Με άγριες διαθέσεις εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, επανέρχεται το ΔΝΤ, με στόχο να προκαλέσει σαρωτικές ανατροπές στην αγορά εργασίας, απαιτώντας πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δραστικό περιορισμό των απεργιών και καμία αλλαγή σε όσα έχουν θεσμοθετηθεί έως τώρα, όπως το ύψος του κατώτατου μισθού. Στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε το Ταμείο ζητάει να επικρατήσει ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας της χώρας μας, επιδιώκοντας περαιτέρω επέκταση των χαμηλών μισθών, με τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία.
Εστιάζει στις αλλαγές που έγιναν στον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Συνδέει μάλιστα τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα με την ανεργία των νέων, ισχυριζόμενο ότι η διατήρηση χαμηλότερου κατώτατου μισθού για τους νέους μπορεί να περιορίσει την ανεργία.
Το ΔΝΤ προβάλλει επίσης τη μνημονιακή δέσμευση για ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου το φθινόπωρο. Η υπόδειξη αυτή υποκρύπτει απαίτηση για αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών. Ουσιαστικά, το Ταμείο επιμένει να ζητάει να μπορούν στο εξής να προκηρύσσονται απεργίες μόνο εάν συμφωνεί η πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου και όχι με απλή πλειοψηφία του ΔΣ ενός σωματείου, όπως γίνεται έως τώρα.
Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, το ΔΝΤ επιμένει να ζητάει νομοθετικές αλλαγές και ξεκαθαρίζει από τώρα ότι στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, θα επιμείνει, ώστε στο εξής να μην υπάρχει δικαίωμα βέτο από τον υπουργό Εργασίας ή τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στα σχέδια ομαδικών απολύσεων που θα κατατίθενται.
Ξεχωριστή σημασία δίνουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου στη διαδικασία ανοίγματος των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα επαγγέλματα των μηχανικών, των δικηγόρων, αλλά και των φορτοεκφορτωτών.