pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντάνιελ Φέιερστιν: Ποιος είναι ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ στην Αθήνα

18/05/2016 - 10:19πμ
Ντάνιελ Φέιερστιν: Ποιος είναι ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ στην Αθήνα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένας Αργεντίνος κοινωνιολόγος με PhD στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, γεννημένος πριν από 49 χρόνια στην πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας, είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας που θα γίνει στις 19 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Ντάνιελ Φέιερστιν διατέλεσε μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS), ενώ σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Ψηφισμάτων της IAGS.

Οι γενοκτονίες είναι πεδίο ενδελεχούς μελέτης του δρ Φέιερστιν, εξού και η ακαδημαϊκή του εμπλοκή, πλην της IAGS, σε έδρες μελέτης των γενοκτονιών. Έχοντας ζήσει στην Αργεντινή όμως, και έχοντας προσωπικά συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για την πτώση της στρατιωτικής χούντας στο παρελθόν, αναμενόμενο είναι ότι διέπεται και από ένα προσωπικό πάθος για αγώνα σε όλα τα επίπεδα εναντίον της καταστολής και της γενικότερης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη χώρα του και αλλού.

Κατά τον Φέιερστιν,* γενοκτονία είναι «η εφαρμογή μαζικού και συστηματικού σχεδίου, με πρόθεση την εξόντωση μέρους ή του συνόλου μιας ομάδας ανθρώπων». Μιλά για «γενοκτονική κοινωνική πρακτική» εξηγώντας ότι πρόκειται για έναν «μηχανισμό» ή «διακριτή μορφή κοινωνικής χειραγώγησης» που χρησιμοποιείται από σύγχρονα καθεστώτα. Κάνει ειδικότερα λόγο για μια «τεχνολογία της εξουσίας», που στόχο έχει α) να διαρρήξει εκ βάθρων τις κοινωνικές σχέσεις που βασίζονται στην αυτονομία και τη συνεργασία εξολοθρεύοντας ικανό μέρος του πληθυσμού (ικανό είτε με την έννοια των αριθμών, είτε με την έννοια του βάρους της παρουσίας τους) και β) να εκμεταλλευτεί τον τρόμο της εξολόθρευσης, για να εγκαθιδρύσει νέα μοντέλα ταυτότητας και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των επιζησάντων.

«Οι σύγχρονες γενοκτονίες συνιστούν εσκεμμένη προσπάθεια αλλαγής της ταυτότητας των επιζησάντων μέσω της τροποποίησης των σχέσεών τους σε μια κοινωνία».

Επιπλέον, για τον Ντάνιελ Φέιερστιν, γενοκτονία δεν είναι μόνον η στιγμή της υλοποίησής της αλλά μια «διαδικασία» που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, που «ξεκινά πολύ πριν και τελειώνει πολύ μετά τη φυσική εξόντωση των θυμάτων: Είναι η οργάνωση, εκπαίδευση, άσκηση, νομιμοποίηση και συναίνεση που διακρίνουν τη γενοκτονία ως κοινωνική πρακτική από άλλες (αυθόρμητες ή με περιορισμένη πρόθεση) πράξεις δολοφονίας ή μαζικής καταστροφής».

Φέρνοντας αυτή την προσέγγιση στους Έλληνες Ποντίους, μπορεί κανείς να κατανοήσει και να ερμηνεύσει πρακτικές της Τουρκίας στον Πόντο μετά την καθαυτό Γενοκτονία.

____________
*Daniel Feierstein, Genocide as a Social Practice: Reorganizing Society under the Nazis and Argentina’s Military Juntas (μτφρ. από τα ισπανικά στα αγγλικά: Douglas Andrew Town), Rutgers University Press, 2014.

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
 
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Στον αέρα του διαδικτύου το πρώτο βίντεο-πρόσκληση για τον μεγάλο θεσμό

3/07/2026 - 6:06μμ
Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

3/07/2026 - 9:15πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

2/07/2026 - 11:28μμ
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

2/07/2026 - 10:16μμ
(Πηγή: YouTube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο τραγούδι από τον Κώστα Αγέρη – «Το Μουχαπέτ’» ήρθε για να μείνει

2/07/2026 - 1:52μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλίκη Δημητριάδου: Πέθανε ένα ξεχωριστό μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

2/07/2026 - 11:08πμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Κανένα Ρεκόρ Γκίνες δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία

2/07/2026 - 9:00πμ
Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

1/07/2026 - 11:10μμ
O δημοτικός σύμβουλος Ζαν-Λουί Ανφ σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις Βρυξέλλες. Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η ΠΟΠΣ βλέπει «δικαίωση» μετά την απόφαση στο Βέλγιο

1/07/2026 - 7:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Graeme Sloan)

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν λόγω καύσωνα πολλές εκδηλώσεις για την 4η Ιουλίου

28 λεπτά πριν
Άποψη του θρησκευτικού συγκροτήματος Μεγάλη Μοσάλα στην Τεχεράνη, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επικήδειες τελετές για τον Αλί Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Λαϊκό προσκύνημα για τον Αλί Χαμενεΐ: Χιλιάδες συρρέουν στην Τεχεράνη – Αναμένονται έως 20 εκατ. άνθρωποι

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com / alexa)

Ανάσα δροσιάς σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Amy Kontras)

Μουντιάλ 2026: Ανώτερη η Κολομβία, πέρασε στους «16»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign