pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού χτυπά στο Θρυλόριο, χάρη στο όραμα ενός Ποντίου

14/07/2016 - 1:11μμ
Η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού χτυπά στο Θρυλόριο, χάρη στο όραμα ενός Ποντίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1950, όταν ο Δημήτρης Βαλλίδης (Βίντζικας), πρόσφυγας πρώτης γενιάς που εγκαταστάθηκε στο Θρυλόριο, βλέπει σε οράματα την Αγία Μαρίνα, η οποία επιτακτικά του ζητά να χτίσει ένα ξωκλήσι. Κάπου εκεί βρίσκονται και οι ρίζες ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα στη βόρεια Ελλάδα, «ηθικός αυτουργός» του οποίου είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου.

Το όραμα ενός ανθρώπου να χτιστεί ένα ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας ήταν η αφορμή για να γίνει αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

«Πούλησε και την αγελάδα του τότε», αναφέρει στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση στο παρελθόν. Ο κόσμος τότε πήγαινε με τα πόδια κι έμενε εκεί. Έτρωγε, χόρευε, μέχρι που σταμάτησαν να πηγαίνουν, και μόνον οι προσκυνητές επισκέπτονταν το ξωκλήσι.

«Νιώσαμε ότι ήρθε η στιγμή να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο ξωκλήσι», λέει συγκινημένη η πρόεδρος. Ξεκινώντας δειλά, μιας και ήταν νέοι άνθρωποι και δεν είχαν την πείρα για να οργανώσουν τέτοιες εκδηλώσεις. Σιγά-σιγά μεγάλωσε το πανηγύρι, μέχρι που σήμερα πήρε τις διαστάσεις που του αρμόζουν.

Πάνω από δέκα χρόνια γίνονται πολυήμερες εκδηλώσεις που καλύπτουν όλες τις πτυχές του ποντιακού πολιτισμού. Ιστορία, λαογραφία, ήθη κι έθιμα, διάλεκτος, διατροφή.


Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση

Το γεγονός ότι κάθονται όλοι μαζί μέχρι αργά, συζητούν, τρώνε, χορεύουν, και το μεταφέρουν στις επόμενες γενιές, αλλά και η αροθυμία των παλαιών που «σιγά-σιγά γινόμαστε κι εμείς παλιοί κι αροθυμούμε», όπως αναφέρει η Χρύσα Μαυρίδου, ήταν η έμπνευση για να δοθεί ο τίτλος των εκδηλώσεων: «Παρακάθ’ κι αροθυμίας».

Όλο το χωριό στο πόδι για τις εκδηλώσεις. Κανονίζουν να μην έχουν τίποτε άλλο να κάνουν αυτές τις μέρες.

Σε παλαιότερες εκδηλώσεις τους έχουν βραβεύσει προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, έχουν παρουσιάσει διάφορα ποντιακά έθιμα, ενώ στους απώτερους σκοπούς του σωματείου είναι να δημιουργηθεί ένα βιβλίο με τις συνταγές από τον γαστρονομικό διαγωνισμό, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας.

Το Θρυλόριο πήρε το όνομά του από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή των Προσφύγων Τζορτζ Τρελόαρ.

«Κάθε χρόνο ψηφίδα-ψηφίδα συμπληρώνεται η ιστορία του χωριού, μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια», μας αναφέρει η πρόεδρος, με τα παιδιά να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τονίζει δε ότι ο χορός, το τραγούδι και η φιλοξενία είναι πράγματα τα οποία δεν λείπουν, και αναδεικνύουν έτσι τον ελληνισμό περισσότερο.

Φέτος δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο κάλεσμα για το 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους του Θρυλορίου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

17/08/2026 - 11:32πμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

14/08/2026 - 11:33μμ
Η Βούλα Πατουλίδου καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. 19 Μαΐου 2020 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βούλα Πατουλίδου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: «Μου φάνηκε πως άκουσα τη φωνή του παππού μου»

14/08/2026 - 9:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τιμητικόν αντάμωμαν: Ο Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» τιμά προσωπικότητες της ποντιακής παράδοσης με ένα μεγάλο γλέντι

26 λεπτά πριν
(Στιγμιότυπο από βίντεο, πηγή: x.com)

Σίφνος: Πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου – Φωτιά στο σημείο 

55 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/Irish Mirror)

Ιρλανδία: Θανατηφόρο «παιχνίδι» για λίγα likes στους αυτοκινητοδρόμους

1 ώρα πριν
Ο καναπές «Mae West Lips Sofa» του Σαλβαντόρ Νταλί στη διεθνή έκθεσης τέχνης TEFAF, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 12 Μαρτίου 2015 (φωτ.: EPA / Marcel Van Hoorn)

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μέι Γουέστ, η «πιο επικίνδυνη γυναίκα των ΗΠΑ»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Allison Robbert)

Στενά του Ορμούζ: Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν αν σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία με το Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ / BlackYellow)

Στην Ντόρτμουντ έως το 2031 ο Κωνσταντέλιας – Το αντίο του ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV