Στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση των Αρμενίων για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία, που έγινε την Κυριακή στην Αθήνα, ο Γιάννης Χατζηελευθερίου, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ και μέλος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, εκπροσώπησε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταθέτοντας μάλιστα στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Γ. Χατζηελευθερίου: Πόντιοι και Αρμένιοι ήταν ενωμένοι πριν από τη Γενοκτονία και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίον θα πρέπει να αγωνιζόμαστε μαζί.
Μιλώντας στο pontos-news.gr, ο Γ. Χατζηελευθερίου ανέδειξε ένα έλλειμμα στις αναφορές για τις σχέσεις των Ελλήνων του Πόντου με τους Αρμενίους. Και αυτό είναι η ενότητά τους και πριν από τις γενοκτονίες, πέρα από τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μετά, έχοντας γίνει θύματα του ίδιου γενοκτόνου.
«Έλληνες του Πόντου, Αρμένιοι και Ασσύριοι, είχαμε πολιτισμούς χιλιάδων ετών και εξαιτίας αυτού του γεγονότος γίναμε στόχοι του ίδιου γενοκτόνου. Και σήμερα μιλάμε για τριάδα γενοκτονιών», είπε ο Γ. Χατζηελευθερίου.
![]()
Οι δυο σημαίες δίπλα-δίπλα, όπως και τα έθνη τους χιλιάδες χρόνια
Αναφορικά με το οργανωτικό μέρος των εκάστοτε εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που απέχει πολύ από τις αντίστοιχες του ελληνισμού του Πόντου για τη δική τους Γενοκτονία, ο Γ. Χατζηελευθερίου επισήμανε μια «χαώδη διαφορά»: Οι Αρμένιοι έχουν πίσω τους μια κρατική οντότητα, τη Δημοκρατία της Αρμενίας, η οποία τους στηρίζει, οργανώνει και υλοποιεί. «Αντίθετα, εμείς εδώ αναλαμβάνουμε το ρόλο του κράτους γιατί δεν υπάρχει κράτος».
Για τον εκπρόσωπο της ΠΟΕ η εποχή δεν προσφέρεται για συναισθηματισμούς αλλά για την εκπόνηση στρατηγικής. Όπως είπε στο pontos-news.gr, «θα πρέπει να σκεφτόμαστε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που ενοχλούν τον θύτη και βοηθούν την ανθρωπότητα, όπως η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών».
















