pontosnews.gr
Σάββατο, 15/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ανοίγει ο δρόμος και για τους Έλληνες του Πόντου;

2/06/2016 - 2:06μμ
Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ανοίγει ο δρόμος και για τους Έλληνες του Πόντου;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με 648 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά και ένα παρών –στο σύνολο των 650 Γερμανών βουλευτών που πήραν μέρος στη συνεδρίαση–, η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915-1916.

Η Γερμανία μέσω του ψηφίσματος παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του γερμανικού Ράιχ, το οποίο αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση «δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει τη σφαγή».

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τη γερμανική απόφαση ως μια τεράστια ήττα της τουρκικής διπλωματίας. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιστορικό ψήφισμα, όχι μόνο εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε η Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γιατί δοκιμάζονται στην πράξη οι σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Η ψηφοφορία έγινε απουσία δύο μεγάλων στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ –αν και δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμα– απουσίαζε αφού την ίδια ώρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που έχει προειδοποιήσει για το πλήγμα που θα επιφέρει η αναγνώριση στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, βρίσκεται σε ταξίδι στη Λατινική Αμερική.


Πάνω από δύο ώρες βρίσκονταν έξω από το κτήριο της Βουλής Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι

Ανοίγοντας τις εργασίες της Βουλής ο πρόεδρος του Σώματος Νόρμπερτ Λάμερτ τόνισε το εξής: «Μια ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει τη συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα».

Η ανακοίνωση της αναγνώρισης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Βουλής κρατώντας σημαίες. Εντός της Μπούντεσταγκ το παρών έδωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας, αλλά και εκπρόσωποι της ΟΣΕΠΕ.


Εκπρόσωποι της αρμενικής κοινότητας παρακολουθούν τη συνεδρίαση

Το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών αποτελεί πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, όχι όμως και του αριστερού κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πέντε βουλευτές από όλες τις πτέρυγες αναφέρθηκαν στο «έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης των Ποντίων», ωστόσο ο τίτλος του ψηφίσματος δεν άλλαξε.

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ, Ανέστη Οσιπίδη, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας και λίγο πριν από το ραντεβού του με τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ.

«Αυτή τη στιγμή άνοιξε ο δρόμος. Μπορεί να μην αναφέρονται οι Πόντιοι στο ψήφισμα (ούτως ή άλλως αναφέρονται στα άρθρα 215 και 216), αλλά όταν οι μισοί από τους οκτώ εισηγητές κάνουν αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου φαντάζομαι ότι πλέον θα συνεχίσουμε διαφορετικά», δήλωσε ο Ανέστης Οσιπίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

14/08/2026 - 11:33μμ
Η Βούλα Πατουλίδου καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. 19 Μαΐου 2020 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βούλα Πατουλίδου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: «Μου φάνηκε πως άκουσα τη φωνή του παππού μου»

14/08/2026 - 9:34μμ
H Άννα Σαρηγιαννίδου ομιλήτρια στην εκδήλωση «Συναπάντημα Ιστορικής Μνήμης με λύρα και κεμεντζέ», Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Γιώργος Σκεντερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρέθυμνο: Από τα παρχάρια στον Ψηλορείτη – Όταν Πόντος και Κρήτη έσμιξαν στον Πρινέ

14/08/2026 - 8:09μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα τάματα στον Πόντο: Όταν η πίστη γινόταν υπόσχεση και η ελπίδα έπαιρνε το δρόμο για τη Σουμελά

14/08/2026 - 4:07μμ
ΠΟΝΤΟΣ

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

14/08/2026 - 10:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολίτες διασχίζουν ένα κατάξερο πάρκο στο Λονδίνο, στις 14 Αυγούστου 2026. Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ξηρασία, η οποία πλήττει τα δύο τρίτα της Αγγλίας (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στη Βρετανία – Προς το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

6 ώρες πριν
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

7 ώρες πριν
Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, στα Σελλιά. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: iraklionews.gr)

Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στα Σελλιά – Δεν έχει οριοθετηθεί το μέτωπο

7 ώρες πριν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά κατά την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αταρότ, στον χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην αεροδρομίου κοντά στο τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Νετανιάχου: Αποκάλεσε τη Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία» – Αντίδραση από το Λονδίνο

7 ώρες πριν
Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Σινσινάτι Όπεν: Ξεπέρασε το εμπόδιο του Ροαγέ ο Τσιτσιπάς

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV