pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φεστιβάλ στην αρχαία ελληνική Γοργιππία της Ρωσίας – Αποστολή (φωτο)

30/05/2016 - 2:01μμ
Φεστιβάλ στην αρχαία ελληνική Γοργιππία της Ρωσίας – Αποστολή (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αποστολή στην Ανάπα: Βασίλης Τσενκελίδης

Στην ανατολική ακτή του Εύξεινου Πόντου άναψε μια ιερή φλόγα στο αρχαιολογικό μουσείο της πλούσιας σε μνημεία αρχαίας ελληνικής Γοργιππίας, που βρίσκεται στη σημερινή Ανάπα. Το pontos-news.gr βρέθηκε στο 1ο Διεθνές Πολιτιστικό-Αθλητικό Φεστιβάλ «Ερμαία» που έγινε στα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, υπό την αιγίδα της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Για το Φεστιβάλ και τη σημασία του μίλησε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Γιατί το φεστιβάλ ονομάζεται “Ερμαία”; Στην αρχαιότητα η πόλη λεγόταν Γοργιππία και οι Έλληνες αυτής της πόλης λάτρευαν τον θεό του εμπορίου, τον Ερμή. Έτσι οι αγώνες που λαμβάνουν χώρα προς τιμήν του θεού Ερμή, στη Γοργιππία, ονομάζονται “Ερμαία”. Το 1979 κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Ανάπα βρέθηκε μια μαρμάρινη στήλη, στην οποία ήταν χαραγμένα 182 ονόματα των νικητών των αγώνων προς τιμή του θεού. Γι’ αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία που είχε αυτή η ανακάλυψη, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το πρώτο διεθνές Πολιτιστικό-Αθλητικό Φεστιβάλ “Ερμαία”» δήλωσε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Το Φεστιβάλ «Ερμαία» ξεκίνησε με αγώνες ελληνορωμαϊκής πάλης.

Τη φλόγα που σηματοδότησε την έναρξη του Φεστιβάλ «Ερμαία», στην πλατεία Θεάτρου, άναψε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου εκπαίδευσης της Ανάπας και άξιος εργάτης της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού της περιφέρειας του Κράσνονταρ, Κωνσταντίνος Αποστολίδης. Τη φλόγα των αγώνων συνόδεψαν αθλητές της Ανάπας, με διακρίσεις σε ρωσικό και διεθνές επίπεδο.


Το έμβλημα του Φεστιβάλ (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της περιφέρειας του Κράσνονταρ, της Κριμαίας, της Ελλάδας και της Κύπρου έστησαν όλοι μαζί μια φαντασμαγορική γιορτή στις ακτές της Ανάπας. Παντού γύρω ήταν αισθητή η ελληνική ατμόσφαιρα.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ήταν ντυμένοι με αρχαίες ελληνικές φορεσιές. Για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση πολλών κτηρίων της πόλης επιλέχτηκε ο αρχαίος ελληνικός διάκοσμος. Κίονες, αγάλματα και τοιχογραφίες παντού, σε αρχαιοελληνικό στυλ…


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε και αναπαραστάσεις μαχών της μυθολογίας (φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Ανάπας «Γοργιππία» Έντισον Ιονίδης συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους αναδεικνύοντας τη μεγάλη αξία της εκδήλωσης για τους Έλληνες της πόλης.

Τη σημασία της διοργάνωσης του Φεστιβάλ για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού τόνισε και ο Νίκος Μπουχόνιν, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Συνδέσμου των λαών της Ρωσίας. «Η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας θεωρείται από τις ζωντανές αυτονομίες της Ρωσίας. Όλοι εμείς, ακόμα και μέσω των σχολικών εγχειριδίων, γνωρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που ελάμβαναν χώρα στην Ελλάδα, αναβιώνουν και στις ημέρες μας.

»Οι σύγχρονοι αθλητές παίρνουν το παράδειγμα από τους αρχαίους αθλητές για τη δύναμη, το θάρρος και την προσήλωσή τους στη νίκη.

»Σήμερα εδώ, στην Ανάπα, συγκεντρώνονται άνθρωποι από πολλές περιοχές της Ρωσίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ζωή των Ελλήνων της χώρας μας. Είμαι ευγνώμων προς τον Ανδρέα Παπαδόπουλο για το γεγονός ότι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και ασχολήθηκε προσωπικά με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Ανάπα».


Οι επίσημοι που έδωσαν το παρών στην τελετή έναρξης (φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Συμμετέχοντες, προσκεκλημένοι, καθώς και ο δήμαρχος της Ανάπας Σεργκέι Σεργκέεφ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο της πόλης, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ηρώων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που πέθαναν για την πατρίδα τους. Ο δήμαρχος εκδήλωσε την επιθυμία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ και να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Ο επίσκοπος του Νοβοροσίσκ και του Γκελεντζίκ, Θεόγνωστος, ήταν επίσης παρών, και στο μήνυμά του αναφέρθηκε στους δεσμούς Ρωσίας και Ελλάδας με ενωτικό στοιχείο την ορθόδοξη πίστη. Το Φεστιβάλ παρακολούθησε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκος Κωστελλένος.


Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στην κεντρική σκηνή (φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Οργανωτές και συνεργάτες του πρώτου διεθνούς Πολιτιστικού-Αθλητικού Φεστιβάλ «Ερμαία» ήταν ο Δήμος Ανάπας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pexels)

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση στη MyDr εξέθεσε τη μισή χώρα – Διέρρευσαν δεδομένα 19 εκατ. πολιτών

2 ώρες πριν
Τανκ σε γραμμή παραγωγής (πηγή: naftemporiki.gr)

Μεγάλα deals με στολή παραλλαγής

2 ώρες πριν
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign