Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ ο Όσκαρ Πιστόριους παίρνει το δρόμο για τη φυλακή. Το τελευταίο κεφάλαιο στην πολύκροτη δίκη γράφτηκε σήμερα όταν η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα ανέγνωσε την ποινή του 29χρονου Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη, μέσα σε μια αίθουσα που βρίσκονταν –μεταξύ άλλων– οργανώσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και πλήθος δημοσιογράφων.
Ο Όσκαρ Πιστόριους πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, και είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη την οποία το τελευταίο διάστημα εξέτιε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο επέμενε πως πυροβόλησε θανάσιμα τη Ρίβα Στέενκαμπ πίσω από την πόρτα του μπάνιου καθώς πίστευε ότι επρόκειτο για κάποιον διαρρήκτη.
Αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε τουλάχιστον 15 χρόνια κάθειρξη, τελικά η ποινή κατέβηκε στα έξι χρόνια. Το δικαστήριο της Πρετόρια αναγνώρισε ότι στην υπόθεση συνέτρεχαν «σημαντικές συνθήκες» για τις οποίες δεν έπρεπε να επιβληθεί στον Όσκαρ Πιστόριους η μέγιστη δυνατή ποινή.
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η δικαστής είπε ότι αισθάνθηκε πως τα ελαφρυντικά στοιχεία υπερτερούσαν των επιβαρυντικών παραγόντων. Όπως τόνισε, το γεγονός ότι προσπάθησε να σώσει τη Ρίβα Στέενκαμπ μετά τους πυροβολισμούς έπαιξε ρόλο στην απόφαση, όπως επίσης και οι επανειλημμένες (αν και ανεπιτυχείς) προσπάθειες του Όσκαρ Πιστόριους να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια της κοπέλας.
«Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού», αναφέρει στην ετυμηγορία της η δικαστής Μασίπα.