pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα βυζαντινά Ευχάιτα, το κέντρο της Γης κατά Google

16/06/2016 - 6:42μμ
Στα βυζαντινά Ευχάιτα, το κέντρο της Γης κατά Google
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το γεωγραφικό κέντρο της Γης βρίσκεται στον Δυτικό Πόντο και συγκεκριμένα στα βυζαντινά Ευχάιτα, το σημερινό Τσόρουμ, σύμφωνα με την υπηρεσία Google Maps. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της διαδικτυακής υπηρεσίας, το γεωγραφικό κέντρο του πλανήτη βρίσκεται στις συντεταγμένες 40°52′N 34°34′E, και είναι στην ύπαιθρο του Τσόρουμ.

Ανάλογες μετρήσεις είχε κάνει το 1973, ο φυσικός Άντριου Τζ. Γουντς στο Σαν Ντιέγκο, εντοπίζοντας το γεωγραφικό κέντρο της Γης 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 2003, ο Χόλγκερ Άιζενμπεργκ είχε καταλήξει με τις δικές του μετρήσεις στην ίδια περιοχή.


Το γεωγραφικό κέντρο της Γης σύμφωνα με την Google

Τα Ευχάιτα, κοιτίδα των Χετταίων, ήταν ένα από τα αστικά κέντρα της ποντιακής ενδοχώρας στο δρόμο που οδηγούσε από την Αμάσεια προς τη Γάγγρα και την Άγκυρα και θεωρούνταν σημαντικό εμπορικό κέντρο. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής έχτισε εκεί τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, καθώς θεωρούσε ότι η νίκη του επί των Ρώσων του Σβιατοσλάβου, το 971, οφειλόταν στη βοήθειά του.

Το ελληνικό στοιχείο στο Τσόρουμ επανεμφανίστηκε το 1870-75, εποχή που το λιμάνι της Σαμψούντας άρχισε να παρουσιάζει έντονη κίνηση και άνθησε το εμπόριο σε όλη τη γύρω περιοχή.

Πρώτα ήρθαν έμποροι από την Κερμίρα και τη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Τους ακολούθησαν Πόντιοι από την Αμάσεια και το Ακ νταγ Ματέν, οι οποίοι αποίκησαν κατά κύριο λόγο επτά χωριά κοντά στο Τσόρουμ. Τα ποντιακά χωριά ήταν τα Κιορουτζέκ, Καρατζά ορέν, Ακ Πουνάρ, Σαρί Καγιά, Αγτζάκιοϊ ή Αγτζάκογιουν, Χιτίρκιοϊ και Γετί Κιοζ. Ήταν αμιγώς ελληνικά, εκτός από το Αγτζάκιοϊ και το Κιορουτζέκ όπου υπήρχαν λίγες οικογένειες Τούρκων.

Τα χωριά έιχαν όλα εκκλησία και τα περισσότερα σχολείο, και οι κάτοικοί τους ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία.

Μετά την Ανταλλαγή, οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτών των χωριών εγκαταστάθηκαν στην Έδεσσα και τις Σέρρες.

  • Με πληροφορίες από τον ταξιδιωτικό οδηγό του Σάββα Καλεντερίδη Δυτικός Πόντος, Βιθυνία-Παφλαγονία, εκδ. Ινφογνώμων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Η ένταση με τον πατέρα του και τα απειλητικά μηνύματα

4/02/2026 - 11:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τουρνουά γκολφ, το 2023 (φωτ.: EPA / Justin Lane)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια στον δράστη για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ λίγο πριν τις εκλογές του 2024

4/02/2026 - 10:23μμ
Yποστηρίκτρια του Εκρέμ Ιμάμογλου κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βαριές κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία στον Ιμάμογλου – Ποινές έως 20 έτη ζητά η Εισαγγελία

4/02/2026 - 8:31μμ
Ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τραυματίες στο λιμάνι της Χίου για να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο του νησιού, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Κούργιας)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: «Πόλεμος. Ήταν 40 πάνω στο φουσκωτό» – Συγκλονιστική μαρτυρία δύτη, συνελήφθη ο φερόμενος διακινητής

4/02/2026 - 7:43μμ
Κορβέτα F265 «Köln» του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της ναυπηγικής εταιρείας Blohm & Voss στο Αμβούργο (φωτ.: EPA / Focke Strangmann)
ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Κρατούμενος ο 55χρονος Έλληνας που κατηγορείται για σαμποτάζ σε γερμανικές κορβέτες – «Το παιδί μου, ο καλύτερος άνθρωπος»

4/02/2026 - 6:49μμ
Το λεωφορείο των ΚΤΕΛ που τυλίχθηκε στις φλόγες στη Σίνδο, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: thestival.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φλεγόμενα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη: Ξηλώθηκε η διοίκηση του ΟΣΕΘ μετά το νέο περιστατικό

4/02/2026 - 6:24μμ
Γερμανοί αστυνομικοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έλληνας λαθρεπιβάτης έδειρε μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

4/02/2026 - 5:36μμ
Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΔΕ για την τραγωδία με τους 15 νεκρούς στη Χίο – Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα

4/02/2026 - 3:59μμ
Σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στο τραπέζι νέες κινητοποιήσεις – «Δεν δόθηκαν απαντήσεις, τα προβλήματα παραμένουν»

4/02/2026 - 3:35μμ
Από την αυτοψία που έγινε στον Αλφειό, Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: ilialive.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε αυξημένο συναγερμό η Ηλεία ενόψει της νέας κακοκαιρίας

4/02/2026 - 2:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νίκησε στην Ιταλία και πήρε την πρόκριση το Περιστέρι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/ppsakropotamou)

Μουχαπέτι «Τάσος Παπαδόπουλος» και βασιλόπιτα στον Ακροπόταμο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Υπέταξε τη Νεπτούνας ο Άρης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Λύγισε στο φινάλε η Καρδίτσα στο Βερολίνο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Η ένταση με τον πατέρα του και τα απειλητικά μηνύματα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: Συμπλήρωσε την οκτάδα το Μαρούσι

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign