pontosnews.gr
Δευτέρα, 3/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φεστιβάλ στην αρχαία ελληνική Γοργιππία της Ρωσίας – Αποστολή (φωτο)

30/05/2016 - 2:01μμ
Φεστιβάλ στην αρχαία ελληνική Γοργιππία της Ρωσίας – Αποστολή (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αποστολή στην Ανάπα: Βασίλης Τσενκελίδης

Στην ανατολική ακτή του Εύξεινου Πόντου άναψε μια ιερή φλόγα στο αρχαιολογικό μουσείο της πλούσιας σε μνημεία αρχαίας ελληνικής Γοργιππίας, που βρίσκεται στη σημερινή Ανάπα. Το pontos-news.gr βρέθηκε στο 1ο Διεθνές Πολιτιστικό-Αθλητικό Φεστιβάλ «Ερμαία» που έγινε στα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, υπό την αιγίδα της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Για το Φεστιβάλ και τη σημασία του μίλησε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Γιατί το φεστιβάλ ονομάζεται “Ερμαία”; Στην αρχαιότητα η πόλη λεγόταν Γοργιππία και οι Έλληνες αυτής της πόλης λάτρευαν τον θεό του εμπορίου, τον Ερμή. Έτσι οι αγώνες που λαμβάνουν χώρα προς τιμήν του θεού Ερμή, στη Γοργιππία, ονομάζονται “Ερμαία”. Το 1979 κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Ανάπα βρέθηκε μια μαρμάρινη στήλη, στην οποία ήταν χαραγμένα 182 ονόματα των νικητών των αγώνων προς τιμή του θεού. Γι’ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία που είχε αυτή η ανακάλυψη, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το πρώτο διεθνές Πολιτιστικό-Αθλητικό Φεστιβάλ “Ερμαία”» δήλωσε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Το Φεστιβάλ «Ερμαία» ξεκίνησε με αγώνες ελληνορωμαϊκής πάλης.

Τη φλόγα που σηματοδότησε την έναρξη του Φεστιβάλ «Ερμαία», στην πλατεία Θεάτρου, άναψε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου εκπαίδευσης της Ανάπας και άξιος εργάτης της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού της περιφέρειας του Κράσνονταρ, Κωνσταντίνος Αποστολίδης. Τη φλόγα των αγώνων συνόδεψαν αθλητές της Ανάπας, με διακρίσεις σε ρωσικό και διεθνές επίπεδο.


Το έμβλημα του Φεστιβάλ (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της περιφέρειας του Κράσνονταρ, της Κριμαίας, της Ελλάδας και της Κύπρου έστησαν όλοι μαζί μια φαντασμαγορική γιορτή στις ακτές της Ανάπας. Παντού γύρω ήταν αισθητή η ελληνική ατμόσφαιρα.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ήταν ντυμένοι με αρχαίες ελληνικές φορεσιές. Για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση πολλών κτηρίων της πόλης επιλέχτηκε ο αρχαίος ελληνικός διάκοσμος. Κίονες, αγάλματα και τοιχογραφίες παντού, σε αρχαιοελληνικό στυλ…


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε και αναπαραστάσεις μαχών της μυθολογίας (φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Ανάπας «Γοργιππία» Έντισον Ιονίδης συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους αναδεικνύοντας τη μεγάλη αξία της εκδήλωσης για τους Έλληνες της πόλης.

Τη σημασία της διοργάνωσης του Φεστιβάλ για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού τόνισε και ο Νίκος Μπουχόνιν, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Συνδέσμου των λαών της Ρωσίας. «Η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας θεωρείται από τις ζωντανές αυτονομίες της Ρωσίας. Όλοι εμείς, ακόμα και μέσω των σχολικών εγχειριδίων, γνωρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που ελάμβαναν χώρα στην Ελλάδα, αναβιώνουν και στις ημέρες μας.

»Οι σύγχρονοι αθλητές παίρνουν το παράδειγμα από τους αρχαίους αθλητές για τη δύναμη, το θάρρος και την προσήλωσή τους στη νίκη.

»Σήμερα εδώ, στην Ανάπα, συγκεντρώνονται άνθρωποι από πολλές περιοχές της Ρωσίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ζωή των Ελλήνων της χώρας μας. Είμαι ευγνώμων προς τον Ανδρέα Παπαδόπουλο για το γεγονός ότι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και ασχολήθηκε προσωπικά με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Ανάπα».


Οι επίσημοι που έδωσαν το παρών στην τελετή έναρξης (φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Συμμετέχοντες, προσκεκλημένοι, καθώς και ο δήμαρχος της Ανάπας Σεργκέι Σεργκέεφ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο της πόλης, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ηρώων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που πέθαναν για την πατρίδα τους. Ο δήμαρχος εκδήλωσε την επιθυμία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ και να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Ο επίσκοπος του Νοβοροσίσκ και του Γκελεντζίκ, Θεόγνωστος, ήταν επίσης παρών, και στο μήνυμά του αναφέρθηκε στους δεσμούς Ρωσίας και Ελλάδας με ενωτικό στοιχείο την ορθόδοξη πίστη. Το Φεστιβάλ παρακολούθησε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκος Κωστελλένος.


Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στην κεντρική σκηνή (φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Οργανωτές και συνεργάτες του πρώτου διεθνούς Πολιτιστικού-Αθλητικού Φεστιβάλ «Ερμαία» ήταν ο Δήμος Ανάπας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Κώστας Τζούμας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκλογές για νέο ΔΣ στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή»

2/11/2025 - 11:46μμ
Στιγμιότυπα από τις τελετές ελληνομάθειας με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τη γενική πρόξενο Ιφιγένεια Καναρά (φωτ.: facebook/Consulate General of Greece in New York)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των νέων της ομογένειας στην εκμάθηση ελληνικών

2/11/2025 - 9:31μμ
Ο Κρις και η Νίκη Μπακοπούλου με δύο από τις κόρες τους κι έναν από τους εγγονούς τους στη διάρκεια του εορτασμού για την πλατινένια επέτειο του γάμου τους (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζευγάρι Ελλήνων στο Σίδνεϊ γιόρτασε 70 χρόνια γάμου και συνεχίζει αγαπημένο και ακάθεκτο

2/11/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: neoskosmos.com/Michael Georgiou)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Oakleigh Glendi Festival: Μια γιορτή ελληνικής κουλτούρας στην καρδιά της Μελβούρνης

2/11/2025 - 1:15μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία AHEPA 2025 στην Αθήνα — Μία γιορτή για τον Ελληνισμό και την αριστεία

1/11/2025 - 6:57μμ
Η Λέσχη Καστοριάς είναι έτοιμη να μεταμορφώσει το δρομάκι που βρίσκεται δίπλα από το κτίριό της, σε μια ζωντανή τοιχογραφία. (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ο δρόμος της Καστοριάς» σε γειτονιά της Μελβούρνης

1/11/2025 - 4:38μμ
(Φωτ.: facebook Ποντιακή αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας) «Ποντοξενιτέας»
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι sold out εμφανίσεις Αργυρού-Κλαυδίας στο Opera του Σίδνεϊ με έντονο το ποντιακό στοιχείο

31/10/2025 - 1:31μμ
Μέλη της ελληνικής κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας σε αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πατριωτικά ποιήματα και «Η Μάνα του ΄40» ζωντάνεψαν την 28η Οκτωβρίου στο Σίδνεϊ

30/10/2025 - 10:50πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο της Μελβούρνης, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. (φωτ.: neoskosmos.com/Claire Gazis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μελβούρνη τίμησε την ημέρα του «Όχι» στο ελληνoαυστραλιανό μνημείο

29/10/2025 - 5:11μμ
Γιορτή στα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου για την 28η Οκτωβρίου, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Κάιρο η Ελλάδα συνεχίζει να ζει και να αναπνέει – Τιμή στο παρελθόν, με μηνύματα για το μέλλον

29/10/2025 - 12:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

35 λεπτά πριν
Η Chief People Officer του ΟΠΑΠ, Αιμιλία Στέλιαρου, και η Chief Legal, Regulatory & Compliance Officer, Νάνση Βέρρα με την ομάδα του ΟΠΑΠ στο Ladies Run

13ο Ladies Run: Μια γιορτή της γυναικείας δύναμης με την υπογραφή του ΟΠΑΠ

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας – Τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα ΗΑΕ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Νέο ΔΣ στον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Αναρτήθηκαν στην πλατφορμα myCAR της ΑΑΔΕ

2 ώρες πριν
Πλήθος κόσμου παρέστη στην κηδεία του 39χρονου (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Ποτάμι μαυροφορεμένων συνόδεψε τον 39χρονο για το τελευταίο αντίο – «Φρούριο» το χωριό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign