Εξώδικο στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα απέστειλε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hotspot της ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Ο δήμαρχο Χίου κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο για παραλείψεις και ενέργειες που καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης του ακινήτου της ΒΙΑΛ από τον δήμο για τις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών. Παράλληλα δίνει προθεσμία μιας εβδομάδας στην κυβέρνηση για να τηρηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Χίου θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του κάτι που συνεπάγεται την καταγγελία της σύμβασης.
«Προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις», αναφέρει ο Μανώλης Βουρνούς στο εξώδικο αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.
Ο δήμος Χίου, με το εξώδικο ζητά από την κυβέρνηση τα εξής:
- Όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.
- Όπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στην ΒΙΑΛ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.
- Όπως τηρήσετε πιστά την μεταξύ μας σύμβαση.
- Όπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.
- Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙΑΛ και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Χάθηκαν» δεκάδες μετανάστες
Την ίδια ώρα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επρόκειτο να επαναπροωθηθούν σήμερα στην Τουρκία φέρονται να έχουν… χαθεί από το hotspot της Χίου. Τουλάχιστον έτσι μετέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί τοπικά μέσα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για 148 μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονταν στο Δικελί. Έτσι σήμερα σταμάτησε η διαδικασία επαναπροώθησης.
Οι τοπικές Αρχές διαψεύδουν τα περί «εξαφάνισης» τονίζοντας ότι στο νησί εξακολουθούν να φιλοξενούνται 1.776 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που δεν έχει αλλάξει.
Αυτό που συνέβη, λένε, είναι ότι όταν ενημερώθηκαν οι άνθρωποι για την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, δήλωσαν πως ζητούν άσυλο γιατί φοβούνται να επιστρέψουν.
Αυτομάτως κινείται διαδικασία εξέτασης του αιτήματος και άρα η διαδικασία της επαναπροώθησης σταματά για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Όπως ανέφεραν πηγές της Αστυνομίας, αύριο είναι προγραμματισμένο δρομολόγιο από τη Χίο για το Δικελί, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων.