pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Πόλη αποχαιρέτησε τον τελευταίο μεγάλο ζαχαροπλάστη της ομογένειας

14/06/2016 - 8:27μμ
Η Πόλη αποχαιρέτησε τον τελευταίο μεγάλο ζαχαροπλάστη της ομογένειας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βαθιά θλίψη σκόρπισε στους Ρωμιούς της Πόλης η δυσάρεστη είδηση για την απώλεια του τελευταίου μεγάλου ζαχαροπλάστη της ομογένειας, του Χαράλαμπου (Χάρη) Λένα. Ο εκλιπών ταυτίστηκε με το φημισμένο Βαylan στο Μπεµπέκι (Bebek) του Βοσπόρου καθώς ήταν γιος του Φίλιππα Λένα, ιδρυτού των ζαχαροπλαστείων Baylan. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου (Ταξίµ) και ο ενταφιασμός του έγινε στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Σταυροδροµίου, στο Σισλί (Şişli).

Ο ομογενής Χάρης Λένας, απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου και συνεχιστής του ζαχαροπλαστείου που ίδρυσε ο ηπειρώτης πατέρας του Φίλιππος Λένας το 1923 στο Πέρα, ήταν ο πρώτος ζαχαροπλάστης στην Τουρκία, όπως αναφέρει το rumvader.org, με ειδικές σπουδές στο αντικείμενό του από την ακαδημία Zuckerbäcker Schule της Βιένης καθώς και με συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια στη Γερμανία και Ελβετία, ειδικότερα πάνω στη σοκολάτα.


Το ζαχαροπλαστείο Baylan στην Χαλκηδόνα

Επιστρέφοντας στην Πόλη ως καταξιωμένος ζαχαροπλάστης και σοκολατοποιός, ο Χάρης Λένας ακολούθησε τα χνάρια και συνέχισε την οικογενειακή παράδοση τόσο στο κατάστημα στο Πέρα όσο και σ΄ αυτό του Γαλατά. Το 1962 η οικογένεια άνοιξε το τρίτο μαγαζί στη Χαλκηδόνα (Kadıköy), που είναι και το μόνο που παραμένει σήμερα μαζί με το νεότερο στο Μπεμπέκι του Βοσπόρου.

Από τις καινοτομίες που έφερε στην Πόλη και που αμέσως επιβλήθηκαν ως νέες τάσεις στην ζαχαροπλαστική ήταν ο καφές εσπρέσο και καπουτσίνο, οι σοκολάτες κροκάν ή με λεμόνι, το ιταλικό παγωτό και τιραμισού, τα moncherie. Από τα διαχρονικά και διάσημα γλυκά του ζαχαροπλαστείου με τα οποία μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενιές αλλά γνωρίζουν πολύ καλά και οι νεότερες είναι το Kup Griye, trüf ή montebianco αλλά και οι περίφημες σοκολάτες του.

Η φήμη των ζαχαροπλαστείων Baylan και το όνομα της οικογένειας Λένα έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Από την περασμένη Παρασκευή, με την αναγγελία του θανάτου του, ο τουρκικός Τύπος με αφιερώματα και άρθρα έκανε εκτενή αναφορά στο όνομα του Χάρη Λένα και την ανεκτίμητη συμβολή του στο γαστρονομικό χάρτη της Πόλης και όχι μόνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα μέλη της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Ελληνικό Φεστιβάλ Semaphore – Γιόρτασε 45 χρόνια παρουσίας με Πόντο, σουβλάκια και πολύ κέφι!

20/01/2026 - 9:00μμ
Δεξιά, ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας προΐσταται της κοπής της βασιλόπιτας, με τη βοήθεια του πατέρα Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και παρουσία του προέδρου της Παρέλασης για την Ελληνική Ανεξαρτησία της Νέας Υόρκης 2026, Λου Κάτσου (αριστερά) κατά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Ελένη Σακέλλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Επανεκκίνηση με βασιλόπιτα για τις προετοιμασίες της παρέλασης στη Νέα Υόρκη

18/01/2026 - 6:37μμ
Η έπαυλη Αλφιεράκη (πηγή: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Αλφιεράκη: Οι Μανιάτες ευγενείς της Ρωσίας και η έπαυλή τους στο Ταϊγάνιο

18/01/2026 - 10:25πμ
Ο Γιάννης Βιδινιώτης δέχεται τη φροντίδα της ξαδέλφης του, Αριστέας στο νοσοκομείο (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το σοκαριστικό ατύχημα Έλληνα τουρίστα στο Περθ και το συγκινητικό «κύμα» στήριξης από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

17/01/2026 - 9:00μμ
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 40 χρόνια παρουσίας στα ποντιακά δρώμενα της ομογένειας συμπληρώνει ο «Ξενιτέας» του Rüsselsheim

17/01/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλο γλέντι ετοιμάζεται στον ετήσιο χορό της «Παναγίας Σουμελά» Τορόντο

17/01/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

16/01/2026 - 12:10πμ
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

12/01/2026 - 11:14μμ
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

10/01/2026 - 10:17μμ
Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κόσμος του Τραμπ, όπως τον «βλέπει» η τεχνητή νοημοσύνη (πηγή: naftemporiki.gr / Shutterstock)

Όταν η ειρήνη αποκτά πρόεδρο εφ’ όρου ζωής: Ο νέος ΟΗΕ του Τραμπ έρχεται – Ποιοι θα γίνουν μέλη;

24 δευτερόλεπτα πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποια είναι η σουσπασίνα;

24 λεπτά πριν
Έντονη καταιγίδα με κεραυνούς (φωτ.: ΕΚΠΑ)

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο – Ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Joel Carrett)

Australian Open: Η Αντρέεβα απέκλεισε τη Σάκκαρη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: antonismiriagos.com)

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign