pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο Σπύρος Γαλετσίδης, πρόσφυγας πρώτης γενιάς από το Κοϊνίκ’ Νικοπόλεως Πόντου (βίντεο)

5/07/2016 - 6:12μμ
Πέθανε ο Σπύρος Γαλετσίδης, πρόσφυγας πρώτης γενιάς από το Κοϊνίκ’ Νικοπόλεως Πόντου (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συντετριμμένη η ποντιακή οικογένεια, θρηνεί το θάνατο του Σπύρου Γαλετσίδη, πρόσφυγα πρώτης γενιάς, σπουδαίο οργανοπαίχτη του ζουρνά, της λούρας και της τουλούμπας, που έφυγε σήμερα 5 Ιουλίου 2016 από εγκεφαλικό επεισόδιο, το δεύτερο μετά τον περασμένο Μάρτιο. Αφήνει πίσω του δυο γιους και τέσσερα εγγόνια, αλλά και μια ογκώδη συνεισφορά στην ποντιακή παράδοση. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στο κοιμητήριο του Πλατανότοπου Καβάλας.

Ο Σπύρος Γαλετσίδης, γεννημένος στο Κοϊνίκ’ της Νικόπολης το 1922, ήταν από τους τελευταίους πρώτης γενιάς οργανοπαίχτες του ζουρνά.

Σε ηλικία δύο ετών ήρθε πρόσφυγας με την οικογένειά του από τον Πόντο με το ατμόπλοιο «Αρχιπέλαγος» και εγκαταστάθηκε στον Πλατανότοπο Καβάλας. Μουσικός από αγροτική οικογένεια, έπαιζε ζουρνά, λούρα (λύρα) και τουλούμπα (αγγείον).

«Έκανε τους περισσότερους γάμους στο νομό Καβάλας», λέει στο pontos-news.gr ο νεαρός φίλος του παππού Σπύρου Γαλετσίδη, λυράρης Χρήστος Πακαταρίδης, που τον περιγράφει ως «άτομο με απεριόριστο χιούμορ, πειραχτήρι. Η σοφία του ήταν πολύ μεγάλη, ήταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος».

Ως έναν από τους πιο παραδοσιακούς λυράρηδες χαρακτήρισε τον Σπύρο Γαλετσίδη, ο ερευνητής-λαογράφος Νίκος Ζουρνατζίδης. Θεωρεί τον εκλιπόντα ιδιαίτερα σημαντική πηγή πληροφοριών για την έρευνα του πάνω στη μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων της Νικόπολης.


Η τελευταία εκδήλωση που τιμήθηκε ο Σπύρος Γαλετσίδης στη Θεσσαλονίκη

Ο Σπύρος Γαλετσίδης άφησε πολλά στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Νικόπολης. Τιμήθηκε από διάφορους φορείς για την προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό, όπως η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αλλά και συλλόγους όπως η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

Η τελευταία εκδήλωση προς τιμήν του έγινε στον 8ο Κύκλο της Παράδοσης, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών στις 20 Μαρτίου 2016.

Με μια λιτή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο του αείμνηστου Γαλετσίδη, ο Γαρασαρέτες ιστορικός Νίκος Πετρίδης αποχαιρετά τον δικό του συγχωριανό «παππού».

«Καλό ταξίδι παππού… Σ’ ευχαριστούμε για όσα μας παρέδωσες… Χαιρετίας τοι τεμετέρτ’ς Γαρεσαρέτ’… Σπυρίδων Γαλετσίδης (Κοϊνίκι Νικοπόλεως 1922 – Πλατανότοπος Καβάλας 5/7/2016). İspir Kalecioğlu (Göynük, Şebinkarahisar 1922 – Kavala, Yunanistan 5/7/2016)…».

Ο Πόντιος μουσικός και εξαιρετικός άνθρωπος άφησε πλούσια παρακαταθήκη στους σύγχρονους Έλληνες τον πολιτισμό της ιστορικής Νικοπόλεως Πόντου αλλά και όλης της αλησμόνητης πατρίδας.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου στους δρόμους της Κομοτηνής, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Αποστολίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κουδούνια, νύφη και κυνηγητά: Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου ξανά στους δρόμους

8/01/2026 - 2:06μμ
Αγιασμός των υδάτων στο Μπαμπαλιό, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Εύξεινος Πόντος «άγιασε» τα νερά στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας

8/01/2026 - 12:30μμ
Σκίτσο του Φ. Κτενίδη σε σχετικά νεαρή ηλικία (με δυσανάγνωστη υπογραφή), και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της «Ποντιακής Εστίας» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιανουάριος 1950: Κυκλοφορεί το 1ο τεύχος της «Ποντιακής Εστίας» – Η έκκληση προς τους αναγνώστες, το όνειρο του Φίλωνα Κτενίδη

7/01/2026 - 6:07μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη από αγρότες και κτηνοτρόφους του μπλόκου της Νίκαιας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Οι αγρότες απέκλεισαν Μπράλο και Τέμπη, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα

24 λεπτά πριν
Στρατής Λιαρέλλης και Νίκος Ανδρουλάκης στην κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

«Γιωργάρα, στο καλό»: Συγκίνηση στο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη

50 λεπτά πριν
Αεροφωτογραφίες από την κατασκευή του FlyOver στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Δύσκολο 48ωρο για τη Θεσσαλονίκη: Κλείνει o Περιφερειακός, με παρακάμψεις και κυκλοφοριακή πίεση

1 ώρα πριν
Ο 53χρονος πατέρας στα Δικαστήρια Ηρακλείου, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: cretalive.gr)

Σοκαριστική υπόθεση στη Μεσσαρά: Πατέρας κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση δύο παιδιών του

2 ώρες πριν
Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου στους δρόμους της Κομοτηνής, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Αποστολίδης)

Κουδούνια, νύφη και κυνηγητά: Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου ξανά στους δρόμους

2 ώρες πριν
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign