pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέρασαν στο νόμο για το Ασφαλιστικό, ως επίδομα, συντάξεις Ποντίων και ανασφάλιστων υπερηλίκων

3/06/2016 - 4:29μμ
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Δαπάνη 12 εκατ. ευρώ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι ένα… σήριαλ που κρατάει χρόνια, και μια δέσμευση που παραπέμπεται από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο. Η επαναφορά των συντάξεων των Ποντίων, των Βορειοηπειρωτών και των ανασφάλιστων υπερηλίκων μπορεί να θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4331/2015 ωστόσο οι δικαιούχοι δεν είδαν ποτέ το χρώμα του χρήματος.

Αν και ψηφισμένος από τη Βουλή, ο νόμος που έδινε πίσω τις συντάξεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Γιώργος Κατρούγκαλος τον περασμένο Δεκέμβριο στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω το νόμο επειδή όταν προχώρησε στη συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές «δεν είχε τη διαπραγματευτική ισχύ να υπερασπιστεί ένα θετικό μέτρο».

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θεσμοθέτησε εκ νέου την επαναφορά των συγκεκριμένων συντάξεων του ΟΓΑ που πλέον ονομάζονται «επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων». Το σχετικό άρθρο περιλαμβάνεται στο νόμο 4387/2016, γνωστότερο ως νόμο για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Το ύψος του επιδόματος παραμένει στα 360 ευρώ, και θα αναπροσαρμόζεται όπως και οι κύριες συντάξεις.

Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τα χρόνια παραμονής που απαιτούνται προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος. Πλέον πριν από την υποβολή της αίτησης απαιτείται να έχουν συμπληρωθεί 15 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα (από 10 χρόνια που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος).

Διαφορετικά, η 15ετία θα μπορεί να μετρήσει αν ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει 10 χρόνια συνεχούς παραμονής πριν από την κατάθεση της αίτησης, συν άλλα πέντε χρόνια μεταξύ του 17ου και 67ου έτους της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαμένει στην Ελλάδα για όσο διάστημα του καταβάλλεται το επίδομα.

Ακόμα και οι παλαιοί δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν νέα αίτηση προκειμένου να τους δοθεί το επίδομα.

Επιπλέον βασικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος είναι οι εξής:

  • Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Να μην λαμβάνει ή να μην δικαιούται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη των 360 ευρώ. Εάν λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από το ποσό που θεσμοθετήθηκε τότε δικαιούται να πάρει τη διαφορά, εκτός και αν η διαφορά είναι μικρότερη των 20 ευρώ οπότε δεν δικαιούνται την παροχή.
  • Το επίδομα θα δίνεται ολόκληρο σε όσους έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια παραμονής. Σε διαφορετική περίπτωση θα μειώνεται κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται.  
  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ή σε περίπτωση εγγάμων να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ. Επιπλέον, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ, και η αξία της κινητής περιουσίας τα 6.000 ευρώ.

Πότε θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος
Πότε θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματα είναι άγνωστο. Η δημοσίευση του ΦΕΚ είναι το πρώτο στάδιο αλλά δεν… πάει ταμείο. Αναμένεται η υπουργική απόφαση που –μεταξύ άλλων– θα καθορίζει τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία καταβολής της παροχής. Αυτή θα δώσει ουσιαστικά και το χρονοδιάγραμμα. 

Κατεβάστε από ΕΔΩ το άρθρο 93 του νόμου 4387/2016, που αφορά στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)
ΠΟΝΤΟΣ

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

9/08/2026 - 3:12μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Αρχίζει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μπέρμιγχαμ – Με 60 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/Wokandapix)

Σκιάθος: 15χρονος κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίησή του από 17χρονο

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

8ο Αντάμωμα στην Κερκίνη Σερρών με λαϊκά και ποντιακά

8 ώρες πριν
Ο Μάνος Ελευθερίου (φωτ. αρχείου : Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Μάνος Ελευθερίου: Δεν ήταν μόνο σπουδαίος δημιουργός αλλά και συλλέκτης μικρασιατικών κειμηλίων

9 ώρες πριν
Το πανέμορφο Σαρακήνικο στη Μήλο (πηγή: el.wikipedia.org/Vihou World)

Μήλος: Εισαγγελική παρέμβαση για το ελικόπτερο στο Σαρακήνικο

9 ώρες πριν
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign