Την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας ζητεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΠΘ), όπου από το βράδυ της Τετάρτης αντεξουσιαστές από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει να στήνουν σκηνές στον υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου, ενώ έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη της Νομικής Σχολής.
Της παραγγελίας προηγήθηκε ενημέρωση της Εισαγγελίας από τις πρυτανικές αρχές που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης που φέρει τον τίτλο «No Border Camp-Thessaloniki 2016» προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης και σε κατάληψη της Νομικής Σχολής αφού έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες. Προηγήθηκε απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος να κλείσει τη Νομική και της Θεολογική Σχολή για όσο διάστημα διαρκεί η κατασκήνωση, έως τις 24 Ιουλίου, δεδομένου ότι οι διοργανωτές της δράσης δεν ζήτησαν, ούτε πήραν άδεια για την κατασκήνωση στην Πανεπιστημιούπολη.
Ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας: «Χθες βράδυ κατέφθασαν ήδη οι πρώτοι 50 για να προετοιμάσουν το έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραν τέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)
Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος για το γεγονός ότι αναμένονται τις επόμενες μέρες περισσότεροι από 1000 άνθρωποι σε έναν χώρο χωρίς υποδομές για την υγιεινή τους. Εξέφρασε επίσης την αγωνία του για καταστροφές και κλοπές που μπορεί να γίνουν από τρίτα άτομα που θα παρεισφρήσουν αλλά και για την καταστροφή που θα υποστούν τα πάρκα του πανεπιστημίου από την ίδια την κατασκήνωση.
Η δράση «No Border Camp – Thessaloniki 2016» εκτός από την κατασκήνωση στο χώρο του Πανεπιστημίου προβλέπει επίσης πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπως επίσης και συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου.