Την επιβολή φόρου που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και το 45%, για όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό προωθεί η κυβέρνηση, παρέχοντας όμως ως κίνητρο για την εθελοντική αποκάλυψη την έκπτωση επί των προσαυξήσεων και προστίμων και την απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) συμφωνήθηκαν οι βασικές διατάξεις της ρύθμισης για την οικειοθελή δήλωση «μαύρων» κεφαλαίων.
Εκκρεμεί η έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 5 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι:
- Τα κεφάλαια που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα φορολογηθούν αρχικά με τη βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν. Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθεί πάνω στον βασικό συντελεστή φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτων ένας δεύτερος συντελεστής, ο οποίος θα απομειώνεται ανάλογα με το χρόνο που έγινε η απόκρυψη του εισοδήματος. Όσο πιο παλιά είναι η απόκρυψη, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο συντελεστής που θα αυξάνει το συνολικό φόρο.
- Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα.
- Στις προσαυξήσεις θα χορηγείται έκπτωση έως και 100% αν ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.