Αυτό που βροντοφωνάζουν καιρό τώρα διάφορες ομάδες ευρωσκεπτικιστών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δηλαδή η ενωμένη Ευρώπη επιβάλει τη θέλησή της στις επιμέρους κυβερνήσεις, αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα λήψης εθνικών αποφάσεων, εκτιμά ότι ευθύνεται για την αυξανόμενη αντίθεση κοινωνικών ομάδων προς το θεσμό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.
Όταν ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Νάιτζελ Έβανς τον ρώτησε το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ είπε «νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής».
Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά «βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια». Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.