Η δυσπιστία αλλά και η ανασφάλεια είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που κρατούν πρόσφυγες και μετανάστες στον άτυπο καταυλισμό του Πειραιά. Για δεύτερη ημέρα, οι περισσότεροι δηλώνουν απρόθυμοι να μεταφερθούν στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι ανέρχονται σε 4.725.
Στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή μεταφραστών, προσπαθούν να τους πείσουν να επιβιβαστούν στα πούλμαν. Αν και πολλοί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν ότι επιθυμούν να μεταφερθούν κάπου όπου οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι ανθρώπινες, εντούτοις φοβούνται ότι αν φύγουν μακριά από την πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».
Η πληροφορία για κακές συνθήκες στις δομές, η οποία έφτασε από όσους εγκατέλειψαν τον Πειραιά, δεν βοηθά ώστε να αδειάσει γρήγορα το λιμάνι, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, η ανησυχία προσφύγων και μεταναστών φουντώνει εξαιτίας και της έναρξης των διαδικασιών επαναπροώθησης από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ βρίσκονται στον Πειραιά για να ενημερώσουν, όσους ενδιαφέρονται, για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
Σήμερα, πρώτη ημέρα της διαδικασίας επιστροφών με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, συνολικά 202 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου έφυγαν από τη Λέσβο και τη Χίο με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex. Οι περισσότεροι που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Δικελί ήταν από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ υπήρχαν και δύο Σύροι που ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν στην Τουρκία.