pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

20ός Ακριτικός Κύκλος: Οι πρόσφυγες από το 1914 μέχρι το 1921 σε σπάνιες φωτογραφίες

22/06/2016 - 9:18πμ
20ός Ακριτικός Κύκλος: Οι πρόσφυγες από το 1914 μέχρι το 1921 σε σπάνιες φωτογραφίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό και έγγραφα που θα εκτεθούν με εικαστική μορφή, από τους πρώτους πρόσφυγες της Ανατολής οι οποίοι έφτασαν και εγκαταστάθηκαν –μεταξύ άλλων– σε τρία μέρη της Μακεδονίας (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ηλιόλουστο Κιλκίς) το διάστημα 1914-1921, θα περιλαμβάνει η έκθεση «Πρόσφυγες 1914-1921», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 20ού Ακριτικού Κύκλου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Πρόκειται για σύνθεση τριών φωτογραφικών εκθέσεων και μίας έκθεσης εγγράφων, την επιμέλεια των οποίων έχει ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Σπύρος Λαζαρίδης. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Δήμο Παύλου Μελά και το σύλλογο «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης.

Ο Σπύρος Λαζαρίδης συγκέντρωσε και επιμελήθηκε το υλικό στη διάρκεια μιας δεκαετίας, από το 2001 έως το 2011. 

Στόχος της έκθεσης, όπως είπε στο pontos-news.gr, είναι να τεκμηριώσει το χρόνο ίδρυσης των συγκεκριμένων προσφυγικών οικισμών και να παρακολουθήσει τη ζωή των προσφύγων (επιβίωση, σχολείο του Λεμπέτ, πυρκαγιά, χοροί, καθημερινές στιγμές κτλ.) μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, δηλαδή μέχρι το διάστημα που πολλοί από αυτούς έφυγαν από τη ζωή.

Για την καλύτερη αποτύπωση των προσφυγικών οικισμών εκτίθενται και φωτογραφίες από τα κτήρια της περιοχής που χρησιμοποίησαν οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Πρόσωπα και κτίσματα
Το τμήμα της έκθεσης που αφορά τον προσφυγικό οικισμό της Σταυρούπολης (Λεμπέτ) οροθετεί το χρονικό σημείο μηδέν της σημερινής πόλης, που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες. Την εξαετία 1914-1919 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Καύκασο (Καρς), τα ξένα συμμαχικά στρατεύματα της Στρατιάς της Ανατολής και πυροπαθείς από την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Έτσι στήθηκαν κάποιες υποδομές που φιλοξένησαν το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα του 1922.

Δίνεται βαρύτητα στα πρόσωπα και επιχειρείται να αποτυπωθούν ονόματα και φυσιογνωμίες (στη φωτ. δεξιά: Δημήτριος Κάτσιαρης). Παρουσιάζονται τεκμήρια από φωτογραφίες περιοδικών, από στρατιωτικά αρχεία, αλλά και από οικογένειες Σταυρουπολιτών, ώστε να περάσουμε από τους ανώνυμους πρόσφυγες των καρτ ποστάλ στους επώνυμους οικογενειάρχες που τα επόμενα χρόνια έστησαν τα σπιτικά τους στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος της οδού Λαγκαδά.

Βαρύτητα στα πρόσωπα δίνεται και στο τμήμα της έκθεσης που αφορά τον προσφυγικό οικισμό στο Ηλιόλουστο Κιλκίς. Αποτυπώνεται η φυσιογνωμία του χωριού διά των ανθρώπων που το κατοίκησαν από το 1921 έως τη δεκαετία του ’60.

Πρωταγωνιστούν οι Καυκάσιοι που έφυγαν τον Νοέμβριο του 1920 από το Φαχρέλ του Καρς μαζί με τα παιδιά τους και τα πρώτα εγγόνια τους.


Η οικογένεια του Αναστάσιου Αγαθαγγελίδη στο Ηλιόλουστο Κιλκίς

Από κοντά και λίγες οικογένειες Βλάχων που εγκαταστάθηκαν στη δεκαετία του ’30. Οικογενειακές φωτογραφίες –βοήθησε σχεδόν ολόκληρο το χωριό–, δημόσια έγγραφα, αδημοσίευτα ημερολόγια, ανέκδοτο μυθιστόρημα και αποκόμματα εφημερίδων συνθέτουν έναν πολύχρωμο πίνακα με τα πορτρέτα των περίπου 100 πρώτων κατοίκων του Ηλιόλουστου.

Τέλος, το τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στον προσφυγικό οικισμό της Πολίχνης εστιάζει κυρίως στα κτήρια που οικοδομήθηκαν μαζικά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, παρουσιάζοντας τη μετεξέλιξη του πρώτου προσφυγικού οικισμού.


Ηλιόλουστο: Το κτίσιμο της εκκλησίας

Όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι αντίγραφα και η παλαιότερη ανάγεται στο 1916. Απεικονίζει τον πρώτο δρόμο του προσφυγικού οικισμού του Λεμπέτ.

Η παλαιότερη φωτογραφία που παρουσιάζει πρόσωπα ανάγεται στο 1928, και αποτυπώνει μια ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων.

Η έκθεση «Πρόσφυγες 1914-1921» εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 21:00, από τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλη Χριστοδούλου και τον πρόεδρο των «Ακριτών του Πόντου» Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Στο χώρο της θα προβάλλεται και η ταινία «Δι’ εγκαταστάσεως 1914». Μέσα από τα στιγμιότυπα που κινηματογραφήθηκαν από τη Φωτογραφική και Κινηματογραφική Υπηρεσία των Γάλλων της Στρατιάς της Ανατολής, την περίοδο 1915-1919, αναδύεται μια συνοικία στο δυτικό μέρος της Θεσσαλονίκης. Οι πρόσφυγες και ο οικισμός τους, ο οικισμός του Λεμπέτ, βρέθηκαν στην καρδιά του στρατοπέδου του Ζέιτενλικ και τράβηξαν το ενδιαφέρον του Γάλλου κινηματογραφιστή.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», όπου διοργανώνεται και ο 20ός «Ακριτικός Κύκλος». Θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 20:00 έως τις 23:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Όπως μας είπε ο Σπύρος Λαζαρίδης, αν υπάρξει ενδιαφέρον από φορείς, συλλόγους κτλ., κατόπιν ραντεβού μπορούν να γίνουν και άλλες ώρες ξεναγήσεις στην έκθεση.
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977 360144.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου εγγράφηκε ομόφωνα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Μικτό Αγαθό. Κορυφή Στεφάνι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Όλυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ιστορική ομόφωνη απόφαση

26/07/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη: Η ρίζα, η μνήμη και η μουσική που ταξιδεύει στον χρόνο

25/07/2026 - 8:38μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τρεις ταινίες και τιμητική διάκριση

23/07/2026 - 10:16μμ
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2026: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε 126 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

23/07/2026 - 1:40μμ
H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

19/07/2026 - 12:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: bbnet2.gein.noa.gr)

Άγιον Όρος: Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ κοντά στις Καρυές

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Αττικής)

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 6,2 τόνοι ακατάλληλα κρέατα μετά από συντονισμένη επιχείρηση

58 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης)

Ξάνθη: Με έντονη ποντιακή και μικρασιατική παρουσία οι 35ες Γιορτές Παλιάς Πόλης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη για τα Τέμπη: Ομόφωνα απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τα αιτήματα αναβολής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign