pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων «όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται» (φωτο, βίντεο)

12/05/2016 - 8:35μμ
Στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων «όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται» (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας για τη μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου 21 Μαΐου στους Στύλους του Ολυμπίου Διός βρίσκονται οι άνθρωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να δώσουν το καλύτερο δυνατό δείγμα γραφής του πολιτισμού του Πόντου και να στείλουν σε όλους ηχηρό το μήνυμα περί του τι σημαίνει Γενοκτονία των Ποντίων. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη των κειμένων της παράστασης, που θα φιλοξενήσει Πόντιους και Αρμένιους, φέρει ο Ηλίας Υφαντίδης.

«Θα είναι μια παράσταση που όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται», είπε στο pontos-news.gr ο Ηλίας Υφαντίδης. «Δεν θα είναι ιστορική ανάλυση, αλλά τα κείμενά μας δεν θα χαριστούν».

Για την ΠΟΕ έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της ζήτησε να ετοιμάσει την εκδήλωση και να την παρουσιάσει με δικό της σχεδιασμό και όπως εκείνη κρίνει. Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης επισήμανε το γεγονός ότι «για πρώτη φορά επίσημη κυβέρνηση ασχολείται με τη Γενοκτονία, κάτι που δείχνει ότι εκτιμά το έργο μας, σέβεται αυτό που εμείς κάνουμε όλο το χρόνο, τιμά τους προγόνους μας και μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό που επιθυμούμε γι’ αυτούς: το ελάχιστο οφειλόμενο καθήκον».


Η άλλη πλευρά του χορού… Όρθιοι, Ομ. Παχατουρίδης και Σ. Σαββίδου, στο βάθος Π. Κοπαλίδης και Ηλ. Υφαντίδης. 

Στην πρόβα των χορευτών, που έγινε στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», υπό την καθοδήγηση του Ηλία Υφαντίδη και με την ευθύνη των χοροδιδασκάλων Όμηρου Παχατουρίδη και Σοφίας Σαββίδου, όλοι δούλεψαν με προσήλωση και με εμφανή την πρόθεση θα δώσουν επί σκηνής το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι χοροί που είδαμε να χορεύονται αποτυπώνοντας το βασανισμένο αλλά και περήφανο πρόσωπο του Πόντου ήταν τίκ’ τρομαχτόν, ομάλ’ Κερασούντας, διπάτ’, και φυσικά σέρρα.

Στα μουσικά ακούσματα που θα συνοδεύουν την εκδήλωση θα περιλαμβάνεται ένα σπουδαίο τραγούδι του αείμνηστου Γιώργου Αμαραντίδη, το «Είμες Πόντιοι». Το πρώτο μέρος της  παράστασης, όπως μας αποκάλυψε ο Ηλίας Υφαντίδης, θα αναφέρεται ’ς σον Πόντον και το δεύτερο θα παρουσιάζει ανάγλυφα τις μαύρες σελίδες της Γενοκτονίας. Για το κοινό που θα παρακολουθήσει το δρώμενο θα υπάρχουν συγκινητικές εκπλήξεις, που θα συνδέουν τον πλούσιο, ιστορικό πολιτισμό του Πόντου με τη νέα γενιά Ποντίων.


Οι χορευτές παίρνουν οδηγίες για μια άψογη εμφάνιση

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει η Σοφία Σπυράτου. Η εκδήλωση τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων θα γίνει με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ρεπορτάζ για ό,τι μέλλει συμβεί μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες, στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

11/02/2026 - 12:19πμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τίμησε τις ρίζες της – Η εντυπωσιακή εκδήλωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

10/02/2026 - 8:45μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων: Ο ηθοποιός Γιώργος Ματαράγκας έκοψε τη βασιλόπιτα και ευχήθηκε μία δημιουργική χρονιά

10/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι εξελίχθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

9/02/2026 - 11:00μμ
Ο Στάθης Ευσταθιάδης συναντά τον Βησσαρίωνα στη Νυρεμβέρη
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, «Μνήμη Στάθη Ευσταθιάδη»

9/02/2026 - 10:32μμ
Δημητριάδης Οδυσσέας  - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Αφιέρωμα στον Πόντιο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

9/02/2026 - 10:04μμ
(Εικ.: facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 8:40μμ
Πεθερά και νύφε στο κελάρι, διά χειρός Χρήστου Δημάρχου
ΠΟΝΤΟΣ

«Σ’ ωβά και σην παστουρμάν απάν πάει»: Μαζί με την ελληνική γλώσσα τιμάμε και την ποντιακή διάλεκτο, με ένα ανέκδοτο από το 1938

9/02/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερο μνημόσυνο στον ανδριάντα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: facebook/Basil Sakellarides)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Επτάκωμο Σάντα»

9/02/2026 - 12:42μμ
(Φωτ.: facebook.com / epona.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η ποντιακή νεολαία της Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση και εκλογή νέου ΔΣ

9/02/2026 - 12:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

5 ώρες πριν
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Αντίο από τον Πανιώνιο με βαριά ήττα

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έκανε το 4/4 στην Καρδίτσα η ΑΕΚ

8 ώρες πριν
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign