού ο πρωθυπουργός δώσει εντολή σε μαχητικά από τη βάση του Εσκίσεχιρ να καταστρέψουν τα εναέρια μέσα που βομβάρδισαν θέσεις στην Άγκυρα. «Θα απομακρύνουμε όλα αυτά τα στοιχεία που υπονομεύουν τις αρχές της χώρας, όπως έχουμε κάνει και με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», ήταν η υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν.