pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες ευρωβουλευτές: Να αναγνωρίσει η Τουρκία τις γενοκτονίες

21/04/2016 - 1:09μμ
Έλληνες ευρωβουλευτές: Να αναγνωρίσει η Τουρκία τις γενοκτονίες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βρυξέλλες – Αποστολή: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το σκοτεινό παρελθόν της και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής υπογράμμισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μαρία Σπυράκη, Εύα Καϊλή, Μανόλης Κεφαλογιάννης και Κώστας Χρυσόγονος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο για την προώθηση των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού.

Σημείωσαν, παράλληλα, ότι στο Ευρωκοινοβούλιο το κλίμα δεν είναι καλό για την Τουρκία μετά τη στάση της απέναντι στο Προσφυγικό.

Ειδικότερα, για την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικά βήματα από την πλευρά της Τουρκίας –μεταξύ των οποίων η αναγνώριση των γενοκτονιών– προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, έκανε λόγο η Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας ότι χρειάζονται αποδείξεις ότι η γειτονική χώρα σέβεται τις δημοκρατικές λειτουργίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Από την ξενάγηση της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο

Από την πλευρά του ο Κώστας Χρυσόγονος σημείωσε εμφατικά ότι «άλλο ενταξιακές διαδικασίες κι άλλο δρομολόγιο του εξπρές του μεσονυκτίου», ενώ η Εύα Καϊλή ανέφερε ότι η κοινή προσπάθεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών –διανεμήθηκε και ψήφισμά τους, με το οποίο ζητούν επαναλειτουργήσει ως μουσείο η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και να οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού– βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους ξένους ευρωβουλευτές.

Καϊλή: Έχουμε ενεργοποιηθεί και λειτουργούμε ως ομάδα οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Το κλίμα δεν είναι πολύ καλό στο Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία μετά τη στάση της στο Προσφυγικό.

Την εκτίμησή του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντησή του με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος του είπε ότι η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με τη φιλοξενία στο Ευρωκοινοβούλιο της αντιπροσωπείας της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, ενώ του έθεσε και το θέμα των Αρμενίων. «Αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα συγκεκριμένα θέματα. Μια άλλη Τουρκία μπορεί να είχε άλλη σχέση με μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στη διάθεσή σας σε όλα. Ακόμα και να κάνουμε μια εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία να χορέψουμε πυρρίχιο με τον κρητικό ανωγειανό, να “παντρέψουμε” την κρητική με την ποντιακή λύρα».

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι «η ιστορία του Πόντου ενσωματώνει όλα τα δεινά που μπορούν να φέρουν όσοι έχουν διαφορετικό χρώμα θρησκεία ή γλώσσα.

»Η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη – όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι έκανε στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά την έκβαση που θα έχει η κοινή δράση των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την Τουρκία, η Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι δεν είναι «ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, αλλά επιφυλακτική, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με τα συμφέροντα μερικών, κι αυτό αναδείχθηκε στο προσφυγικό ζήτημα».

Τρία βασικά ζητήματα
Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, η προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και η αναγνώριση από το Ευρωκοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού ήταν οι τρεις βασικοί στόχοι της αποστολής της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφανο Τανιμανίδη.

«Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί ποντιόφωνοι στην Τουρκία, οι οποίοι παίζουν λύρα και μιλάνε ποντιακά, αλλά οι τουρκικές Αρχές δεν τους συμπεριφέρονται καθόλου καλά. Προσπαθούν να τους οικειοποιηθούν ή να τους απομονώσουν.

»Τα μνημεία μας καταστρέφονται, και σε διάφορα σημεία του κόσμου βρέθηκαν κειμήλια. Θέλουμε τα ιερά κειμήλια να επιστρέψουν στη θέση τους, στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού και άρχων έκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χαράλαμπος Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με την υπεύθυνη του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Ολλανδή ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, και στη δέσμευσή της να υπάρχει επικοινωνία με εκπροσώπους της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών ώστε στην επόμενη Έκθεση για την Τουρκία να συμπεριληφθούν και θέματα που αφορούν το ποντιακό ζήτημα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ελλάδος, Κυριάκος Μπατσάρας, τόνισε ότι τα θύματα της γενοκτονίας του λαού του από τους Τούρκους ανέρχονται σε 750.000, ενώ σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο περίπου 4,5 εκατομμύρια Ασσύριοι.

Μπατσάρας: Σήμερα στην Τουρκία διώκονται οι εκκλησίες μας και οι ιερωμένοι μας και καταπατούνται τα περιουσιακά μας δικαιώματα. Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια, και αν δεν δικαιωθούμε θα προσφύγουμε και στη Χάγη.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κέντρου, Πόντιος στην καταγωγή, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

5/12/2025 - 11:47πμ
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4/12/2025 - 4:48μμ
«Δειλινό σε χειμερινό τοπίο», λάδι σε μουσαμά. Έργο του Τραπεζούντιου Βελισσάριου Βελισσαρίδη. Το δώρισε ο Θεμιστολής Βελισσαρίδης στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Νικολοβάρβαρα του Πόντου: «Άε-Βαρβάρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον»

4/12/2025 - 12:47μμ
Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιβάτες του μετρό Θεσσαλονίκης σε έναν από τους σταθμούς (φωτ.: Motion Team/Βασίλης Βερβερίδης)

Κυκλοφορεί ξανά από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου το μετρό Θεσσαλονίκης

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 45χρονος αθλητής ΑμεΑ με ηλεκτρικό αμαξίδιο

1 ώρα πριν
Χαρακτηριστικό πανό από διαμαρτυρία αγροτών στη Λέσβο (φωτ.: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα παρά την κακοκαιρία

1 ώρα πριν
Καλυμμένες από νερό οι σιδηροδρομικές ράγες στην περιοχή του Δομοκού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ. Παλαμιώτης)

Κακοκαιρία «Byron»: Πλημμύρες στον Δομoκό – Διακόπηκαν μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια των τρένων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέας Αμισού»)

Οι Πόντιοι της Νέας Αμισού ετοιμάζονται για μεγάλο γλέντι

3 ώρες πριν
Στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – Δίου, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί προς το κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Σπυρίδωνα, η ορμή των νερών ήταν τόσο δυνατή, που προκάλεσε ζημιές ακόμη και σε αντιπλημμυρικές υποδομές (φωτ.: odelalis.gr)

Κακοκαιρία «Byron»: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign