pontosnews.gr
Σάββατο, 1/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Καλπούζος: Κοιτάς μπροστά όταν δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι

Η παρουσίαση του βιβλίου «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου», στη Θεσσαλονίκη

14/04/2016 - 6:21μμ
Γιάννης Καλπούζος: Κοιτάς μπροστά όταν δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ιστορικό μυθιστόρημα «ντυμένο» με μυθοπλαστικά στοιχεία και εμπλουτισμένο με υλικό από αρχειακές πηγές. Έργο με ολοζώντανες και γλαφυρές εικόνες από τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού. Ανάγνωσμα που αποτυπώνει τα συναισθήματα των ανθρώπων εκείνης της τραγικής εποχής. Βιβλίο που δεν παραμελεί εικόνες από την καθημερινότητα των Ποντίων και δεν ξεχνά τον μύχιο πόθο του κάθε ανθρώπου ακόμα και στις πιο ταραγμένες και δύσκολες περιόδους, τον πόθο του έρωτα.

Είναι το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου, το οποίο, εκτός από την παρουσίαση των δεινών των Ποντίων και των Αρμενίων, «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στα παρχάρια και στο Τσάμπασιν, τον φορτίζει συγκινησιακά με την περιγραφή της καθημερινής βιοπάλης, αλλά και τον χαλαρώνει με ιλαρές σκηνές και απλοϊκούς διαλόγους.

Ίσως όλη του η δύναμη να επικεντρώνεται στη συνθηματική φράση που δύο φορές χρησιμοποίησε ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση του βιβλίου, κλείνοντας μάλιστα με αυτήν: «Κοιτάς μπροστά, όταν δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι».

«Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι σαν κινήσεις του χορού σέρρα. Από τα γεγονότα του Πόντου βγήκα κερδισμένος, διότι έχουν σηματωρό την ψυχή του Πόντου.

»Η Γενοκτονία πρέπει να αναγνωριστεί παγκοσμίως, ώστε να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων νεκρών, να μην ξανασυμβεί, να συμφιλιωθεί η Τουρκία με το παρελθόν της και να γκρεμιστεί από την Κερασούντα το άγαλμα του μακελάρη Τοπάλ Οσμάν. Αυτό το βιβλίο δεν θέλει να οδηγήσει στο μίσος. Οι ποντιακοί σύλλογοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Εβραίων για την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος. Ο δρόμος είναι ένας. Επιχορηγήσεις για συνέδρια για το ζήτημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιχορηγήσεις για να διδάσκεται το γεγονός, και ενίσχυση του δημοκρατικού κινήματος στην Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καλπούζος.


Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος

Φορτισμένη συναισθηματικά παρουσίαση
Με τη μελωδική και ταυτόχρονα αισθαντική φωνή της 17χρονης Έλενας Κασαμπαλίδου από το Σύλλογο Ποντίων Αξιούπολης «Τραντέλλενες», υπό τη συνοδεία της λύρας του Θεόφιλου Ασλανίδη από το Σύλλογο Ποντίων Νέας Σάντας, ξεκίνησε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Η γλαφυρή ανάγνωση αποσπάσματος του βιβλίου από την πρόεδρο της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου σηματοδότησε την εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο χορευτών της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, οι οποίοι ενθουσίασαν με τη σέρρα και το πιτσάκ’ (ο χορός με τα μαχαίρια).

Έργο που «μιλά με το νεκρό στόμα των προγόνων μας μέσα από τη γη, ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης και καταγραφής προσώπων» χαρακτήρισε το βιβλίο η Χριστίνα Σαχινίδου, ενώ η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ και παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Βούλα Τεκτονίδου, είπε μεταξύ άλλων: «Όταν βλέπεις χορευτές να χορεύουν σέρρα, δεν κοιτάς τα πρόσωπα, αλλά ολόκληρη τη ράτσα».

Στο βήμα ο εκδότης Θανάσης Ψυχιγιός και δίπλα του η Βούλα Τεκτονίδου

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αφού μίλησε για το εν γένει συγγραφικό έργο του Γιάννη Καλπούζου, τον χαρακτήρισε «επιδέξιο μυθιστοριογράφο» και δεξιοτέχνη με θεϊκό χάρισμα στη γραφή. «Με παρακίνησε η έκταση της αρχειακής του έρευνας. Ο Γιάννης Καλπούζος δεν θέλει να εξάψει τα πάθη, αλλά να μας δώσει να καταλάβουμε τις συμπεριφορές που οδήγησαν στη Γενοκτονία. Με την πένα του θα βοηθήσει να καταλάβουν και μη Πόντιοι τα γεγονότα, και αυτό είναι η μεγάλη συνεισφορά του», ανέφερε ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Από την πλευρά του, ο εκδότης Θανάσης Ψυχογιός σημείωσε ότι «το βιβλίο έρχεται να ζωντανέψει εποχές και περιστατικά που συνέβησαν έναν αιώνα πριν, αλλά παραμένουν άρρηκτα δεμένα με την Ελλάδα του σήμερα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδι πάλι από την Έλενα Κασαμπαλίδου και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε για μία ακόμα φορά η σέρρα.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Νίκος Φλίκας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Νέα πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

30/10/2025 - 7:29μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει σε κινηματογραφικούς ρυθμούς – Αυλαία για το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με Χορηγό τον ΟΠΑΠ

30/10/2025 - 4:24μμ
Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας Γιώργος Νιάρχος (πηγή: facebook.com/marathrasyvoulidou)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ξαφνικά ο Γιώργος Νιάρχος

29/10/2025 - 5:41μμ
Η Μελίνα Μποτέλη μπροστά στη φωτογραφία της Σοφίας Βέμπο στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Σοφία Μπέμπου έγινε Σοφία Βέμπο – Η Θεσσαλονίκη τίμησε την «Τραγουδίστρια της Νίκης» εκεί όπου πρωτοτραγούδησε

29/10/2025 - 11:25πμ
(Φωτ.: NDP PHOTO / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται ψεύτης» για …καλό σκοπό – Μια μεγάλη βραδιά θεάτρου και κοινωνικού έργου για παιδιά

23/10/2025 - 10:45μμ
Το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2026 αφιερωματικό έτος «Μάνος Χατζιδάκις»

23/10/2025 - 6:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

22/10/2025 - 1:05μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Διονύση Σαββόπουλου από το Δήμο Θεσσαλονίκης, 2024  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: Ο μεγάλος τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη όλη την Ελλάδα

21/10/2025 - 9:45μμ
Αρχαιολόγοι στη βυθισμένη βασιλική στη Νίκαια της Βιθυνίας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικός «πυρετός» στη Νίκαια της Βιθυνίας, για την επέτειο από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο

21/10/2025 - 8:37μμ
Ο Θοδωρής Κουμαρτζής επί το έργον (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Κουμαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Ευρωπό του Κιλκίς σε όλον τον κόσμο: Η οικογένεια Κουμαρτζή με τις μικρασιατικές ρίζες ζωντανεύει την αρχαιοελληνική λύρα

21/10/2025 - 9:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Νεφώσεις σε όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Σαλαμίνα: Ληστές σκότωσαν 75χρονη μέσα στο σπίτι της

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Η άμυνα έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό

9 ώρες πριν
Πυροσβεστικές δυνάμεις έξω από το σπίτι όπου σημειώθηκε η φωτιά (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Θρίλερ στο Ηράκλειο: Απανθρακωμένοι εντοπίστηκαν μάνα και γιος, ο ένας με σακούλα στο κεφάλι – Ο άλλος γιος προσπάθησε να διαφύγει και τραυματίστηκε

9 ώρες πριν
Σε πρώτο πλάνο ο Γιάννης Λαγός και πίσω του διακρίνεται ο Ηλίας Κασιδιάρης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη Χρυσής Αυγής στο Εφετείο: Αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στη δολοφονία Φύσσα Λαγός και Κασιδιάρης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Έχασε στο Πριγκιπάτο ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign