Αλλαγή σελίδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον πλέον επίσημο τρόπο: οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να χαράξουν την επόμενη μέρα μετά το Brexit.
Οι «27» κρατούν κατ’ αρχήν στάση «ευγενικής πίεσης» στο Λονδίνο ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποχώρησης.
Πέντε ημέρες μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, χθες αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος στο Λονδίνο για τη διαδικασία του «διαζυγίου», προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ένωση δεν πρόκειται να περιμένει για μήνες. Παρά το γεγονός ότι οι «27» εμφανίζονται σχετικά ανεκτικοί, εντούτοις διαμηνύουν ότι θα κρατήσουν αυστηρή στάση σε ό, τι αφορά στην επόμενη μέρα.
Θέλοντας να συγκρατήσουν τις χώρες που ίσως μελετούν την αποχώρηση, οι Ευρωπαίοι υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις και ότι δεν πρόκειται να «γίνουν χάρες» για την πρόσβαση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η δε Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι η μελλοντική τους σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι α λα καρτ.
Το Brexit είναι μια ισχυρή δοκιμασία για την Ευρώπη, καθώς πρόκειται για καμπανάκι για την πορεία της ενοποίησης.
Την Τρίτη ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηττημένος και υπό παραίτηση Βρετανός υπουργός που πήγε στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στους πρώην εταίρους, έζησε την τελευταία του Σύνοδο Κορυφής. Στο επίσημο δείπνο εμφανίστηκε με σκούρο μπλε σακάκι και γραβάτα, και σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διοργανώσει το δημοψήφισμα.
(Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)
«Δεν λυπάμαι, ήταν η σωστή απόφαση», φέρεται να είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι με το δημοψήφισμα ήθελε να πείσει τους Βρετανούς για την Ευρώπη. Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν βιάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με το οποίο ξεκινούν οι διαδικασίες του διαζυγίου, τονίζοντας ότι αυτό είναι μια απόφαση που ανήκει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές.
Από την άλλη, ένας ακόμα πονοκέφαλος για το Λονδίνο έχει το όνομα της Σκωτίας. Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει επαφές με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο επίκεντρο των συναντήσεων η πιθανότητα για τη Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – άλλωστε, το 62% των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής.