Στον απόηχο του Brexit, αλλά και τον συζητήσεων που ξεκίνησαν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνοιξε –όπως αναμενόταν– το κεφάλαιο 33 στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Πλέον, με το νέο κεφάλαιο, η Άγκυρα έχει 16 ανοιχτά κεφάλαια (από τα 35) στη διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2005.
Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αφορά τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα, και είναι ένα από εκείνα που δεν έχουν μπλοκαριστεί από την Κύπρο. Αντίθετα, οι Γάλλοι είναι αυτοί που κρατούσαν την Τουρκία στον «πάγο» από το 2007, διότι θεώρησαν ότι το ενταξιακό κεφάλαιο 33 είναι άρρηκτο συνδεδεμένο με την ένταξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας. Το Παρίσι απέσυρε το βέτο του στις 18 Απριλίου 2016.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες, και η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση, ο υπουργός Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ ανέφερε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν δυσκολίες στην ικανοποίηση των κριτηρίων που υπάρχουν στο κεφάλαιο αυτό.
«Η θέση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ισχυρότερη μετά την έξοδο της Βρετανίας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.
Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ομέρ Τσελίκ επισήμανε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα οι όροι για τα προσωπικά στοιχεία και την τρομοκρατία.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN Cnn Türk τόνισε ότι «είναι σημαντικό για την Τουρκία να διατηρηθεί η πνοή που υπάρχει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».