Επαναλήφθηκε το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επιστροφής μεταναστών από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Ωστόσο, η επαναπροώθηση έγινε μετ’ εμποδίων, καθώς αλληλέγγυοι βούτηξαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και πιάστηκαν από τα σκοινιά της άγκυρας πλοίου που μετέφερε στο Δικελί 45 άτομα από το Πακιστάν. Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση του λιμενικού για να απομακρυνθούν και να αναχωρήσει το πλοιάριο.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, συνολικά 124 μετανάστες, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, επιστράφηκαν σήμερα στην Τουρκία από την Λέσβο.
Ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές, για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο. Στη Μυτιλήνη είχαν από πριν μεταφερθεί 50 προς επιστροφή μετανάστες από την Κω και 29 από τη Σάμο.
Ένταση επικράτησε χθες στο λιμάνι της Χίου όταν ομάδα 150 ατόμων διαδήλωσαν ζητώντας την απομάκρυνση των προσφύγων. Τελικά, παρουσία των ΜΑΤ, έγινε σήμερα η εκκένωση του λιμανιού, με τους πρόσφυγες να αναζητούν κατάλυμα στους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας.
Την ίδια ώρα, σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες που παραμένουν εκεί σε σκηνές. Ενημερωτικό φυλλάδιο, σε τέσσερις γλώσσες, για να διανεμηθεί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κυκλοφόρησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Πρόσφυγες και μετανάστες στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Στην Ειδομένη, η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής συνεχίζεται. Το απόγευμα της Πέμπτης δεκάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες, επιχείρησαν να γκρεμίσουν το φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.