pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους το ’74, στην Κερύνεια (βίντεο)

7/07/2016 - 6:07μμ
Έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους το ’74, στην Κερύνεια (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκλονιστικές στιγμές από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας που υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο-αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ, επιβεβαιώνοντας όλα όσα γνωρίζουμε και όλα όσα μένουν να αποδειχθούν για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα.

Όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα σε δημοσίευμα της με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς», το 1974, Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που θα μεταφέρονταν από την Κερύνεια στα Άδανα. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Τούρκοι στρατιώτες και ένας τρίτος –που είναι και η πηγή του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου– ο οποίος είχε πάει με τον τουρκικό στρατό για να δουλέψει στο νησί.

Αυτός, αποκάλυψε ότι οι συνάδελφοί του δολοφόνησαν με άγριο τρόπο και έθαψαν κοντά στο λιμάνι της Κερύνειας Ελληνοκύπριους στρατιώτες, που επρόκειτο να μεταφερθούν στα Άδανα.

«Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί…Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, το 1974, ήταν περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο ρεπορτάζ του Σενέρ Λεβέντ, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός –τότε– μάρτυρας, ο οποίος –ανέφερε ο Λεβέντ– θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χθες αυτό που έγινε τότε.

Εντυπωσιακό είναι, πως σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στον κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε.

Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ελληνοκύπριοι που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά.

Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο.


Από τις έρευνες της ΔΕΑ

Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα. 

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκλονιστική είδηση στο SigmaLive, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους Νέστορας Νέστορος έκανε λόγο για εντελώς καινούριες πληροφορίες.

Αναζητούμε αγνοουμένους στην επαρχία Κερύνειας, είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για εκατοντάδες αγνοουμένους.

«Έχουμε εντοπίσει πολλούς ομαδικούς τάφους από εκτελέσεις ή περισυλλογή νεκρών από πεδία μαχών» είπε ο Νέστορας Νέστορος, προσθέτοντας πως η μέλη της επιτροπής θα έρθουν σε επαφή με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο για να συζητήσουν περαιτέρω. Σε ερώτηση για το εάν έχει ξανακούσει για «θαμμένους ζωντανούς Ελληνοκύπριους» είπε «όχι» διευκρινίζοντας όμως πως ό,τι κι αν άκουγε «δεν θα φαινόταν παράξενο». Με την αποκάλυψη του Σενέρ Λεβέντ στην ουσία καταρρίπτεται το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για μη ύπαρξη άλλων ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / DefenceCyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Ακρίτας Κιλκίς: Με ποντιακό χρώμα η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κύπρου – Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

11/05/2025 - 11:52μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

9/05/2025 - 10:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη φυλακή δύο Ουγγαρέζες για σφετερισμό περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

9/05/2025 - 9:00μμ
Οδομαχίες στη Λευκωσία, 1956 (πηγή: British Colonial Government / commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας για τα 70 Χρόνια της ΕΟΚΑ

6/05/2025 - 5:54μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια

4/05/2025 - 12:00πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ΤΑγίπ Ερντογάν (δεξιά) με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάτ στη διάρκεια των εκδηλώσεων Teknofest στη Λευκωσία (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιμένει στα δύο κράτη «με κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν από την κατεχόμενη Λευκωσία

3/05/2025 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Εγκαινίασε το νέο «παλάτι» του ο Ερντογάν

3/05/2025 - 5:04μμ
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία που οργανώθηκε κατά της μεταρρύθμισης για τη χρήση της μαντίλας στα λύκεια της κατεχόμενης Λευκωσίας (φωτ.: facebook/Havadis Gazetesi)
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενη Λευκωσία: Νέες διαμαρτυρίες για τη χρήση μαντίλας στα δημόσια λύκεια

2/05/2025 - 7:41μμ
Κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν-Τατάρ στα κατεχόμενα (φωτ.: twitter.com/trpresidency)
ΚΥΠΡΟΣ

Φιέστα στα Κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ερντογάν – Θα εγκαινιάσει αύριο το «προεδρικό μέγαρο» και το κτήριο του «κοινοβουλίου»

2/05/2025 - 9:38πμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, 50 χρόνια μετά την εισβολή (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν: Προχωράμε για δύο κράτη στην Κύπρο

1/05/2025 - 6:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Γερμανός Καραβαγγέλης: Η επιστροφή του Δεσπότη στον Πόντο μετά την εξορία του

1 ώρα πριν
Η φωτογραφία που βρέθηκε στο συρτάρι του Παντελή Σαλιάρη. Αντίγραφό της υπάρχει και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Βουρλιώτες παρουσιάζουν το βιβλίο «1922 Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»

2 ώρες πριν
Ο Έντι Ράμα μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος (φωτ.: EPA / STRINGER)

Αλβανία-Εκλογές: Άνετο προβάδισμα Ράμα έδειξαν τα exit poll – Την Τρίτη τα επίσημα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Συννεφιά και τοπικές βροχές στο μενού του καιρού σήμερα – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / DefenceCyprus)

Ακρίτας Κιλκίς: Με ποντιακό χρώμα η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κύπρου – Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

11 ώρες πριν

Μουσικό Σχολείο Δράμας: «Εντάμαν» θα παίξουν οι μαθητές του Συνόλου Ποντιακής Μουσικής

12 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign