pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δρομολογείται το Μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά – Πού θα τοποθετηθεί, ποιος είναι ο καλλιτέχνης, τι απεικονίζει

16/06/2016 - 7:44μμ
Δρομολογείται το Μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά – Πού θα τοποθετηθεί, ποιος είναι ο καλλιτέχνης, τι απεικονίζει
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά, στη συνεδρίασή του της Πέμπτης 16 Ιουνίου, η ανέγερση Μνημείου Γενοκτονίας στην πλατεία Αλεξάνδρας, της οποίας θα προηγηθεί ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση μνημείου είχε αναλάβει προ ενάμισι έτους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με πρωτοβουλία των Ποντίων εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν την ιδέα να τοποθετηθεί ένα σημαντικό μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε ένα από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Τα μέλη του Συνδέσμου απευθύνθηκαν στις δημοτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και του Πειραιά, όπου εκεί είχαν αποβιβαστεί οι πρώτοι πρόσφυγες, και τελικά κατέληξαν στον Πειραιά, όπως είπε στο pontos-news.gr ο Αντώνης Παυλίδης.

Το μνημείο, το οποίο φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Όπως αποκάλυψε στο pontos-news.gr ο Αντώνης Παυλίδης, το μνημείο που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης Παναγιώτης Τανιμανίδης είναι έτοιμο και περιμένει την ώρα που θα τοποθετηθεί στο σημείο.


Έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη, ο οποίος φιλοτέχνησε το Μνημείο Γενοκτονίας του Πειραιά

Ο Πόντιος εκπαιδευτικός που είδε τη μακέτα, μας είπε ότι έχει τη μορφή ενός κύματος· κύματα ήρθαν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, ταξιδεύοντας πάνω στα κύματα. Αποτυπώνονται πάνω του σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού όπως ο μονοκέφαλος αετός και η λύρα, ενώ δεν θα λείπει και η αναφορά σε τοπωνύμια του Πόντου. Απαρτίζεται από διάφορα κομμάτια, κι όταν σημάνει η ώρα για την τοποθέτηση του γλυπτού, αυτά θα συντεθούν μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή κατασκευή ύψους εννέα μέτρων και μήκους δεκατεσσάρων!

Το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αλεξάνδρας, στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το γλυπτό «Πυρσός» (φωτο αριστερά). Οι Πόντιοι εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς το Δήμο Πειραιά η πλατεία να μετονομαστεί σε πλατεία 19ης Μαΐου, ή έστω να πάρει κάποιο όνομα σχετικό με το μνημείο, ώστε να μην υπάρχει ανακολουθία.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της πρωτοβουλίας των Ποντίων εκπαιδευτικών και άλλων επιστημόνων και ποντιακών παραγόντων μέχρι σήμερα, υπήρξαν επαφές του Δήμου Πειραιά και με άλλους φορείς, όπως η ΔΙΣΥΠΕ και η ΠΟΕ.

Στην τελική ευθεία προς τα αποκαλυπτήρια ελπίζουμε πάντως ότι θα προσκληθεί να προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία του το ιστορικό σωματείο της περιοχής, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το αρχαιότερο εν ενεργεία ποντιακό σωματείο στην Ελλάδα, και έχει τιμήσει με την παρουσία και τα πεπραγμένα της όχι μόνον την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Χρήστος Τέλιος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Από το εξώφυλλο της έκδοσης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας για μαθητές Δημοτικού, «Μαθαίνω για τον Πόντο»

15/05/2026 - 9:13μμ
(Φωτ.: Ιωάννης Αμαραντίδης, «Οι ενδυμασίες των γυναικών του Πόντου», Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακού Χορού «Κύκλος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Εύχαρης Δεληγιαννίδου: Δυο-τρεις γυναίκες έφυγαν. Τις κυνήγησαν και τις σκότωσαν. Ύστερα τις βίασαν

15/05/2026 - 8:45μμ
Στιγμιότυπο από παρουσίαση σε σχολείο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Το «Ταξίδι στον Πόντο» έφερε τη μνήμη της Γενοκτονίας σε σχολεία όλων των βαθμίδων

15/05/2026 - 6:56μμ
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Syllogos Pontion Vrykselon "Kamian 'k'en argos")
ΠΟΝΤΟΣ

Βρυξέλλες: «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία» – Εκδήλωση μνήμης και μήνυμα για το χρέος της διεθνούς κοινότητας

15/05/2026 - 5:44μμ
Από παλαιότερες εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ για την επέτειο της 19η Μαΐου (φωτ. αρχείου: Life Events για το Pontos News)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις Βρυξέλλες έως την Καλαμαριά: Το οδοιπορικό μνήμης της ΠΟΠΣ για τα 353.000 θύματα του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

15/05/2026 - 1:45μμ
Ο Νικοπολίτης πολιτικός Σταύρος Νικολαΐδης. Αριστερά το ψηφοδέλτιο των εκλογών του 1946 (πηγή φωτογραφιών: xronometro.com. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Νικολαΐδης, ο πολιτικός που δεν ξέχασε ποτέ τον Πόντο – Και βοήθησε να ξεδιψάσει η Αθήνα

15/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

14/05/2026 - 11:59μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Διευρύνονται οι πανελλαδικές εθελοντικές αιμοδοσίες «Δίνω αίμα, για το αίμα που χάθηκε»

14/05/2026 - 8:39μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το Παραλίμνι και ο ποντιακός ελληνισμός της Μεγαλονήσου υποδέχτηκαν την εικόνα του αγ. Γεωργίου Περιστερώτα

14/05/2026 - 7:15μμ
«Φλόγα της Μνήμης» το 2022 στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 19 Μαΐου (φωτ.:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Φλόγα της Μνήμης» ανάβει ξανά σε όλη την Ελλάδα – Το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 3:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)

Ξάνθη: Ο Σύλλογος Ποντίων τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας με πολυήμερες εκδηλώσεις

6 ώρες πριν
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη μετά από πτώση από μπαλκόνι 7ου ορόφου

7 ώρες πριν

Δήμος Ηλιούπολης: Νέα κήρυξη τριήμερου πένθους, μετά το θάνατο και της δεύτερης μαθήτριας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Έβγαλε αντίδραση και νίκησε εύκολα τη Μύκονο ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
(Από το εξώφυλλο της έκδοσης)

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας για μαθητές Δημοτικού, «Μαθαίνω για τον Πόντο»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign