pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ζωγραφιές των μαθητών που κέρδισαν στο διαγωνισμό για την ιστορία του Πόντου (φωτο)

19/04/2016 - 9:39πμ
«Ποντιακός ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» – Οι θεματικοί άξονες του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Με τη ζωγραφική μου ήθελα να αναδείξω πόσο σκληρή είναι η προσφυγιά, πόσο σκληρό είναι να αφήνεις πίσω το σπίτι σου, τη γη που σε ανάθρεψε, τους τάφους των προγόνων σου. Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αφορά μόνο τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά ολόκληρο τον κόσμο». Συγκίνηση και αίσθημα περηφάνιας σκόρπισαν στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης τα λόγια του Θόδωρου Κρομμύδα, μαθητή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Ο Θόδωρος με τη ζωγραφιά του πρώτευσε μεταξύ των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, με θέμα την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».


Νικητές και διοργανωτές σε αναμνηστική φωτογραφία

Τόσο οι ζωγραφιές των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων όσο και οι εκθέσεις αυτών των Γυμνασίων και των Λυκείων «μίλησαν» για έναν πολιτισμό που αποτελούσε φάρο για 3.000 χρόνια στις περιοχές της Ανατολίας και του Εύξεινου Πόντου, παρουσίασαν την άρρηκτη σχέση του με την Ορθοδοξία και την Παναγία Σουμελά, κι έβγαλαν τον πόνο αλλά και την αγανάκτηση για τον βίαιο ξεριζωμό και τις εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα της Γενοκτονίας.


Η Γεωργία Μπαλτατζίδου (Δημοτικό Σχολείο Κοπανού Νάουσας) απέσπασε το β΄ βραβείο

Από φέτος ο διαγωνισμός αποκτά περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού στους βραβευθέντες δεν δόθηκαν χρήματα, όπως γινόταν κάθε χρόνο, αλλά ένα ευρώ για κάθε συμμετοχή στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη». Κάθε χρόνο θα επιλέγεται για ενίσχυση κι ένας διαφορετικός οργανισμός.

Οι βραβευθέντες
Τα τρία πρώτα βραβεία για τις ζωγραφιές τους μεταξύ των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απέσπασαν οι Θόδωρος Κρομμύδας (δώρισε στον πρόεδρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», Αριστείδη Κυριακίδη, μία εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φιλοτέχνησε ο ίδιος), Γεωργία Μπαλτατζίδου (Δημοτικό Σχολείο Κοπανού Νάουσας) και Δήμητρα Καραγιάννη (Δημοτικό Σχολείο Κοπανού Νάουσας). Επίσης, δόθηκαν πέντε έπαινοι σε μικρότερα παιδιά, που δεν πήραν μέρος στο διαγωνισμό, αλλά ζωγράφισαν για τον Πόντο και την ιστορία του.


Η ζωγραφιά της Δήμητρας Καραγιάννη (Δημοτικό Σχολείο Κοπανού Νάουσας), που κέρδισε το γ΄ βραβείο

Οι μαθητές του Γυμνασίου, όπως και αυτοί του Λυκείου, διαγωνίσθηκαν στο λόγο (έγραψαν εκθέσεις). Το α΄ βραβείο απέσπασε η Κατερίνα Γκίκα, μαθήτρια των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Μάνεση Αττικής, το β΄ ο Χρήστος Γκουτσίδης (2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας Ημαθίας) και το γ΄ ο Δημήτρης Κούτσιας (Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» Τρικάλων).

Μεταξύ των μαθητών του Λυκείου πρώτευσαν οι Χρήστος Τσαγκάρης (Ζάννειο Γενικό Λύκειο Πειραιά), Αριάδνη-Σοφία Κούρη (Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο· ονόμασε την έκθεσή της «Αγανάκτηση» και την χαρακτήρισε ως σιωπηλή μορφή διαμαρτυρίας στους τόσους ανθρώπους που σκοτώθηκαν άδικα) και Σαββίνα Κριθαρίδου (2ο Γενικό Λύκειο Καλυβίων Αττικής).


Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας στη ζωγραφιά που απέσπασε το δ΄ βραβείο (Παρασκευάς Δρακουλέλης, 2ο ΔΣ Οβρυάς)

«Θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός»
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχιστεί ο μαθητικός διαγωνισμός, παρά τις όποιες αντίθετες φωνές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι της διοίκησης του ποντιακού ελληνισμού σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι των διοργανωτών. Παράλληλα, άφησαν αιχμές για τη στάση της πολιτείας, η οποία δεν προωθεί όπως πρέπει το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, κυρίως μέσα από τις δομές της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΔΙΣΥΠΕ) Γιώργος Παρχαρίδης χαρακτήρισε το διαγωνισμό ως «πολύ σημαντική εκδήλωση, η οποία βοηθά στην ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, ιδίως τώρα που η πολιτεία επιμένει να μην αναφέρει τίποτα γι’ αυτόν». Παράλληλα, ο Γ. Παρχαρίδης ζήτησε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να προχωρήσει στη δημιουργία εδρών Ποντιακού Ελληνισμού σε πανεπιστήμια της χώρας και σημείωσε ότι κάθε 19η Μαΐου θα πρέπει να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις πλατείες Αγίας Σοφίας και Συντάγματος, ώστε να είναι πιο δυνατή η φωνή των Ποντίων στις διεκδικήσεις τους.


Οι μαθήτριες Άντζελα Γκιώκα και Αναστασία Κεσανίδη κέρδισαν το ε΄ βραβείο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης τόνισε ότι ο διαγωνισμός καλύπτει κενό στην εκπαίδευση για τον ποντιακό ελληνισμό και σημείωσε με νόημα ότι «φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα λείπει από τα σχολικά εγχειρίδια οποιαδήποτε αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων». Ανέφερε επίσης ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από την ομοσπονδία να αλλάξει λίγο το θέμα της εγκυκλίου για την προκήρυξη της έκθεσης του μαθητικού διαγωνισμού, πράγμα που έπραξε η ΠΟΕ για να μη τεθεί σε κίνδυνο η διεξαγωγή του διαγωνισμού.

«Θέλω να πιστεύω ότι είχε να κάνει με κάποιους φιλολογικούς εμπλουτισμούς του θέματος. Για μας η Γενοκτονία δεν είναι μία θλιβερή επέτειος. Είναι ένα βίωμα που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Έχουμε χρέος ως απόγονοι των 353.000 γενοκτονημένων Ελλήνων να αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.


Η Γενοκτονία όπως την αποτύπωσε η μαθήτρια Ελευθερία Γκουτσίδου από το 1ο ΔΣ Αλεξάνδρειας (στ΄ βραβείο)

Να συμμετάσχουν και στον φετινό διαγωνισμό, «διότι έτσι δίνεται ένα ηχηρό μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», προέτρεψε τους μαθητές ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, ενώ ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», Θεοδόσης Κυριακίδης, ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός είναι σημαντικός διότι αποτελεί μια αέναη πάλη της μνήμης. Αυτή η πάλη πρέπει να είναι συνεχής, διότι υπάρχουν παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα.

»Ο διαγωνισμός έχει κι ένα τεράστιο πολιτικό βάθος και θα γίνεται παρά τις όποιες αντιξοότητες, είτε με είτε χωρίς το Υπουργείο Παιδείας».

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης σημείωσε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε ώστε αυτός ο διαγωνισμός να προωθείται όπως πρέπει στα σχολεία, διότι κάποιοι μαθητές δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτόν».

Ο 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός έχει ξεκινήσει και οι υποψήφιες εργασίες και ζωγραφιές μπορούν να κατατίθενται ή να αποστέλλονται έως τις 31 Ιουλίου 2016. Όλες τις πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

2/04/2026 - 9:37μμ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

2/04/2026 - 7:20μμ
Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

2/04/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια συναυλία ελπίδας για τον 25χρονο Πόντιο Δημήτρη Περτσινίδη – Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου στηρίζει τη μάχη του για ζωή

2/04/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο ποντιακό γλέντι

2/04/2026 - 12:48μμ
Καταγραφή αντικειμένων για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ανοίγουν τα σπίτια, επιστρέφει η μνήμη»: Κειμήλια από την Αργυρούπολη του Πόντου γεμίζουν το νέο μουσείο στη Νάουσα

2/04/2026 - 10:56πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλιμάκωση χωρίς όρια: «Έχουν σειρά οι γέφυρες» – Ο Τραμπ απειλεί με νέα πλήγματα σε πολιτικές υποδομές του Ιράν

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημοτική Κοινότητα Αιανής)

Η δύναμη της παράδοσης ζωντανεύει στην Κοζάνη: Οι «Λαζαρίνες» ανοίγουν τον κύκλο των εθίμων ενόψει Πάσχα

52 λεπτά πριν

200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου: Διαδικτυακή διάλεξη από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου ΕΡΑ)

Τραμπ: Νέο κύμα δασμών σε φάρμακα έως 100% – Αλλαγές και στα μέταλλα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ – Επιμένει η αφρικανική σκόνη στα νότια

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κρος Χολ του Λευκού Οίκου ενώ μιλάει για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)

Τελεσίγραφο Τραμπ στην Τεχεράνη μέσω Truth Social – Διπλό πλήγμα στη γέφυρα Καράτζ με θύματα διασώστες

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign