Ναι, μεν, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προτίθεται να εκπληρώσει την επιθυμία του βρετανικού λαού και να βγάλει τη Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χρειάζεται χρόνου πριν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Κι αυτό ακριβώς ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.
«Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε εκπρόσωπος της.
Η Τερέζα Μέι «εξήγησε ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα».
Τι απάντησαν
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και της υπενθύμισε την επιθυμία του οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ανακοίνωση των Ηλυσίων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, στη συγχαρητήρια επιστολή του της έγραψε πως «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση την οποία πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι θα χαιρόταν «οι σχέσεις συνεργασίας να είναι επιτυχείς».
Στην επιστολή του ο Τουσκ είπε ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί την Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς συνέδεσε τις ευχές του με το αίτημα για σύντομο ξεκαθάρισμα του θέματος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το θέμα της ηγεσίας λύθηκε, τώρα αναμένω ότι θα εργασθούμε γοργά ώστε να υπάρξει βεβαιότητα».