pontosnews.gr
Τρίτη, 17/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα θύματα της Γενοκτονίας τίμησαν μαθητές του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

19/05/2016 - 5:51μμ
Τα θύματα της Γενοκτονίας τίμησαν μαθητές του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με σεβασμό και χαμηλωμένα τα κεφάλια ένας-ένας οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, έχοντας μαζί τους μια μεγάλη ελληνική σημαία, άφησαν γαρίφαλα στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Η ηλικία τους μπορεί να είναι μικρή και οι γνώσεις τους λιγοστές γύρω από το ζήτημα, ωστόσο, βαθιά μέσα στην ψυχή τους γνωρίζουν για ένα μεγάλο έγκλημα που συντελέσθηκε πριν από 100 χρόνια από τους Τούρκους σε βάρος ενός τόσο ζωντανού κομματιού του ελληνισμού.

Στα πρόσωπα των παιδιών ήταν ζωγραφισμένη η υπερηφάνεια, όταν μετά την απόθεση των λουλουδιών, τήρησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν με δυνατή φωνή τον Εθνικό Ύμνο.

Είχε προηγηθεί εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΣΤ’ τάξη του 51ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον δάσκαλό της, Στάθη Ταξίδη. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από παιδιά – μαθητές και άλλων Δημοτικών σχολείων της πόλης (34ο, 53ο και 54ο), τα οποία, έχοντας καρφωμένα τα μάτια τους στη σκηνή, «ρουφούσαν» τα δρώμενα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση χαιρετισμού του περιφερειάρχη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη. Ύστερα πήραν τη σκυτάλη τέσσερις μαθητές, οι οποίοι διάβαζαν εναλλάξ το ιστορικό αφήγημα του δασκάλου τους, «Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά κι έναν καιρό». Το έργο του Στάθη Ταξίδη παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο την ιστορία του ελληνισμού του Πόντου, από τον εποικισμό του μέχρι και τα δραματικά γεγονότα του ξεριζωμού, καθώς και την αγάπη των προσφύγων και των απογόνων τους για την αλησμόνητη πατρίδα.


Τα παιδιά ζωντανεύουν μέσω της μουσικής την ιστορία του Πόντου

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή διαφανειών, οι οποίες απεικόνιζαν παλαιές και σύγχρονες φωτογραφίες του Πόντου (πλάνα από τις μεγάλες πόλεις, εκκλησίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρόσωπα, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά κ.ά.). Την ξενάγηση στο φωτογραφικό ταξίδι είχε αναλάβει ο Στάθης Ταξίδης.

Με γλαφυρότητα και πάθος οι μαθητές παρουσίασαν στη συνέχεια το δραματοποιημένο θεατρικό δρώμενο «Πόντιοι και Καππαδόκες» από κείμενο του Χρήστου Σαμουηλίδη, για να γίνει αμέσως μετά από δύο μαθητές η απαγγελία του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Πάρθεν».

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο είχε περισσότερο μορφωτικό χαρακτήρα, με τους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν ακριτικά τραγούδια του Πόντου. Τραγούδησε ο Γιάννης Κατωκιτίδης, λύρα έπαιξε ο καθηγητής Μουσικής Αλέξης Στεφανίδης και νταούλι ο Ηρακλής Ξενίδης.

Κομμάτια από την «Καμπάνα του Πόντου» απήγγειλε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του ποντιακού θεάτρου Γιάννης Γεωργιάδης, υπό τη λύρα του Αλέξη Στεφανίδη και η εκδήλωση έκλεισε με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν διπάτ’ και σέρρα, με τη λύρα του Μιχάλη Κακούτη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Α’ Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φωκάς και ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, Στέφανος Τανιμανίδης.

Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παραδόθηκαν έξι βιβλία, με τίτλο Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο του Στάθη Ταξίδη, ενώ από ένα βιβλίο πήρε και κάθε σχολείο που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Νίκος Φλίκας

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
(Φωτ.: un.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

10/02/2026 - 10:18πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Στον 2ο γύρο του Qatar Open ο Τσιτσιπάς

34 λεπτά πριν
Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2003. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συμμετείχε στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η ιστορικός που τίμησε τους Πόντιους στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία

58 λεπτά πριν
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά, πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Jonas Ekstromer)

Σουηδία: Σύζυγος κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις με πάνω από 120 άντρες

2 ώρες πριν
Εργαζόμενοι στη «Βιολάντα» υπέρ του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας, ο οποίος οδηγήθηκε στον ανακριτή Τρικάλων. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Έκρηξη αποκαλύψεων για τη «Βιολάντα»: Προθεσμία πήρε ο ιδιοκτήτης, που καταχειροκροτήθηκε

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign