pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στους Φούρνους μία από τις πλουσιότερες σε ναυάγια θάλασσες της Μεσογείου (φωτο)

11/07/2016 - 5:19μμ
Στους Φούρνους μία από τις πλουσιότερες σε ναυάγια θάλασσες της Μεσογείου (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παίρνει τον τίτλο της «πλουσιότερης θάλασσας της ελληνικής επικράτειας σε αρχαία ναυάγια», και θέτει σοβαρή… υποψηφιότητα ως μία από τις πιο πλούσιες αρχαιολογικά θάλασσες της Μεσογείου. Στο αρχιπέλαγος των Φούρνων Ικαρίας οι αρχαιολόγοι το 2015 κατέγραψαν 45 ναυάγια, ενώ κατά τη διάρκεια αποστολών που διενεργήθηκαν από τις 8 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου βρέθηκαν ίχνη από άλλα 23.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων και τεκμηριωμένων ναυαγίων ανέρχεται στα 45.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι τα ναυάγια που βρέθηκαν χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως τον 19ο αιώνα. Στα πιο αξιόλογα ευρήματα του 2016 περιλαμβάνονται ένα ναυάγιο με κώους αμφορείς (μέσα ελληνιστικής περιόδου), ένα ναυάγιο με φορτίο αμφορέων από το ανατολικό Αιγαίο (ύστερη αρχαϊκή / πρώιμη κλασική περίοδος), ένα ναυάγιο με αμφορείς από τις ρωμαϊκές κτήσεις της βόρειας Αφρικής (3ος-4ος αι. μ.Χ.), και ένα ναυάγιο με φορτίο επιτραπέζιας κεραμικής παλαιοχριστιανικών χρόνων, προερχόμενο επίσης από την βόρεια Αφρική.


Ελληνιστικός αμφορέας από ναυάγιο στον Βαθύλακα Θύμαινας (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Επίσης εντοπίστηκαν ένα ναυάγιο με αμφορείς από τη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου (ρωμαϊκοί χρόνοι), καθώς δύο λίθινοι στύποι (αντίβαρα) αρχαϊκών αγκυρών, οι μεγαλύτεροι του είδους τους που έχουν βρεθεί έως σήμερα στο Αιγαίο.

Οι νέες έρευνες, και ο εντοπισμός πολλών φορτίων από εκτός Αιγαίου περιοχές, επιβεβαιώνουν τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας του 2015: οι Φούρνοι, ένα άσημο νησί, λησμονημένο από τις αρχαίες πηγές, ήταν ένας θαλάσσιος κόμβος μεγάλης σημασίας που συνέδεε ένα ευρύτερο δίκτυο θαλασσίων διαδρομών κατά την αρχαιότητα. 

Οι Φούρνοι, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του πολυσχιδούς των ακτών τους, διευκολύνουν την προσόρμιση πλοίων σε οποιοσδήποτε συνθήκες.

Η επιφανειακή διερεύνηση πραγματοποιήθηκε με χρήση αναπνευστικών συσκευών και επικεντρώθηκε κυρίως στην παράκτια ζώνη και σε βάθη έως και 65 μέτρα. Τη γενική διεύθυνση της έρευνας είχε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, ενώ επικεφαλής του Ιδρύματος RPM Nautical Foundation ήταν ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ.


Σκαρί ναυαγίου του 18ου αιώνα από το Μπαλί Φούρνων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Ιδιαίτερης σημασίας –κάτι που τονίζεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού– είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, και οι εκτενείς πληροφορίες που δόθηκαν από τους αλιείς και τους δύτες των Φούρνων, και από τους σπογγαλιείς της Καλύμνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η έρευνα για τον εντοπισμό ναυαγίων θα ολοκληρωθεί το 2018.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τρεις από τους συμμετέχοντες στο φετινό Lyre Camp (Φωτ.: Θεόδωρος Κουμαρτζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Lyre Camp»: Πενήντα άτομα από 11 χώρες συναντήθηκαν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα

1/11/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

31/10/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΜΑΘ: Έκθεση αφιερωμένη στο Έπος του ’40 – Πώς κατέγραψε ο Τύπος τις συγκλονιστικές 219 ημέρες του πολέμου

29/10/2026 - 2:35μμ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

28/10/2026 - 1:39πμ
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

27/10/2026 - 3:28μμ
Ο Διονύσης Φερεντίνος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

26/10/2026 - 9:00μμ
Σύγχρονη φωτογραφική αναπαράσταση από το έργο της Lucia Choulakian για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: UQAM / Lucia Choulakian)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Μάνα και κόρη επιστρέφουν στους τόπους του εγκλήματος – Η μαρτυρία από την Αμισό

25/10/2026 - 8:01μμ
Τα εκθέματα «Hagia Sophia» (φωτ.: Dice Kayek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης: Το μνημείο-σύμβολο στο επίκεντρο μεγάλης έκθεσης του Μουσείου V&A στο Λονδίνο

25/10/2026 - 9:48πμ
Ο Φίλιππος Σοφιανός ως Τσιτσάνης και ο Τάσος Χαλκιάς ως Βαμβακάρης σε μια σκηνή της παράστασης «Εγώ ο "Σερ", Γρηγόρης Μπιθικώτσης» (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ ο “Σερ”, Γρηγόρης Μπιθικώτσης»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή – Διά χειρός Δημήτρη Μαλισσόβα

23/10/2026 - 5:44μμ
(Φωτ.: Αρχείο Μουσείου Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται αρχαίο άγαλμα ιππέα μετά τη συντήρησή του

22/10/2026 - 11:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Greek Basketball League: Αυτοκρατορική νίκη ο Άρης – Εύκολα ο Ολυμπιακός

5 λεπτά πριν
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

28 λεπτά πριν
Ένας από τους συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα οδηγείται στον εισαγγελέα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έκρηξη στην Πλάκα: Ο «Αργύρης», ο «Μπούμπου» και ο χαλκός της τραγωδίας

54 λεπτά πριν
Η μία από τις δύο νταλίκες που ενεπλάκη στο τροχαίο στην Εγνατία Οδό. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤnews)

Εγνατία Οδός: Σύγκρουση φορτηγών και καραμπόλα έξι οχημάτων στα διόδια Πολυμύλου

58 λεπτά πριν
Ρώσοι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο στοιχείων σε περαστικούς κοντά στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Μόσχα: Ανήλικος κρατείται για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης – Το «ευχαριστώ» της FSB στις ΗΠΑ

1 ώρα πριν
Ιρανή περπατά μπροστά από αντιαμερικανική τοιχογραφία με θέμα τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ, κοντά στην πρώην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-ΗΠΑ: Το Ορμούζ στο τραπέζι στην Ντόχα, με τον Τραμπ να απειλεί με νέα πλήγματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV