pontosnews.gr
Τρίτη, 13/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Τα πάντα είναι αλλιώς στο Φανάρι» τη Μεγάλη Εβδομάδα

27/04/2016 - 4:08μμ
«Τα πάντα είναι αλλιώς στο Φανάρι» τη Μεγάλη Εβδομάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κατάνυξη και συγκίνηση, λιτότητα και αυστηρότητα στο τυπικό, τήρηση της παράδοσης με ευλάβεια, μεγαλοπρέπεια μέσα από το μέτρο και τη διάκριση, αρχοντική απλότητα, δύναμη και πεποίθηση που η αυτογνωσία των αιώνων γεννά. 

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στον πατριαρχικό ναό στο Φανάρι έχουν χαρακτήρα ξεχωριστό και ανεπανάληπτο. 

Τα πάντα είναι στη θέση και στην ώρα τους. Όλα γίνονται έτσι όπως πάντα γίνονταν και όπως θα συνεχίσουν να γίνονται. Η παράδοση αιώνων και η ζωντανή συνέχεια μπροστά στα μάτια μας. Ο Πατριάρχης, οι ιερείς, οι ψάλτες, τα παπαδάκια, οι κλητήρες, οι νεωκόροι, οι άρχοντες, ο λαός. Όλοι ξέρουν το ρόλο τους καλά, λες και γεννήθηκαν για να τον ερμηνεύσουν. Αν το DNA μας εκφράζεται στην κοινωνία και την ιστορία, εδώ έχουμε ένα λαμπρό παράδειγμα που το αποδεικνύει.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης μειώθηκαν και τα καραβάνια της προσκυνηματικής ελαφρότητας, της προσχηματικής ευλάβειας και της εύκολης, κατά παραγγελία, συγκίνησης που γέμιζαν το πατριαρχείο τέτοιες ημέρες. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες είναι συνειδητοί και υποψιασμένοι. Οι ντόπιοι ξέρουμε ούτως ή άλλως το γιατί είμαστε εδώ. Απουσιάζει και τηλεοπτική απευθείας μετάδοση. Θύμα και αυτή της κρίσης και του μπλεξίματος μεταξύ παλιάς ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ και νέας ΕΡΤ.

Λείπει σε πολλούς στην Ελλάδα, το ξέρω, αλλά για μας εδώ, χωρίς εξέδρες, σκάλες, σκαρφαλωμένους καμεραμάν και έξτρα φωτισμούς, ο χρόνος θαρρείς γύρισε λίγο πιο πίσω και όλα μοιάζουν πιο αληθινά.

«Τα πάντα είναι αλλιώς στο Φανάρι» μου έλεγε κάποτε η Μαριάννα Κορομηλά, φίλη και δάσκαλος στην ανακάλυψη της κοινής μας πατρίδας, της Πόλης: «Πρόσεξε πώς θυμιάζουν οι πατριαρχικοί διάκοι. Δες τη λιτή και μεγαλοπρεπή κίνηση του χεριού τους. Ξεκινάει ψηλά, κινούν το χέρι από τον βραχίονα, ολόκληρο, όχι από τον αγκώνα και κάτω, ή και από τον καρπό, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι στη Ελλάδα.

»Το θυμιατό κινείται προς τα πάνω και διαγράφει μια μεγάλη καμπύλη. Πρόσεξε, είναι ακριβώς η ίδια κίνηση που βλέπουμε σε κάποια ψηφιδωτά στη Μονή της Χώρας και αλλού. Αυτό είναι το πραγματικό Βυζάντιο, Γιάννη. Δες το, ζει!». Την επόμενη φορά που πήγα στο μουσείο Καριγιέ, όπως λέγεται η Μονή της Χώρας σήμερα, το έψαξα. Είχε φυσικά δίκιο…

Στον συναξαριστή που διάβασε ο αναγνώστης την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε φέτος τη μνήμη «Γρηγορίου Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως». Την άλλη μέρα, ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή, ο διάδοχός του Βαρθολομαίος Α΄ στάθηκε πίσω από την κλειστή πύλη, διάβασε ένα τρισάγιο και άφησε λίγα λουλούδια στη γη.

Η ίδια τελετή εδώ και 194 χρόνια. Τότε ήταν Κυριακή και Πάσχα. Για το Φανάρι είναι σαν να ήταν χθες.

Μέσα στο ναό έγινε νωρίτερα η Αποκαθήλωση. Ο Εσταυρωμένος όμως του Φαναρίου, ζωγραφισμένος και όχι καρφωμένος στον σταυρό του, δεν κατέβηκε πότε. Είναι ο μόνος ναός της Ορθοδοξίας που το σώμα του Χριστού δεν κατεβαίνει από τον ξύλινο σταυρό. Είναι όμως και ο ναός του πρώτου θρόνου της Ορθοδοξίας.

Η «εσταυρωμένη εκκλησία» της Κωνσταντινούπολης συμβολίζει στον πολύπαθο κόσμο μας πολύ περισσότερα από το προφανές της δικής της ιστορικής πορείας και της παροντικής συγκυρίας. Θυμίζει τους ανθρώπους που σταυρώνονται κάθε μέρα, τους αθώους που θυσιάζονται στο βωμό φανατισμών, ιδεοληψιών, και της απύθμενης κάποτε, ανθρώπινης κακίας.

Η εσταυρωμένη εκκλησία, που το Φανάρι καθηκόντως μας θυμίζει, βρίσκεται στη Συρία και στο Ιράκ, στη Νιγηρία και στην Κένυα, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, αλλά και στη νότια Αμερική, το Πακιστάν, την Κίνα, στη Σαουδική Αραβία, κάποτε στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Αμερική, στις γειτονιές της Αθήνας, στα σαπιοκάραβα των μεταναστών που τα βουλιάζουν στο Αιγαίο, στη γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων, δίπλα στο σπίτι μας, στο σχολείο μας, στη γειτονιά μας.

Η σταύρωση χωρίς ανάσταση υπάρχει όπου υπάρχει αδικία από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κυρίως όμως υπάρχει στις καρδιές όσων αγάπησαν και ερωτεύτηκαν το κακό.

Για εκείνους, αλλά και για εμάς όλους που ελπίζουμε στη σωτηρία, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και πειστικό, και η πρωτόθρονη Εκκλησία, από το ένδοξο και ταπεινό Φανάρι, ξέρει να το κοινωνεί και να το επικοινωνεί στην Οικουμένη. Από κει και πέρα, «όστις ώτα έχει ακούειν, ακουέτω».

Η μικρή περιφορά του Επιταφίου στο Φανάρι
Η περιφορά του Επιταφίου στον πατριαρχικό ναό είναι πολύ μικρή, εξαιρετικά συμβολική, και γίνεται μονάχα για λίγα μέτρα. Το μέγεθος του γεγονότος όμως είναι τέτοιο που η περιφορά μοιάζει τεράστια…

Συνοδικοί αρχιερείς κρατούν το πανί του Επιταφίου, ενώ ο ίδιος ο Πατριάρχης το θυμιάζει σκύβοντας με σεβασμό το κεφάλι.

Καλή Ανάσταση στις ψυχές και τις ζωές όλων μας!

Γιάννης Γιγουρτσής 

  • Αναδημοσίευση από το fanarion.blogspot.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Αμερικανικό Κολέγιο στη Σμύρνη (πηγή: levantineheritage.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος: Γιορτάζει τα 150 χρόνια του με ένα μουσικό αφιέρωμα που συνδέει τη Σμύρνη με την Αθήνα

12/05/2025 - 5:02μμ
Μπιμπίλα, δαντέλα με τη βελόνα στη Νέα Μάκρη Αττικής (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπιμπίλα, η μικρασιατική δαντέλα: Από τη Νέα Μάκρη Αττικής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

7/05/2025 - 6:36μμ
(Φωτ.: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Εστία» Νέας Σμύρνης: Ένα ζευγάρι τσόκαρα χαμάμ από τη Μικρασία, το έκθεμα του μήνα

3/05/2025 - 2:00μμ
(Πηγή: Μανώλης Μεγαλοκονόμος, «Η Σμύρνη – Από το αρχείο ενός φωτορεπόρτερ», εκδ. Ερμής, 1992)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλιώ Χαϊδεμένου: Όλη νύχτα ράβαμε σημαίες – Σαν σήμερα το 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη

2/05/2025 - 9:08πμ
Μυτιλήνη, 1914. Άφιξη ατμόπλοιων γεμάτα πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής: Η μάνα που παράτησε το 2χρονο κορίτσι της, και έχασε άλλα δύο

1/05/2025 - 10:29μμ
Έτοιμο το σκηνικό για το υπαίθριο γλέντι της Πρωτομαγιάς στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής (φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Γωνιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Γωνιά Χαλκιδικής: Και φέτος η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με υπαίθριο μικρασιατικό γλέντι

1/05/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Στις «ρίζες» του ταξίδεψε το Ζωγράφειο Λύκειο

29/04/2025 - 10:17μμ
(Φωτ.: facebook.com/keskeki.melissia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

65ο Κεσκέκι στα Μελίσσια: Αναβίωσε και φέτος το αγιωργίτικο έθιμο από το Γκιούλμπαξε της Μικράς Ασίας

26/04/2025 - 11:30πμ
Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στα ερείπια της Παναγίας Παραμυθίας, στο Φανάρι (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Επιτάφιος στα «ωραιότερα ερείπια», την Παναγία Παραμυθία

19/04/2025 - 1:40μμ
Ο εμβληματικός ναός της Τενέδου και το καμπαναριό του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τένεδος: «Ανάσταση» για τον εμβληματικό ναό του νησιού, με την ελπίδα για ανάσταση της ελληνικής κοινότητας

19/04/2025 - 10:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ 2027: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στα προκριματικά

25 λεπτά πριν
Εμφανή τα ίχνη παραβίασης από την αστυνομία στη διεύθυνση όπου είναι εγγεγραμμένος ο συλληφθείς διπλωμάτης (φωτ.: SVT/ Julia Wide)

Στοκχόλμη: Υψηλόβαθμος Σουηδός διπλωμάτης ο ύποπτος για κατασκοπεία

53 λεπτά πριν
Μια οικογένεια προσφύγων στο νησί της Μακρονήσου (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospital records, 1922-1923)

Μαρτυρία Ιωάννη Παναγιωτίδη: Το πλοίο «Θέμις» που έφερε 4.000 Πόντιους απ’ τον Καύκασο, όλοι πέθαναν

1 ώρα πριν
Στη διάρκεια της ελληνικής εμφάνισης προβάλλεται ένα σχέδιο της Καρυάτιδας πίσω από την Κλαυδία (φωτ.: glomex)

Κλαυδία: Τι συμβολίζει η Καρυάτιδα στην ελληνική εμφάνιση στη Eurovision

2 ώρες πριν
Σε πρώτο πλάνο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και πίσω του διακρίνεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA/Sergei Savostyanov/Sputnik)

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη

3 ώρες πριν
Ο συμπρόεδρος του DEM Τουντζέρ Μπακιρχάν (φωτ.: Χ/DEM Parti)

Αποφυλακίσεις κρατουμένων και βελτίωση συνθηκών κράτησης ζητά το φιλοκουρδικό DEM μετά τη διάλυση του ΡΚΚ

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign