Έναν ναό που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ανακάλυψαν οι επιστήμονες στις ανασκαφές της Φαναγόρειας, στην περιοχή του Τερμριούκ στο Κράσνονταρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Φαναγόρεια θεωρείται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο της Ρωσίας. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα από Έλληνες αποίκους.
Την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς κάτω από τα θεμέλια άλλου αρχαίου ναού (ο οποίος έχει ήδη μελετηθεί), οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ακόμη αρχαιότερο, ίσως τον αρχαιότερο επί ρωσικού εδάφους όπως εικάζουν. Ο τύπος του συγκεκριμένου ναού άλλωστε θεωρείται, ήδη από την εποχή του Ρωμαίου ιστορικού της Αρχιτεκτονικής Βιτρούβιου, ως ο αρχαιότερος αρχιτεκτονικός τύπος ελληνικού ναού.
Το οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε αποτελείτο από έναν μικροσκοπικό πρόναο και τον κυρίως εσωτερικό χώρο. Η συνολική του έκταση είναι περίπου 14,5 τετραγωνικά μέτρα. Είναι χτισμένο με πλίνθους χωρίς θεμέλια, όπως και πολλά άλλα οικοδομήματα την εποχή εκείνη στην περιοχή της Φαναγόρειας. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του θεωρείται από τους αρχαιολόγους η «εγκατάσταση» ενός μικρού βωμού-εστία στην αριστερή του, όπως μπαίνουμε, πλευρά.