pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Πόλη αποχαιρέτησε τον τελευταίο μεγάλο ζαχαροπλάστη της ομογένειας

14/06/2016 - 8:27μμ
Η Πόλη αποχαιρέτησε τον τελευταίο μεγάλο ζαχαροπλάστη της ομογένειας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βαθιά θλίψη σκόρπισε στους Ρωμιούς της Πόλης η δυσάρεστη είδηση για την απώλεια του τελευταίου μεγάλου ζαχαροπλάστη της ομογένειας, του Χαράλαμπου (Χάρη) Λένα. Ο εκλιπών ταυτίστηκε με το φημισμένο Βαylan στο Μπεµπέκι (Bebek) του Βοσπόρου καθώς ήταν γιος του Φίλιππα Λένα, ιδρυτού των ζαχαροπλαστείων Baylan. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου (Ταξίµ) και ο ενταφιασμός του έγινε στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Σταυροδροµίου, στο Σισλί (Şişli).

Ο ομογενής Χάρης Λένας, απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου και συνεχιστής του ζαχαροπλαστείου που ίδρυσε ο ηπειρώτης πατέρας του Φίλιππος Λένας το 1923 στο Πέρα, ήταν ο πρώτος ζαχαροπλάστης στην Τουρκία, όπως αναφέρει το rumvader.org, με ειδικές σπουδές στο αντικείμενό του από την ακαδημία Zuckerbäcker Schule της Βιένης καθώς και με συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια στη Γερμανία και Ελβετία, ειδικότερα πάνω στη σοκολάτα.


Το ζαχαροπλαστείο Baylan στην Χαλκηδόνα

Επιστρέφοντας στην Πόλη ως καταξιωμένος ζαχαροπλάστης και σοκολατοποιός, ο Χάρης Λένας ακολούθησε τα χνάρια και συνέχισε την οικογενειακή παράδοση τόσο στο κατάστημα στο Πέρα όσο και σ΄ αυτό του Γαλατά. Το 1962 η οικογένεια άνοιξε το τρίτο μαγαζί στη Χαλκηδόνα (Kadıköy), που είναι και το μόνο που παραμένει σήμερα μαζί με το νεότερο στο Μπεμπέκι του Βοσπόρου.

Από τις καινοτομίες που έφερε στην Πόλη και που αμέσως επιβλήθηκαν ως νέες τάσεις στην ζαχαροπλαστική ήταν ο καφές εσπρέσο και καπουτσίνο, οι σοκολάτες κροκάν ή με λεμόνι, το ιταλικό παγωτό και τιραμισού, τα moncherie. Από τα διαχρονικά και διάσημα γλυκά του ζαχαροπλαστείου με τα οποία μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενιές αλλά γνωρίζουν πολύ καλά και οι νεότερες είναι το Kup Griye, trüf ή montebianco αλλά και οι περίφημες σοκολάτες του.

Η φήμη των ζαχαροπλαστείων Baylan και το όνομα της οικογένειας Λένα έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Από την περασμένη Παρασκευή, με την αναγγελία του θανάτου του, ο τουρκικός Τύπος με αφιερώματα και άρθρα έκανε εκτενή αναφορά στο όνομα του Χάρη Λένα και την ανεκτίμητη συμβολή του στο γαστρονομικό χάρτη της Πόλης και όχι μόνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Φροντιστήριον Τραπεζούντας»: Δύο υποτροφίες και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά

19/03/2026 - 5:00μμ
Ο έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ Αντ. Αλεξανδρίδης (κέντρο) με στελέχη του Κέντρου (φωτ.: faebook/Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο Μικράς Ασίας και Πόντου στο Σικάγο ο πρέσβης Αντώνης Αλεξανδρίδης

19/03/2026 - 2:03μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια ΗΠΑ: Στο Κλίβελαντ η πρώτη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

19/03/2026 - 11:27πμ
Ο Ίλια και ο Γιασάρ απολαμβάνουν να μαθαίνουν ελληνικά. Όλες οι φωτογραφίες είναι της Άτιε Μοχεμπαλί (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γεννήθηκαν Ιρανοί, ζουν στην Αυστραλία και μιλούν ελληνικά! Δύο αδέλφια χτίζουν γέφυρες πολιτισμών

18/03/2026 - 1:24μμ
Μπουζούκι και ποντιακή λύρα ενώθηκαν σε μια αξέχαστη βραδιά (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Όταν η λύρα του «Ποντοξενιτέα» έπαιξε και τσάμικο εκτός από κότσαρι

18/03/2026 - 10:57πμ
(Φωτ.: Facebook/ Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζωντανός διάλογος για την ελληνική ταυτότητα στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ

18/03/2026 - 9:49πμ
Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των λόγιων και διδασκάλων αδελφών Ιωαννίκιου και Σοφρωνίου Λειχούδη (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στεφάνι για τους αδελφούς Λειχούδη στη Μόσχα – Οι Έλληνες που έβαλαν τα θεμέλια της ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία

17/03/2026 - 2:50μμ
Η Δώρα Χρυσικού συγκινημένη, με την Νόπη Γαϊτανίδου, technical assistant της παράστασης (φωτ.: The Greek Herald/Βασίλης Βασιλάς)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

H Δώρα Χρυσικού συγκλόνισε την ομογένεια στο Σίδνεϊ με την ερμηνεία της στον μονόλογο «18/9» αλλά έκλαψε και εκείνη

17/03/2026 - 10:59πμ
Αριστερά ο Γιάννης Σανίδης και δεξιά ο Χρήστος Παναγιωτίδης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου / Verein der Griechen aus Pontos in Berlin e.V.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μουχαμπέτ’ με δύο λυράρηδες στο Βερολίνο από τους «Υψηλάντηδες»

16/03/2026 - 9:59μμ
Μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς στη διάρκεια ελληνικού φεστιβάλ (φωτ.: facebook/ Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μοναδικότητα των ποντιακών χορών από την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας – Ομάλ’, Τρυγόνα και Κότσαρι στην καρδιά της Αδελαΐδας

15/03/2026 - 10:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

22 λεπτά πριν

ΕΛΘ: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας»

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com)

Τεχεράνη: Νεκρός και ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Ναϊνί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

2 ώρες πριν
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τηλεργασία και αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών για να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign